Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Úgy tűnik…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 28.   10:09

Erste kommentár Úgy tűnik, csökken a nyomás a gazdaságban. Ugyan ez még nem látszik az inflációs adatokban, de egyre több helyről halljuk itthon is, hogy „hirtelen” lett áru és ember is a kivitelezéshez. (Ebben...

Erste kommentár

Úgy tűnik, csökken a nyomás a gazdaságban. Ugyan ez még nem látszik az inflációs adatokban, de egyre több helyről halljuk itthon is, hogy „hirtelen” lett áru és ember is a kivitelezéshez. (Ebben szerepet játszik a kormányzati beruházások leállítása is.) Úgy tűnik, hogy a jelentős év eleji keresletre válaszul komoly raktárkészlet feltöltés jött a kereskedőktől. Aztán ahogy leesett a piaci szereplők nagy részének, hogy recessziós veszély van, elkezdtek erre felkészülni a költések csökkentésével és a beruházások visszafogásával. Ez érvényes a lakosságra is. Sőt! Ha pedig kitekintünk a nagyvilágba, akkor azt látjuk, hogy pl. az USA-ban a vállalatvezetők is egyre jobban aggódnak attól, hogy a kamatemelések recesszióba nyomják a gazdaságot, s közben a kínálati oldal által gerjesztett inflációs félelmek is rombolják a kedélyeket. Ennek pedig van egy komoly – szinte önbeteljesítő – következménye, a gazdaság automatikus lassulása, az infláció fogyasztási oldal által gerjesztett részének csökkenése. Ok, de mi a helyzet a kínálati oldallal? Ott is van agy pici jó hír. A Fed ellátási lánc zavar indexe májusban újra csökkent az áprilisi emelkedés után. Azaz 3,4-ről 2,9 pontra. Ez ugyan még magasabb, mint a márciusi 2,8-as érték, de azt jelzi, hogy lehet, hogy az áprilisi irányváltás csak átmeneti volt. Fontos megjegyezni, hogy normális világban az index értéke nulla körül van. Az ellátási lánc töredezettség legmagasabb értéke 4,38 pont volt (tavaly december). Ha pedig tényleg javulás van, akkor ez valószínűleg megjelenik az elkövetkező hónapok inflációs számaiban is, és lehet, hogy az ősz folyamán bekövetkezik az inflációs fordulat, ami alacsonyabb kamatpályát eredményezne, és segítene elkerülni a recessziót. Egy szó, mint száz, egyelőre csak a pozitív fordulat csíráit láthatjuk, de még korai kijelenteni, hogy megúsztuk.


A tegnapi enyhe emelkedést követően ma ismét próbálkozik a DAX és a BUX is, de úgy tűnik, hogy egyelőre marad a halovány teljesítmény.

Visszafogott mozgások

Vegyesen teljesítettek tegnap az európai részvényindexek. Az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot, a FTSE100 0,7%-ot emelkedett, de az olasz és a spanyol tőzsde például enyhén csökkent. A szektorok többsége emelkedett, leginkább az ipar és az energiaszektor. Egyedüliként a közműszektor csökkent.


Az amerikai részvénypiacot enyhe csökkenés jellemezte tegnap. A Dow 0,2%-ot, az S&P 0,3%-ot, a Nasdaq 0,7%-ot csökkent. Amerikában a szektorok többsége csökkent, de az energia, a közmű és az egészségügyi szektor emelkedni tudott.


Ázsiában viszont jó volt a hangulat. A Nikkei és a Hang Seng is 0,7%-ot, a CSI300 pedig 0,9%-ot emelkedett.

Növeli részvényvisszavásárlásait a Nike

Tegnap este piaczárás után tette közzé 2022-es pénzügyi évének utolsó negyedéves gyorsjelentését a Nike. A sportruházat gyártó cég bevétele közel egy százalékkal, 12,23 milliárd dollárra csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, és valamelyest meghaladta a 12,13 milliárdos piaci konszenzust. Leggyengébben az észak-amerikai és a kínai régió teljesített, előbbi 5%-os, utóbbi pedig 19%-os éves visszaeséssel. A cég egy részvényre jutó nyeresége 90 cent lett, amely jobb, mint a 82 centes Bloomberg-konszenzus. A vezetőség 18 milliárd dolláros, négyéves részvényvisszavásárlási programot jelentett be, ezzel a 2023-as pénzügyi év során befagyasztják a korábbi 15 milliárdos tervezetet. A cég részvénye 2,7%-os mínuszban volt a jelentést követően, melynek oka a következő évre várt gyengébb növekedés.

Az ázsiai piacon mentené a menthetőt a Netflix

Bár a nagyon gyenge első negyedéves teljesítménye után globálisan visszavágja költségeit a Netflix, de Ázsiában mégis növelik beruházásaikat. Ez volt ugyanis az egyetlen olyan piac, ahol a streaming-szolgáltató növelni tudta előfizetőinek számát.

A Siemens veheti meg a Volkswagen amerikai töltőhálózatát

A Volkswagen a Siemensnek adhatja el az Electrify America-ban meglévő részesedését, ami az USA-ban és Kanadában működtet elektromos töltőhálózatot. A tranzakció becsült értéke 2 milliárd dollár. A Volkswagen több eszközének értékesítését is tervezi, a befolyt pénzből pedig az elektromos autók fejlesztését tervezi finanszírozni. A legjelentősebb ilyen készülő tranzakció a Porsche értékesítése lehet majd, a tranzakciót a Bloomberg értesülései szerint akár már ma bejelenthetik.

Támogatást kaphat a Waberer’s

A Waberer’s tegnap jelentette be, hogy támogatást kaphat a tervezett logisztikai központjához, mivel erre az államtól nem kötelező erejű ajánlata van. A kormány döntése a közeljövőben várható. A Waberer’s SSC-t is létrehoz, ami szintén a magyar állam támogatási döntésének tárgya lesz.

Ma kiderül, hogy mit mond az MNB a gyenge forintra

Nem kezdte jól a hetet a magyar deviza. Tegnap délelőtt új historikus mélypontra, 404,7-re ért a forint az euró ellenében. Ezt követően 403 és 404 között stabilizálódott a kurzus. Ma az MNB bejelentésére és a frissített előrejelzésekre figyel a piac. Várakozásunk szerint a két hete eszközölt rendkívüli egyhetes betéti kamatemelés ma 100 bázispontos alapkamat-módosítást indukálhat. Fontos lehet, hogy mit árul el a jegybank a két ráta összehangolásáról, illetve a jövő évi inflációs és növekedési prognózis is meghatározó lehet.

Nyugaton a helyzet változatlan

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD meglehetősen szűk sávban mozgott a hétfői napon, enyhe euróerősödést tapasztalhattunk. A nap folyamán átlépte 1,06-os szintet, végül 1,058 körül zárt a jegyzés, és jelenleg is itt folyik a kereskedés.

A szűkös kínálat miatt emelkedik az olaj

A WTI 111,6 dollár, a Brent típusú kőolaj pedig 117 dollár volt ma reggel az augusztusi határidőre. A recessziós félelmek ellenére az olaj ára ismét emelkedik, mivel a kitermeléssel kapcsolatos problémák a kínálat szűkülését okozhatják. Líbiában az egyre súlyosbodó politikai válság miatt újabb fennakadások fenyegetik az exportot, míg a kormányellenes tüntetések Ecuadorban a termelés leállásával fenyegetnek. Az OPEC+ több tagja is küszködik az idei termelési célkitűzéseik teljesítésével, ami tovább fokozza a szűkösséget, miközben a kereslet továbbra is erős.

A létező összes irányból húzzák, az arany pedig nem nyúlik kellően

1826 dollárért lehetett ma reggel egy uncia aranyat vásárolni. Továbbra is a lehető legtöbb irányból éri hatás a menedékeszközként szolgáló nemesfémet. Az amerikai kötvényhozam a 3,2% körüli szintig tudott „erősödni”, ami lefelé nyomta az arany árfolyamát. Kínában a jegybankelnök a várható támogató jellegű monetáris politikáról értekezett, hogy felpörgessék az ország gazdaságát a Covid okozta visszaesésből, ami szintén hajthatja a világ legnagyobb arany felvásárlójának keresletét. Eközben a G7 országok tilalmat vezetnének be az oroszoktól importált aranyra, ami csökkentené a globális kínálatot. Ennek hatása persze nem egyértelmű, mert a szakértők szerint Indián és Kínán keresztül (mely országok nem tagjai a G7-nek) könnyen eljuthat az „orosz arany” is a világpiaci körforgásba.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben