Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 19.   09:48

Emelkedéssel indul a hét utolsó kereskedési napja, és a tegnapi esés után ma optimista kereskedésre számítunk. Bár a hétvége is közeleg, ennek ellenére nincs okunk komolyabb optimizmusra, mert a nemzetközi szintéren nagyobb eladási hullám bontakozott ki a piacokon. A hazai tőzsdét elkerülték a nagyobb eladók a héten, de ugyanez már nem mondható el a DAX-ról. A 7.560...

Emelkedéssel indul a hét utolsó kereskedési napja, és a tegnapi esés után ma optimista kereskedésre számítunk. Bár a hétvége is közeleg, ennek ellenére nincs okunk komolyabb optimizmusra, mert a nemzetközi szintéren nagyobb eladási hullám bontakozott ki a piacokon. A hazai tőzsdét elkerülték a nagyobb eladók a héten, de ugyanez már nem mondható el a DAX-ról. A 7.560 pontos támasz a hét közepén esett el, ami 4,5 hónapos mélypontra nyomta le az árfolyamot, és tegnap már a 7.450 pontos támasz is tesztelésre került. A következő fontosabb támasz a 200 napos mozgóátlagnál, 7.370 pontnál húzódik, így árgus szemekkel figyeljük, hogy melyik szint környékén lépnek ismét akcióba a vevők. A tengerentúli S&P500 index az 50 napos mozgóátlagig, illetve az 1.540 pontos támaszig zuhant. Egy jelentős szintről beszélhetünk, ezért fontos jelzés lesz a közeljövőre nézve, hogy merre folytatja a mozgást a kurzus. Javában zajlik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, eddig többségében szép számokat láthattunk, a statisztika is ezt mutatja, mert az eddig jelentett 90 vállalat első negyedéves profitja összességében 4%-kal jobb az elemzői várakozásoknál.
Piaci áttekintés
- Mérsékelt mínuszban zártak a tengerentúli börzék
- Emelkedik az olaj, újra 1.400 felett az arany ára
- Nagyot gyengült tegnap a forint
- Magához tért Ázsia
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A kereskedés végéig mérsékelt pesszimizmus uralta a tengerentúli börzéket, a vártnál rosszabb makroadatok nem tetszettek a befektetőknek (Dow -0,56%, Nasdaq -1,21%, S&P500 -0,64%).
- A Dow kosár tagjai közül a nap nyertese a gyorsjelentését publikáló Verizon (3%) volt, de a szintén jelentő Intel (1,6%) is jól teljesített. Az egyik leggyengébb a tegnapelőtt publikáló Bank of America (- 2,4%) volt.
- A friss segélykérelmek száma 4 ezerrel 352 ezerre emelkedett, ami valamivel gyengébb mint a 350 ezres várakozás.
- A Philadelphiai Fed index a várt emelkedés helyett 2 pontról 1,3 pontra süllyedt áprilisban, miközben az elemzők 3 pontot vártak.
- A Leading indicators a márciusban várt 0,1%-os bővülés helyett 0,1%-kal csökkent, ami nem túl kedvező a gazdasági fellendülésre nézve a következő 3-6 hónapban.
- A várt 56 cent helyett 61 cent lett az első negyedévben a Morgan Stanley részvényenkénti profitja. Az árbevétel 8,34 milliárd dollár helyett 8,47 milliárd dollár lett. Szigorú költségkontroll van a társaságnál, a javadalmazással kapcsolatos költségeket 4,4 milliárd dollárról 4,2 milliárd dollárra szorították le. A globális vagyonkezelés adózás előtti eredménye soha nem látott szintre emelkedett, a vezérigazgató is elégedett a számokkal, és szerinte a kilátások jobbak mint az elmúlt negyedévekben.
- A Google 11,58 dolláros részvényenkénti profitot könyvelhetett el az első negyedévben, ami kedvező szám a 10,67 dolláros várakozásokhoz képest. Az árbevétel 13,9 milliárd dollár lett, az elemzők 14,3 milliárd dollárra számítottak, a tény adat azonban még így is 70%-os növekedés az előző évhez képest. A nagy növekedésben szerepe volt a felvásárolt Motorolának is. A zárás után publikáló társaság árfolyama 3%-kal kapaszkodott feljebb.
- Tegnap zárás után publikálta számait a Microsoft is, a jó adatoknak köszönhetően 3%-kal került feljebb a kurzus. A részvényenkénti profit 72 cent volt, szemben az elemzők 68 centes várakozásával, az árbevétel 20,5 milliárd dollár volt, ami megfelel a várakozásoknak. Szintén meglepetés volt, hogy 11 évnyi munkaviszony után távozik a cég pénzügyi igazgatója, Peter Klein.
- Az IBM számai nem győzték meg a befektetőket, a zárás után megjelent gyorsjelentésben 3 dolláros részvényenkénti profitot jelentett a társaság, a várakozás 3,05 dollár volt, az árbevétel is alulmúlta a várakozásokat. A cég menedzsmentje sem értékelte pozitívan az első negyedévet, a rossz teljesítmény főként a gyenge hardvereladásoknak köszönhető. A társaság 1 milliárd dolláros költségmegtakarítást jelentett be, zárás után 5%-ot esett a cég árfolyama.
- Makroszámok ma nem lesznek, de a gyorsjelentési szezon folytatódik tovább, a McDonald’s a General Electric és a Honeywell publikálja negyedéves számait.
Európa
- Nem volt nagy mozgás a nyugat-európai piacokon, egyedül a DAX fejezte be a kereskedést mérsékelt mínuszban (DAX -0,4%, FTSE100 0%, CAC40 0%).
- A német parlament alsóháza tegnap megszavazta a 10 milliárd dolláros ciprusi mentőcsomagot.
- Spanyolország a tervezett 4,5 milliárd euró helyett 4,71 milliárd euró értékben adott el állampapírt. 2010 szeptemberében látott szintre esett a 10 éves kötvények hozama.
- Az olasz elnökválasztás második fordulója eredmény nélkül zárult tegnap.
Olaj, arany
- Jelentős pozitív korrekció volt tegnap a nyersanyagok piacán. Az amerikai nyersolaj 88 dollár fölé emelkedett, míg reggel az arannyal 1.415 dolláron kereskedtek. Az aranyat elsősorban az ázsiai vásárlók vették, míg az olaj esetében a rendkívüli OPEC találkozó híre emelte a kurzust.
Devizák
- Tegnap jelentős forintgyengülés zajlott le, melyben közrejátszott a jegybank új intézkedése is. A tegnapi bejelentés alapján a magyarországi operációval nem rendelkező intézmények nem használhatják az eddigi kéthetes jegybanki kötvényt, amit mostantól betétéé alakítanak. A lépésnek forintgyengítő hatása lehet, amennyiben nem magyar eszközbe fektetik be ezt az összeget. Tegnap az EUR/HUF árfolyam 294,546-ról 298,36-ra változott, és ezáltal áttörte a 295-ös szintet is.
- Az EUR/USD piacot nyugodt mozgás jellemezte tegnap a korábbi két napon látott jelentős kilengések után, az árfolyam 1,3032-ről 1,3051-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,63%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot emelkedett.
- Japánban az ipari aktivitási index hó/hó alapon növekedést mutatott februárban, míg januárban még csökkenés volt megfigyelhető.
- A jen tovább gyengült a dollárral szemben, a japán pénzügyminiszter szerint a G20 csúcson nem ütközött ellenállásba a BoJ likviditásnövelő programja miatt. Korábbi bírálatok miatt félő volt, hogy a G20 szóvá fogja tenni Japánnak a jen agresszív leértékelését, de úgy látszik, hogy erre nem került sor.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Tegnap Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy a kéthetes jegybanki kötvényt átalakítják betétté. Ez nem csak formai változást jelent, ugyanis az átalakítást követően azon külföldi intézmények, melyek nem rendelkeznek magyarországi operációval, nem használhatják majd ezt az eszközt. Nekik új magyar vagy külföldi eszközök után kell nézniük. Utóbbi esetnek potenciális forintgyengítő hatása van. Sem az OTP, sem pedig az FHB nem érintett, mivel jelentős magyarországi operációval rendelkeznek.
- Sajtóértesülések szerint a dél-koreai biotech vállalat, a Celltrion (mely az Egis partnere) leállította az egyik késői fázisban lévő, bioszimiláris termékével kapcsolatos vizsgálatait. A termék a Roche Rituxan nevű készítményének biohasonló verziója. Egyelőre nem ismert, hogy a vállalat miért döntött a kutatások leállítása mellett, és az sem világos, hogy később folytatja-e azokat. A Celltrion alapítója és elnöke néhány napja jelentette be, hogy eladja irányító részesedését a cégben, amint a vállalat másik készítménye, a Remsima (infliximab) megkapja az értékesítési engedélyt Európában. Erre előreláthatólag májusban vagy júniusban kerülhet sor. A most leállított készítmény (rituximab) azon nyolc készítmény egyike, melyek kapcsán az Egis és Celltrion együttműködik. Az Egisnek jelenleg csak a közeljövőben piacra kerülő két termékre vonatkozóan van szállítási szerződése, a rituximab-ot egy darabig nem dobták volna még piacra. Modellünkben a biohasonló termékekben rejlő potenciált egy részvényre vetítve 2.060 forintra becsüljük, ami célárfolyam 8%-a. Ez az először piacra kerülő készítmények, elsősorban az infliximab hatását tartalmazza. Mivel ez a készítmény hamarosan piacra kerül, így még ha végleg le is állítják a rituximab vizsgálatait, annak hatása elhanyagolható. Eltúlzottnak tartjuk az Egis árfolyam reakcióját a hír kapcsán, a papírt továbbra is Vételre ajánljuk.
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda. A cég 44 forint osztalékot fizet részvényenként, a kifizetés május 2-án kezdődik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben