Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyorsan változó világ

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 13.   10:23

Erste kommentár Az IMF 2,3%-ra vágta az idei amerikai GDP növekedési előrejelzést, pedig a 2,9%-os korábbi előrejelzése csak alig egy hónapos volt. A jövő évi növekedést pedig 1%-ra vitte le az inflációs...

Erste kommentár

Az IMF 2,3%-ra vágta az idei amerikai GDP növekedési előrejelzést, pedig a 2,9%-os korábbi előrejelzése csak alig egy hónapos volt. A jövő évi növekedést pedig 1%-ra vitte le az inflációs kockázatok miatt. Vagyis a recessziót elkerülhetőnek tartják ugyan, de azért közel lehet majd hozzá az USA. A munkanélküliségben is romló tendenciával számolnak, a jelenlegi 3,6%-ról 2024-re 5,2%-ra emelkedhet a munkanélküliség ráta az infláció miatt.


A recessziós félelmek máshol is tetten érhetők. A tegnapi jelentős eséssel 100 dollár alá csúszott a WTI árfolyama. Ez legalább segíthet az infláció letörésében. Egyébként a másodkörös hatások miatt az inflációs mutatók egyelőre még emelkednek, de a nyersanyagok piacán – melyek a kiinduló inflációs sokkot okozták – már egy ideje csökkenő trend uralkodik, kivéve az európai energiahordozókat.

Az energiaszektor volt a leggyengébb láncszem

Az európai indexek tegnap visszafogott emelkedést mutattak. A FTSE100 0,2%-ot, az Euro Stoxx50 0,4%-ot, a DAX pedig 0,6%-ot javult. A szektorok többsége emelkedett, legjobban az ipar és a nem alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek. A leggyengébb teljesítményt az energia szektor mutatta.


Amerikában viszont tovább folytatódott a csökkenés. A Dow 0,6%-ot, az S&P500 0,9%-ot, a Nasdaq pedig 1%-ot csökkent. A tengerentúlon kivétel nélkül az összes szektor csökkent, itt is az energiaszektor teljesített leggyengébben, összhangban a 100 dollár alá csúszó olajárral.


Európához hasonlóan Ázsiában is visszafogott emelkedés volt látható, az indexek egységesen 0,3-0,4%-ot emelkedtek.

Perel a Twitter

A Twitter benyújtotta a keresetet a delaware-i bíróságon, ami rákényszerítené Elon Musk-ot a részvényenként 54,20 dolláros, összesen 44 milliárd dolláros üzlet véghezvitelére. Musk a robot-felhasználók számára hivatkozva állt el a felvásárlástól, ám a Twitter érvelése szerint a világ leggazdagabb embere csak megbánta a korábban megkötött üzletet. A közösségi médiacég szerint Musk azt gondolja, hogy a többi emberrel ellentétben — akiket köt a Delaware állambeli szerződéses jog —, ő bármikor meggondolhatja magát, elhordhatja a céget minden rossznak, rombolhatja annak működését és a tulajdonosi értéket, majd nyugodtan elsétálhat. A Twitter-t képviselő jogászok túlzott optimizmusa szerint a per akár négy napon belül is sikerrel járhat.

Lassuló munkaerő felvétel a Google-nél

A Google egy esetleges gazdasági válságra készülve az év hátralevő részében lassabb ütemű munkaerő felvételt tervez, derül ki a vezérigazgató alkalmazottaknak küldött emailjéből. Sundar Pichai levelében kiemelte, hogy a vállalat 2022-ben és 2023-ban inkább a mérnöki, műszaki és egyéb kritikus pozíciók betöltésére fog koncentrálni. Továbbá hangsúlyozta, hogy több odafigyelést és gyorsabb munkavégzést, megfogalmazása szerint sokkal inkább „vállalkozói” hozzáállást vár el mindenkitől. A tech szektorban több más vállalat is hasonlóan cselekszik, a munkaerő felvételt illetően. A Snap, a Lyft és a Meta is kevesebb alkalmazottat vesz fel, míg a Teslánál és a Microsoftnál leépítésre is lehet számítani.

Évekig csalhatott a JPMorgan

A JPMorgan egy korábbi kereskedője, John Edmonds szerint a cég arannyal foglalkozó csapata többször is becsapta a piacot hamis, később visszavont tranzakciókkal, ezáltal keresletet generálva, hogy az így változó árakon nyerészkedjenek. Edmonds elmondása szerint a trükköt minden kereskedő csinálta, és akár hetente többször is eljátszották.

Továbbra is extrém volatilitás tapasztalható, Virág szavai jól hatottak tegnap

Kedden a nap közepén ismét jelentősen gyengült és 414 felett is járt az EURHUF kurzus. A pálya párhuzamosan alakult az euró-dollár alakulásával: a paritás közeli állapotban volt mélyponton a forint, majd a másik kurzus fordulásával és az MNB alapkamat emelésével együtt visszajött a magyar deviza. A jegybank a múlt heti egyhetes emeléshez igazította az alapkamatot valamint a kamatfolyosót. Virág Barnabás alelnök a swap eszközök aktív használatát hangsúlyozta, és elmondta, hogy minden elképzelhető eszközzel készek fellépni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében. A nap végére egészen 407-ig ment az EURHUF. Ma reggel valamivel e felett tartózkodik az árfolyam.

Az inflációs adat elhozhatja a várva várt paritást

A nemzetközi devizapiacon dél előtt pár perccel egy hajszálnyira voltunk a történelmi pillanattól. Erre utoljára 2002 őszén, azaz közel 20 húsz évvel ezelőtt volt példa. A paritás továbbra is nagyon közel van, és csak idő kérdése, akár a mai amerikai inflációs is elhozhatja.

Hatalmas olajár zuhanás, a világ növekedési pesszimizmusba fordult

A WTI 94,8, a Brent 100,7 dollárig zuhant ma reggel a szeptemberi határidőre, míg az Ural azonnali ára 79,2 dollár volt. A piac megrettent a csökkenő globális kibocsátási kilátásoktól, ami a fő oka ennek a jelentős, közel 8%-os kőolajár zuhanásnak. Ez jól látszik a mai német ZEW index alakulásán is, ami 2011 óta a legalacsonyabb értékre zuhant (-53,8 pont). A nyersolaj piac ezzel együtt továbbra is szűk, nem látszik, hogy akár az OPEC tagállamok, akár az amerikai palaolaj termelők többlet termeléssel ki tudják egyensúlyozni a világot. A kitermelés mellett a finomítói szűk kapacitások is gondot okoznak. A kereslet pedig továbbra is erős, mivel a covidot követően erős az utazási és fogyasztás kereslet a világban. Emiatt a szakértők a zuhanást követő árszint fennmaradását jósolják.

Az arany 9 havi mélyponton stagnál, a mai USA inflációs adat lesz meghatározó

Az arany 1.724 dollár volt ma reggel. A piac a júniusi amerikai inflációs adatra vár. A várakozás 8,8%-os év/év alapú pénzromlás, ami az elmúlt 40 év legmagasabb havi értéke lenne. Az infláció várhatóan a csúcsra ér a nyáron, innentől inkább csökkenésre számítanak a szakértők. A Fed-től a piac újabb 75 bázispontos emelést vár augusztusban, főleg ha a mai adat megerősíti ezt a trendet. A geopolitikai kockázatok kezdenek kiárazódni, az orosz-ukrán háborús konfliktus egyre kisebb tényező az arany árában.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben