Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is a félelem az úr

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 4.   10:40

Erste kommentár Egyre többen beszélnek a közelgő recesszióról. A JP Morgan is csökkentette az elkövetkező negyedévekre vonatkozó GDP növekedési előrejelzését mintegy 1-1,5 százalékponttal, de még...

Erste kommentár

Egyre többen beszélnek a közelgő recesszióról. A JP Morgan is csökkentette az elkövetkező negyedévekre vonatkozó GDP növekedési előrejelzését mintegy 1-1,5 százalékponttal, de még így is 1 százalék fölött maradhat az idei növekedés az USA-ban. Ugyanakkor azt is mondják, hogy vészesen közel kerültünk a recesszióhoz. A makrogazdasági elemzőjük is azt hangsúlyozza, mint amit az Erste makro közgazdászai szoktak. Nevezetesen, hogy ha nem lesznek jelentős elbocsátások, azaz nem ugrik meg jelentsen a munkanélküliség, akkor elkerülhető a recesszió. Egyelőre néhány cégnél hallhattunk létszámleépítésről. Ilyen volt például a Tesla, de a minap Mark Zuckerberg mondta azt, hogy nehéz idők jönnek a Meta számára, s bizony többet kell létrehozni kevesebb erőforrással a jövőben. S így megérti, ha valaki úgy érzi, hogy nem itt van a helye, s elhagyja céget. A Meta egyébként korábban még 10.000 új mérnököt akart felvenni, ezt mostanra 6-7 ezerre csökkentették. Szóval egyelőre még nem arról van szó, hogy nagy kirúgások jönnek, de a munkaerőpiaci feszültségek csökkenőben vannak, ami a béremelkedésekben is meg fog mutatkozni. Ez a munkavállalókat spórolásra fogja késztetni, s reméljük nem jön el az, hogy munkanélküliként már a fizetésképtelenség felé araszolnának. Így az elkövetkező időszakban már nem csak az inflációs adatok lesznek fókuszban, hanem a munkaerőpiaci datokra is nagyobb érzékenységet mutathatnak a piacok.


Ma Amerika zárva van, így a piacok kissé árvák lettek, s kis forgalomra számíthatunk. Viszont a DAX és a BUX is emelkedik. Az utóbbi, a korábbi gyenge teljesítmény tükrében, most kicsit nagyobb mértékben.

Amerika jó hangulatban fordult rá a hosszú hétvégére

Európa vegyes eredménnyel zárta az elmúlt hetet. A FTSE100 nem mozdult, a DAX 0,2%-ot emelkedett, az Euro Stoxx 50 ugyanennyit esett pénteken.


Az amerikai részvényindexek erősödni tudtak. A Nasdaq 0,9%-ot emelkedett, az S&P500 és a Dow pedig több, mint 1%-ot.


Ázsiában vegyes volt ma reggel a helyzet. A Nikkei 0,9%-ot, a CSI300 0,3%-ot emelkedett, a Hang Seng pedig 0,3%-ot csökkent.

Gyenge eladások a Teslánál

Két év után először esett vissza negyedéves alapon a Tesla autóeladásainak száma, ami elsősorban a kínai lezárások következtében kialakult leállásoknak tudható be. Az elektromos autógyártó 254.695 autó eladását jelentette 2022 második negyedévében, mellyel alulmúlta az elemzők 261 ezernél valamelyest magasabb becslését. Elon Musk a következő félévben jelentősen magasabb kibocsátásra számít, annak ellenére, hogy korábban „nagyon nehéz időkre” figyelmeztette a cég munkavállalóit.

Jó volt a fapados légitársaságok júniusi utasforgalma

Nőtt júniusban az utasszám Európa két legnagyobb fapados légitársaságánál. A Wizz Air havi szinten 5,4%-kal szállított több utast, mint májusban, ez összesen 4,3 milliót jelent, 86,1%-os kihasználtság mellett. A Ryanair 15,9 millió utast szállított júniusban, ami 3,2%-os bővülés az egy hónappal korábbi adathoz képest.

A fő részvényesek felvásárolják a Waberer’s-t

A fő részvényesek, a Trevelin (25,995%), a HIGH YIELD (20%), a Geraldton (4,995%) és az MHB Optimum (21%) együtt nyilvános ajánlatot küldtek a jegybanknak jóváhagyásra a fennmaradó forgalomban lévő Waberer’s részvények 2335,77 forintos árfolyamon történő felvásárlására. Ezt pénteken piaczárás után jelentették be. Szintén a Waberer’s-szel kapcsolatos, hogy a BDPST Equity megvásárolja az MHB Optimum 21%-os részesedését (3.715.684 részvény). Az ügylethez a Biztosítási Felügyeleti Szerv jóváhagyása szükséges.

Változások a Glosternél

A műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció megszűnik a cégnél, míg új szolgáltatási-vezérigazgató helyettest neveztek ki Éberling Gergely személyében. A személyi változásoknak szerintünk nincs mérhető hatása a Gloster fair értékre.

ALTEO: Beolvadt számos leány

Az ALTEO tulajdonában levő EURO GREEN ENERGY cégbe a negyedév végével számos leányvállalat olvadt be a november 8-i közgyűlés határozatának megfelelően. Ezek a WINDEO, az e-WIND, a HIDROGÁZ, a Kazinc-BioEnergy, a Tisza-NioEnergy és a Tisza Biotherm. A változás technikai jellegű. A cég eddig is holding struktúrában optimalizálta a központi irányítási feladatokat, ezért eredményhatásra nem számítunk.

Újra négyszáz…

A hét utolsó napján a gyengült a forint árfolyama, s az EURHUF ismét 400 felett zárt. A forint gyengüléséhez hozzájárulhatott a dollár erősödése az euróval szemben a nemzetközi devizapiacon, az MNB kamatemelés pozitív hatásai pedig lassan kezdenek elenyészni. A héten fontos makroadatokat pubikál a KSH, melyek közül a pénteken esedékes júniusi inflációs adatoknak lehet leginkább piacmozgató szerepe.

A magas európai inflációra gyengült az euró

A nemzetközi devizapiacon pénteken mintegy 0,7%-ot erősödött a dollár az euróval szemben. A magas, 8,6%-os Eurózóna infláció nem tett jót a közös európai devizának. A mai nyitásban továbbra is 1,05 alatt van a kurzus. Az amerikai piacok zárva tartása miatt ma alacsonyabb lehet a piac aktivitása. A héten leginkább az USA-beli munkapiaci adatokra fókuszálnak majd a befektetők.

Két tűz között

A WTI augusztusi határidős jegyzése hordónként 108,6 dollár volt ma reggel, a Brent pedig 111,8 dollár. A befektetők továbbra is a kínálat szűkösségét és a globális recesszió keresletet fenyegető kockázatait mérlegelik. Ma reggel kismértékű pozitív elmozdulást láthatunk a pénteki 2,5%-os emelkedés után. A magasabb árat támogatja a norvég olajipari munkások tervezett sztrájkja és a líbiai ellátási zavarok miatt visszaeső kínálat. Az ellátási aggodalmakat tetézi, hogy az OPEC+ kapacitásai korlátozottak, emiatt nehezen tud több olajat termelni. Eközben a recessziós félelmek továbbra is jelen vannak, illetve a befektetők azt is figyelemmel kísérik, hogy bár Kína egyes területein enyhítették a korlátozásokat, az ország keleti területein ismét erősödik a járvány.

Tudott erősödni az arany, de továbbra is inkább a medvepiac a jellemző

Valamelyest korrigált, és ma reggel 1812 dollárba került egy uncia arany, miután múlt hét pénteken 1800 dollár alá is beesett az árfolyam. A növekvő hozamkörnyezet továbbra is lefelé nyomja a kamatot nem fizető nemesfém árát, amely most technikailag a „halálkeresztet” közelíti meg, az 50 napos mozgóátlag éppen letörni készül a 200 napos mozgóátlagot. Mindamellett, hogy a világ jegybankjai szinte kivétel nélkül szigorítják a monetáris kondíciókat, az aranynak a recessziótól való félelem és a még mindig magas infláció tud támaszt adni. Az EU az orosz aranyimport ellen tervez szankciót bevezetni, követve ezzel a G7 országait (illetve ma reggel Új-Zéland is betiltotta az orosz aranyimportot), azonban ez inkább szimbolikus lépés lenne, ugyanis a háború kirobbanása óta az arany kereskedelme lényegében megszűnt az EU és Oroszország között.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben