Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Küszöbön az eurónál is erősebb dollár – még emelkedő nyereségről jelenthetnek majd az amerikai cégek

PODCAST
PODCAST2022. július 13.   11:57

Beindult az amerikai gyorsjelentési szezon. Ezúttal elsőként a Pepsi frissítette a kedélyeket a második negyedéves számaival. A várakozásoknál nagyobb, 20 milliárd dollár feletti árbevételt ért el, a snackek iránti erős keresletnek köszönhetően. A profit viszont nagyot csökkent, 1,4 milliárd dollárra az egy évvel korábbi 2,3 milliárdról.

Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője arról beszélt, hogy még emelkedő árbevételről és nyereségről számolhat be az amerikai tőzsdei cégek többsége, de ennek az erősödésnek a dinamikája csökken majd. Az elemzői várakozás az, hogy a rekordmagas energiaárak miatt ismét kiemelkedő, akár kétszeresére-háromszorosára emelkedő nyereségről számolhatnak be az energiaipari cégek. Bár az erősödő dollár és a gyengén teljesítő amerikai tőzsdék nem tettek jót, de a bankok is még nyereségesek maradhattak, mint ahogy a légitársaságok is még felszálló ágban vannak a magas kerozinárak ellenére. Kerekes Tamás szerint összességében képet kaphatunk majd arról az amerikai gyorsjelentési szezonból, hogy mennyivel van jobb állapotban az amerikai gazdaság az európaiakhoz képest. Európát az orosz-ukrán háború hatásai jobban sújtják, főleg az energiaellátással kapcsolatos félelmek. Európában inkább valószínű a gazdasági visszaesés a második félévben, mint az Egyesült Államokban. Az Erste elemzője azzal még nem számol, hogy az amerikai cégek csökkenő osztalékhozamokkal jelennek majd meg, esetlegesen leállítják az osztalék kifizetéseket a recessziós félelmek miatt.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője már arról beszélt a Trend FM reggeli műsorában, hogy hiába a folytatódó kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank részéről, ez egyelőre nem tudja tartósan erősebb pályára állítani a forintot. „Leginkább egy alku a helyreállítási alapról a Magyar Kormány és az Európai Bizottság között lenne az, aminek valódi forinterősítő hatása lenne” – értékelt az elemző. Egyelőre a forint ellen dolgozik a dollárerősödés is, ami viszont érthető abból a szempontból, hogy a FED már elkezdte a kamatemelést, az Európai Központi Bank viszont még nem.

Egy az eurónál tartósan erősebb amerikai dollárral is együtt tudna élni a világgazdaság, viszont ehhez alapvető feltétel kell, hogy legyen, hogy ne legyen gázellátási krízis, és valamilyen megoldás körvonalazódjon az orosz-ukrán háború befejezésére. Egyelőre, egyik sem látszik a közeljövőben túl valószínűnek.

A beszélgetésben még szóba került az, hogy:

  • Utoljára 2002-ben volt erősebb az amerikai dollár az eurónál, de az erősebb dollár hosszabb távon az amerikai gazdaság számára sem kedvező
  • Meddig emelkedhet a magyar alapkamat
  • Mikortól indulhat el az Európai Központi Bank kamatemelése, és miért van az EKB-val szemben helyzeti előnyben a FED

Kerekes Tamással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével és Nagy Jánossal, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben