Hétfő
febr. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -3.3%, várt: -11.6%
08:30
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.6%, várt: 0.2%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: jan., előző: 18.3%
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: dec., előző: -2.8%, várt: -2.7%
Kedd
febr. 7.
ny.e.
BNP Paribas (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1,84, várt: 1,66
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -0.4%, várt: -1.6%
08:30
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.8%, várt: -0.5%
12:00
Linde (GE)
Időszak: 2022 Q4, várt: 2,91
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: dec., előző: -61.5, várt: -68.5
22:05
Qiagen (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0,51, várt: 0,47
Szerda
febr. 8.
ny.e.
Total (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2,28, várt: 2,77
08:30
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: dec., előző: -1415
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: jan., előző: -4753.4
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: feb., előző: -9%
z.u.
Deutsche Börse (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1,46, várt: 1,84
z.u.
Walt Disney (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0,63, várt: 0,75
Csütörtök
febr. 9.
07:00
Siemens (GE)
Időszak: 2023 Q1, előző: 2,14, várt: 1,96
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: jan., előző: 0.9%
ny.e.
Arcelormittal (NL)
Időszak: 2022 Q4, előző: 3,75, várt: 0,26
08:00
Harmonizált fogyasztói árindex (év/év) - előzetes (GE)
Időszak: jan., előző: 9.6%, várt: 10%
ny.e.
AbbVie (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2,48, várt: 3,51
12:00
PepsiCo (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1,53, várt: 1,64
13:00
Philip Morris International (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1,36, várt: 1,26
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jan., előző: 1655, várt: 1660
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: feb., előző: 183, várt: 190
z.u.
PayPal (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0,85, várt: 1,20
Péntek
febr. 10.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: jan., előző: 1.8%, várt: 2.2%
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: dec., előző: -5.1%, várt: -5.3%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: dec., előző: -1802, várt: -2800
08:00
GDP (év/év) - előzetes (UK)
Időszak: Q4, előző: 1.9%, várt: 0.4%
08:30
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: jan., előző: 24.5%, várt: 25.1%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: feb., előző: 64.9, várt: 65
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jan., előző: -85.001, várt: -42

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A tragédiák korába léptünk – mi a legfontosabb a magyar termelő szempontjából?

SZTORI
SZTORIFórián ZoltánVezető agrárszakértő2022. július 5.   10:55

A háború és élelmiszerválság globális összefüggéseiről beszélgettünk az Erste Bank vezető agrárszakértőjével. A világpiac változik, és a magyar gazda is megérzi.

"Nagyon fontos dolognak tartom azt, hogy egy gazdálkodó, aki a maga mikrokörnyezetében tevékenykedik, lásson tágabb összefüggéseket is, hiszen akkor tud kialakítani egy egészséges jövőképet, ha érti azt is, hogy mi folyik körülöttünk a világban" – mondta Fórián Zoltán"Én úgy szoktam fogalmazni, hogy 2020-ban az emberiség egy új pályára lépett, sokkal keményebb viszonyok közé. Merem azt is mondani, hogy a tragédiák korába léptünk".

Időjárási anomáliák
Az időjárási anomáliák elértek minket a múlt század végén. Azt, hogy a vízhiány egy globálisan kritikus tényezővé vált, mi még kevésbé érzékeljük annak ellenére is, hogy nagy az aszály. Az USA-ban ennél is komolyabb a helyzet idén: 35 tagállamban van aszályvészhelyzet, de a világ nagy részén is a víz kiemelt kérdéssé vált.

Betegségek, háború
Sorra felültik a fejüket különböző állatbetegségek és járványok, és persze ismerjük jól, hogy a koronavírus-járvány miatt milyen változások álltak be a világgazdaságban. A háború önmagában is szörnyű, ráadásul súlyosabbá teszi a már meglévő, előbb felsorolt problémákat.

"Felértékelődik az élelmiszer, ne adj isten, még a gyártója is"
Fórián Zoltán így fogalmazott, ami egy hollandiai felmérés nyomán kívánkozott ki belőle. A vásárlók körében végzett kutatás szerint ugyanis a fogyasztók nagy része már nem köti a mezőgazdasági termelőhöz az élelmiszert, amit a boltban vesznek. Tehát nem látják azt, hogy ezért ki és mennyit dolgozott, hanem csak annyi fontos, hogy legyen. A vizsgálatot végzők szerint a holland társadalmat nem fogja érdekelni, ha eltűnnek a gazdálkodók. Ami számunkra ebből érdekes, hogy az árak változásából mi is látjuk, hogyan értékelődik fel az élelmiszer, a termények, a termékek ára folyamatosan emelkedik. "És ez nem egy rövid távú folyamat", hívta fel a figyelmet a szakember.

Jó lett volna, ha ez a felértékelődés nem ilyen körülmények között következik be, hanem azért, mert a társadalom megérti, hogy az élelmiszer-előállításnak a valódi költsége nem az, amit a boltban lát, hanem egy egészen más színvonalú, akár 30-40-50 százalékkal magasabb költség. Nyilván a fogyasztónak ez fáj, ráadásul innentől kezdve kíváncsi is lesz rá, hogy "ez tényleg ennyibe kerül, ezt tényleg előállítja valaki?"

A felértékelődés nem egyoldalú
Sosem volt ugyanis olyan, hogy a mezőgazdaságnak csak a bevételi oldalán volt növekedés, nyilván a termelési költségek oldalán is jelentkezik ez. Az energiaválsággal összefüggésben az üzemanyag, a műtrágya, a kemikáliák árai érzékelhetően megemelkedtek, sőt van egy komoly ütem- és mértékkülönbség is. "Meggyőződésem, hogy ezekben az időkben, aki nem jól használja a számológépet, és nem érti meg, hogy milyen folyamatok vannak, az nem fog tudni megfelelni a körülményeknek. És mi, a kereskedelmi bankban érzékeljük azt, hogy bizony vannak kiszállók, akik feladnak beruházásokat, vagy az egész gazdálkodást befejezik, mert túl nagyok a kihívások. Sokkoló mértékűek a változások, és van egy generáció, aki ezt már nem szeretné lekövetni."

A világpiac változik, de a magyar gazda is megérzi
Ezek a változások, trendek tartósan velünk maradnak, ami alkalmazkodóképességet feltételez a gazdától, de nemcsak a világ másik részén, hanem itt is. Egy példával érzékeltette Fórián Zoltán, hogy miről van szó: "ha nem is nagy, vastag csövön, de azért elkezdett az ukrán termény beérkezni az országba, és a feldolgozóüzemek nagyon szívesen vásárolják ezt, hiszen olcsóbb és nem rosszabb minőségű, mint a mi terményünk. Ezen el kell gondolkodnia a magyar gazdának is, hogy ha ez tartósan így marad, sőt kiszélesedik ez a cső, akkor hogyan fogjuk ezt kezelni."

A mostani áremelkedési ütemben nagyon magas az érzelmi faktor, ami a felhalmozásban, a félelmekben érhető tetten. Ez tartósan meghatározza az élelmiszerpiacot. A mezőgazdasági terménypiacok pedig a leginkább befolyásolhatók érzelmileg, elég bemondani, hogy aszály van, és máris óriásiak a kilengések, amire nagyon érzékenyen reagál a tőzsde, ebből sokan tudnak hasznot húzni.

Korábban a tőzsdei ármozgások napi szintje 2-3 százaléknál nem volt nagyobb, most 12-13 százalék, ami azt jelenti egyrészt, hogy a pénzügyi befektetők jól érzik magukat a piacainkon, másrészt, hogy ez az érzelmi töltés tényleg jelen van, és tényleg mozgatja a folyamatokat.

Látható volt, amikor felgyorsultak év elején az áremelkedések, akkor egyből elkezdtek a nagy importőrök nagyobb tételekben a drágábból bevásárolni, mert attól féltek, és nagyon jogosan, hogy tovább fog emelkedni az ár, de ezzel kivontak a piacról egy csomó terményt, és ettől kezdve nyilván kevesebb is lett a készlet.

400 millióval nőtt az éhezők száma a háború kezdete óta
A FAO szerint, mióta kitört a háború, több mint 400 millióval nőtt az éhezők száma, és ez még csak a kezdet a szakember szerint. Ez a háború nemcsak gabonát, tehát élelmiszert vont ki ezekről a piacokról, hanem pénzt is a drágulás miatt. Nagyon komoly következményei lesznek ezeknek: éhséglázadások, vándorlások és fegyveres konfliktusok.

Meddig emelkednek a terményárak?
Fórián Zoltán elmondta, hogy az emelkedő trendek némi hullámzás mellett tartósak maradnak, aminek oka a félelem, az energiaválság, a vízválság, a felhalmozási kényszer. Mostmár az extrémitások el fognak múlni, mert nem lehet a végtelenségig feszíteni az élelmiszer-értékláncot, hiszen nagyon könnyen elérhető az a pont, ahol már nem érdemes feldolgozott élelmiszert készíteni, sőt nem is lehet gazdaságosan, és akkor vissza fog esni a kereslet. A fogyasztóra sem lehet a végtelenségig ráborítani az áremelkedéseket, mert akkor nagyon komoly fék következik a fogyasztási oldalon.

Az állattenyésztők száma csökkeni fog
Az állattenyésztési ágazatban a magas terményárak, a növekvő energiaköltségek és fogyasztói trendek változása együttesen hatalmas kihívást jelent. "Egészen ijesztő hosszú távú előrejelzések vannak, én láttam olyan, 2040-re szóló előrejelzést, ami szerint a világ húspiacának – ha a mostani, hagyományos húsféléket tekintjük száz százaléknak – már egyharmada lesz csak a hagyományos, egyharmada növényi alapú, és egyharmada bioreaktorban készült húsféle".

Az áremelkedésekről: természetesen vannak a kibocsátási oldalon is áremelkedések, de az ütem és a mérték is egészen más, ami egy nagyon kemény hatékonyságnövelési kényszert jelent az állattartók számára. Komoly szelekció fog elindulni az állattartásban. Akik a toptechnológiákra vevők lesznek, tudnak beruházni, azoknak lesz esélyük a fennmaradásra, ami természetesen mérethatákonysági kérdés is. A KSH adataiból egyértelműen látszik ez a koncentrálódási folyamat egyébként. Az élenjáró technológiákat nehéz kisüzemi szinten megvalósítani, mert kell egy kibocsátási méret, amivel versenyképes tud lenni, és itt érkezünk el a fő válasz: együttműködés. Kis gazdálkodóként, összefogás nélkül esélytelen lesz tovább gazdálkodni.

Hosszú távon sokkal több az előnye a termelői együttműködésnek, mint a magányos gazdálkodásnak
Jó példa erre a spanyol sertéstenyésztés helyzete: az elmúlt években a spanyolok hihetetlenül megerősödtek a sertéshúspiacon, tudták erősíteni a világpiaci pozíciójukat, amit a legnagyobb részben a teljes mértékű együttműködésnek köszönhetnek. A szemléletváltás egyébként felgyorsult az utóbbi időszakban, ami péládul a mezőgazdasági biztosítási piacon egészen jól érzékelhető.

A cikk első alkalommal az agroinform.hu oldalon jelent meg 2022.06.03-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Már havi 20 000 forinttól!

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!
PODCAST

Kamatemelési kényszer a magas energiaárak árnyékában

Este a FED vélhetően folytatja majd a kamatemelését és 4,5 – 4,75 százalék közötti sávba emelheti az alaprátáját. 25 bázisponttal emelhetnek majd...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt