Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kitart a jó hangulat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 27.   10:34

Erste kommentár A pénteki jelentős amerikai emelkedést követően kitart a jó hangulat a börzéken. Miközben az ipari átlagindex és az S&P500 közel került ahhoz, hogy vételi jelzés kialakuljon rajtuk az MACD szerint, a...

Erste kommentár

A pénteki jelentős amerikai emelkedést követően kitart a jó hangulat a börzéken. Miközben az ipari átlagindex és az S&P500 közel került ahhoz, hogy vételi jelzés kialakuljon rajtuk az MACD szerint, a Nasdaq esetében ez már meg is történt. Sőt, az utóbbinak sikerült kissé a 20 és a 30 napos mozgóátlagok fölé, miközben az előbbi két index csak megközelítette azokat. A mozgóátlagok általában ellenállásént szoktak viselkedni, de most olyan heves eséseket láthattunk a közelmúltban, hogy számos rés keletkezett a grafikonokon. Ezek közül a második rést fölfelé a Nasdaq esetében 11.752, a Dow Jones esetében 32.268, míg az S&P500-nál 4.017 pontnál találjuk. Azaz nem biztos, hogy megállnak a mozgóátlagoknál, hanem lehet, hogy elkúsznak ezekig a szintekig az árfolyamok, mielőtt korrigálnának. Mindeközben a DAX nagyon lemaradó. Itt is láthatjuk a két rést a grafikonon, de még az elsőt sem sikerült betölteni, ráadásul a 20-30 napos mozgóátlagok is fényévekre vannak. Az első rés 13.749 pontnál van, ami igencsak magasan húzódik, még a ma reggeli ralit figyelembe véve is! A BUX esetében más a kotta. Lokális mélypont közelében vagyunk, miközben az index belegabalyodott a 20-30 napos mozgóátlagokba. Éppen a 20 napos mozgóátlagról próbál elrugaszkodni. Mindeközben azt gondoljuk, hogy az OTP és a Richter is igencsak olcsó, miközben a MOL fényes profitot termel, a Magyar Telekomot pedig túladták. Ehhez képest a ma reggeli emelkedés igencsak visszafogottnak tűnik. Az olcsóság alatt pedig azt értjük, hogy pl. az OTP esetében a tisztított, egyszeri tételek nélküli eredmény alapján a történelmi átlagos mutatószámok alatt forog a részvény. A Richternél ugyan az orosz piac valószínűleg sokat fog zsugorodni, de ezt egyelőre kompenzálhatják az árfolyamok. Abszolút furcsának tűnk a nyomott árfolyam. A MOL pedig, ahogy már sokszor megírtuk, sokat keres az Ural-Brent és a dízel marzson, miközben ennél kevesebbet bukik az árbefagyasztáson. Sőt, pénteken a kedvező árú tankolás mennyiségét 100-ról 50 literre csökkentették, s ez is mérsékelheti kissé az ezen elszenvedett veszteséget, amit túlkompenzálnak a fent leírt tényezők.

Szárnyaló részvénypiacok

A DAX 1,6%-ot, a FTSE100 2,7%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 2,8%-ot ugrott pénteken. Minden szektor emelkedett, de leginkább az IT és az egészségügy. Leggyengébben a közműszektor szerepelt, de még az is 1% fölötti emelkedést tudott felmutatni.


A tengerentúlon még ennél is jobb volt a hangulat, a Dow 2,7%-ot, az S&P 3,1%-ot, míg a Nasdaq 3,4%-ot emelkedett pénteken. Az USA-ban a nyersanyag szektor és a kommunikációs szolgáltatók szerepeltek legjobban. A leggyengébb az energetikai szektor volt, de még ez is 1,5%-kal emelkedett.


Ma reggel folytatódott tovább az emelkedés Ázsiában. A CSI300 1,1%-ot, a Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 2,3%-ot emelkedett.

Továbbra is nehéz helyzetben a kínai ingatlanfejlesztők

A Sunac Real Estate Group pénteken közölte, hogy valószínűleg nem fog tudni elegendő forrást előteremteni ahhoz, hogy a június 30-án esedékes 400 millió jüan (60 millió dollár) összegű kötvényadósságát kifizesse. A határidő része annak a részletfizetési tervnek, ami 18 hónappal meghosszabbította a vállalat 4 milliárd jüan (600 millió dollár) értékű kötvénytartozásának teljes visszafizetését. Kína negyedik legnagyobb fejlesztője története során először válhat nemteljesítővé belföldi hitelezőivel szemben, és egy lépéssel közelebb kerülhet a csődhöz.

Új mélyponton zárta a múlt hetet a forint, az MNB-re várunk

Bár a múlt hét közepén némi erősödést mutatott a forint, pénteken visszagyengült a heti eleji, 400-as szintek fölé. Végül új historikus mélyponton, 401 felett zárt az utolsó kereskedési napon. A héten az MNB kamatdöntéseire, kommunikációjára és a frissített előrejelzésekre figyel a piac. Emellett a szankciós politika folytatódása alakíthatja az árfolyamot.

Inflációs adatok mozgathatják az euró-dollárt a héten

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD viszonylag szűk intervallumban, a 1,05-1,06-os sávban mozgott a múlt héten, végül 1,056-nál zárta a pénteki napot. Ezen a héten inflációs adatok érkeznek tengeren innen és túl is, alapvetően ezek lehetnek a legfőbb befolyásoló tényezők.

Fékeződik az olajár

A WTI 108,1 dollár volt az augusztusi lejáratra, a Brent 109,6 dollár, míg az Ural azonnali leszállítási ára 88,2 dollár volt ma reggel. Bár pénteken emelkedést láthattunk, ebben a hónapban megszakadhat az olaj november óta tartó drágulási sorozata a globális recesszióval kapcsolatos félelmek fokozódása miatt. Az olyan termékek, mint a benzin kiskereskedelmi ára azonban közel sem csökkent olyan gyorsan, mint a nyersolajé az üzemanyagok előállításához szükséges kapacitáshiány miatt. A G7 országok az orosz olaj árának korlátozásáról tárgyaltak, ami a biztosításra és szállításra vonatkozó korlátozások bevezetésével jöhet létre. A potenciális mechanizmus csak a meghatározott limit alatti áron vásárolt orosz nyersolaj és kőolajtermékek szállítását engedélyezné. A G7 vezetői és tisztviselői között a megbeszélések folyamatban vannak, de egyelőre nem jutottak megállapodásra. Az Egyesült Államok és Irán a következő napokban újraindítja az atomalkuval kapcsolatos tárgyalásokat. Ezen az EU közvetítőként vesz részt, közölte az unió vezetője, Josep Borrell szombaton Teheránban, iráni kollégájával tartott sajtótájékoztatóján. Ha a tárgyalás sikerrel zárul, az iráni olaj megjelenhet a világpiacon, és a nagyobb kínálat lejjebb nyomhatja az árakat.

Legfeljebb szimbolikus lehet az orosz arany import ellenes tilalom

A Bloomberg elemzői szerint legfeljebb szimbolikus jelentőségű, hogy a most zajló G7 csúcstalálkozón betiltották az orosz arany importot. A nemesfém unciánkénti ára 1836 dollár volt ma reggel, ami némi erősödést jelent a múlt hét végéhez képest. A csúcstalálkozón hozott döntés marginalitása elsősorban abból adódik, hogy a korábbi intézkedések már jelentősen korlátozták az orosz arany kereskedését. A szakértők nem változtatnak az arany árfolyamára vonatkozó előrejelzéseiken, azt szerintük továbbra is a globális fundamentumok fogják meghatározni.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Meglódult a fogyasztás márciusban
SZTORI

Meglódult a fogyasztás márciusban

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben