Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csak elsőre tűnik óriásinak az MNB lépése

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 29.   09:51

Erste kommentár Mindenkit meglepett az MNB tegnapi 185 bázispontos lépése, amivel 7,75%-ra emelte az alapkamatot, miközben a piac 50-100 bázispont közötti emelésre számított. Elsőre óriásinak tűnik a...

Erste kommentár

Mindenkit meglepett az MNB tegnapi 185 bázispontos lépése, amivel 7,75%-ra emelte az alapkamatot, miközben a piac 50-100 bázispont közötti emelésre számított. Elsőre óriásinak tűnik a különbség, a valóságban viszont kisebb a jelentősége a lépésnek. Az MNB gyorsan összezárta az alapkamat és az effektív, 1 hetes betéti kamat közti különbséget, amire csak nyár vége felé lehetett számítani. Ezzel egyszerűsödik a monetáris politika áttekinthetősége, hiszen fennmarad ugyan az alapkamat és az 1 hetes betéti kamat is, mint eszköz, azonban ezek kamatszintje a jövőben alapból meg fog egyezni és csak átmenetileg, piaci turbulencia esetén térhet el egymástól. Kommunikációs szempontból pedig a magas kamatok tartósságának üzenetét küldi ezzel a jegybank. Ha a másik oldalról nézzük, akkor pedig némi cukorkának tekinthetjük a kamatok összezárását annak érdekében, hogy a gyomrunk könnyebben vegye be az új inflációs előrejelzést, ami idénre 11,0-12,6%-os éves átlagos inflációt, jövőre pedig 6,8-9,2%-os éves inflációt tartalmaz. Mindkettő jókora emelés a márciusi előrejelzéshez képest. Az MNB szerint ősszel tetőzhet az infláció, és legalább addig folytatódni fog a kamatemelés is, ami számunkra év végére 9% fölötti alapkamatot sugall.


A tegnapi lépéssel a csütörtöki döntés már borítékolható, az 1 hetes betét kamatát 50 bázisponttal 7,75%-ra fogja emelni az MNB. Ami az elemzői várakozásokhoz képest csak 20 bázisponttal magasabb, és ha innen nézzük az MNB tegnapi lépését, a tényleges kamatokra gyakorolt hatása már nem is olyan hatalmas.


Az MNB kiterjeszti a deviza likviditást nyújtó swap eszközök használatát. Ezzel eddig csak a negyedév végi alkalmazkodást támogatták, de mostantól bármikor bevetheti az MNB a piaci torzulások kezelése érdekében, ami elsősorban a nagyon rövid, overnight kamatokra gyakorolhat hatást.


A forint erősödéssel reagált az MNB intézkedéseire. Az EURHUF technikai szintre esett, az emelkedő trendcsatorna alsó élére és a 20 napos mozgóátlagra esett a kurzus. Ha ebből sikerül letörnie az árfolyamnak, akkor a következő napokban forinterősödés jöhetne.

Nagyot koppant Amerika

Európábában tegnap még visszafogott emelkedés volt tapasztalható. Az Euro Stoxx50 0,3%-ot, a DAX 0,4%-ot, a FTSE100 pedig 0,9%-ot emelkedett. Európában főként az energia és a közmű szektor emelkedett, míg az IT lefelé húzta a piacot.


Amerikában viszont már jelentős csökkenés volt tapasztalható. A Dow 1,6%-ot, az S&P 2,0%-ot, a Nasdaq 3%-ot esett. Amerikában az energetikai szektoron kívül minden szektor csökkent, de a legjelentősebb esést az IT és a nem alapvető fogyasztási cikkek piacán láthattuk.


Az amerikai hangulat befolyásolta reggel az ázsiai kereskedést is. A Nikkei és a CSI300 0,9%-ot, a Hang Seng 1,8%-ot csökkent.

Elbocsátás a Teslánál

A Bloomberg értesülései szerint nagyjából 200 munkavállalójának intett búcsút önvezető csoportjában a Tesla, miután bezárta egyik kaliforniai létesítményét. A cég vezérigazgatója, Elon Musk néhány hete jelentette be, hogy az év végéig a Tesla 10%-kal csökkenti munkavállalói állományát, mert ennyire fél a jelentős gazdasági visszaesésétől.

OLED-ben erősíthet a Samsung

A hírek szerint a Samsung kijelzőket gyártó vállalta, a Samsung Display felvásárolta az OLED-technológiákra specializálódott német start-up-ot, a Cynorát. Bár az akvizíciót hivatalosan még nem jelentették be, a Bloomberg szerint az üzletet körülbelül 300 millió dollárért véglegesítették.

Az MNB meglepő húzása lökte tovább a forintot

Tegnap még bőven 400 felett kezdte a napot a magyar deviza, de már délelőtt sikerült a kritikus szint alá menni. Majd az MNB meglepő húzása után tovább folytatódott a reggeli tendencia és végül 397,5 körül stabilizálódott a kurzus. Mindemellett komolyabb felértékelődés továbbra is inkább az uniós konfliktus enyhülése esetén várható.

Enyhülni látszanak a recessziós félelmek

A nemzetközi devizapiacon erősödni tudott a dollár, végül 1,052-nél zárt a kurzus. Ma reggel már 1,049-nél jár az EURUSD jegyzése. Az elmúlt időszakban meglehetősen hullámzó annak megítélése, hogy elkerülhető-e a jelenlegi szigorítási ciklus recesszió nélkül. E tekintetben tegnap biztató jelek mutatkoztak, ami erősítette a dollár iránti keresletet. Eközben a megnyilatkozások szerint az EKB-n belül nincs egyetértés a júliusi emelés mértékét illetően.

Egyszer a kereslet gyengülésétől, máskor a kínálat szűkösségétől fél a piac

A WTI augusztusi határidős jegyzése hordónként 111,4 dollár, a Brent pedig 117,4 dollár környékén mozgott ma reggel, kicsivel lejjebb az elmúlt három nap 7%-os emelkedése után. Úgy látszik, a befektetők a kereslet esetleges lassulásával kapcsolatos aggodalmakra fókuszálnak a kínálat folyamatos szűkösségére utaló jelekkel szemben. Az iparági adatok szerint az amerikai nyersolajkészletek 3,8 millió hordóval csökkentek a múlt héten, ami nagyban eltér a 110 ezer hordós csökkenésre vonatkozó piaci várakozásoktól. Eközben egyre több vállalat igyekszik védekezni az olajárak újabb emelkedése ellen, amit a fedezeti ügyletek népszerűségének növekedése jelez. Ez arra utal, hogy a jellemzően sok üzemanyagot használó vállalatok tartanak az árak további növekedésétől.

A bizakodó Fed-képviselők hatására gyengült az arany

Két Fed tagbank elnöke, John Williams és Mary Daly is a recesszió elkerülhetőségéről nyilatkozott, melynek hatására csökkent a menedékeszköznek használt arany árfolyama. Ma reggel 1821 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért, ami továbbra is megsínyli a növekvő kamatkörnyezetet. Az árfolyamot leginkább a recessziós félelem tartja fent, így, amikor nő annak a valószínűsége, hogy az év végére 3,00-3,50%-os szintre emelt alapkamat várhatóan nem taszítja recesszióba a gazdaságot, akkor gyengül a nemesfém. Amennyiben nem lesz jelentős erősödés a kurzusban, úgy harmadik hónapja eshet az árfolyam.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben