Hétfő
febr. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -3.3%, várt: -11.4%
08:30
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.6%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: jan., előző: 18.29%
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: dec., előző: -2.8%, várt: -2.7%
Kedd
febr. 7.
ny.e.
BNP Paribas (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.84
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -0.4%, várt: -1.9%
08:30
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.8%
12:00
Linde (GE)
Időszak: 2022 Q4, várt: 2.91
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: dec., előző: -61.5, várt: -68.5
22:05
Qiagen (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0.51
Szerda
febr. 8.
ny.e.
Total (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2.28, várt: 2.78
08:30
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: dec., előző: -1415
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: jan., előző: -4753.4
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: feb., előző: -9%
z.u.
Deutsche Börse (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.46, várt: 1.84
z.u.
Walt Disney (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.63, várt: 0.76
Csütörtök
febr. 9.
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: jan., előző: 0.9%
07:00
Siemens (GE)
Időszak: 2023 Q1, előző: 2.14
ny.e.
Arcelormittal (NL)
Időszak: 2022 Q4, előző: 3.75, várt: 0.26
ny.e.
AbbVie (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2.48, várt: 3.52
12:00
PepsiCo (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.53, várt: 1.64
13:00
Philip Morris International (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.36, várt: 1.26
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: feb., előző: 183
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jan., előző: 1655
z.u.
PayPal (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0.85
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: jan., előző: 1.8%, várt: 2.2%
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: dec., előző: -5.1%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: dec., előző: -1802
08:00
GDP (év/év) - előzetes (UK)
Időszak: Q4, előző: 1.9%
08:30
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: jan., előző: 24.5%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: feb., előző: 64.9, várt: 64.9
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jan., előző: -85.001
Vasárnap
febr. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az Európai Bizottsághoz fordult a Ryanair a különadó ügyében

SZTORI
SZTORI2022. június 24.   16:10

Nem csak szócsatákat vív a magyar kormánnyal a Ryanair, a cég panaszt tett az Európai Bizottságnál a különadó ügyében. Michael O'leary, a cég vezérigazgatója bejelentette azt is: a társaság csökkenteni fogja járatai számát is, ami – szerinte – a magyar turisztikai iparág számára is káros lesz.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek

Már panaszt tettünk az Európai Bizottságnak a magyar kormány különadója miatt – mondta Michael O'leary a Ryanair vezérigazgatója az Euronewsnak nyilatkozva. A légitársaság az extraprofitadó elnevezést nehezményezve minden fronton támadja a légiközlekedést terhelő magyar adót, amelynek alanyai nem is maguk a légitársaságok, hanem a földi kiszolgáló cégek, akikkel kapcsolatban állnak. Ráadásul az adó nem is a profitot terheli, hanem az utasforgalmat.

Más légitársaságok a bevezetett terhet egyszerűen beépítették az áraikba. A legnagyobb konkurens, WizzAir az áremelésre július elsejétől kerít sort, hangsúlyozva, hogy egyrészt a költségek növekedése jelenik meg az új tarifákban, másrészt azokat a kereslet és a kínálat befolyásolja. A többiek a témában nem is nagyon nyilatkoztak, igaz a magyar piacon leginkább ez a két cég a meghatározó. A Ryanair az első negyedévben a legnagyobb légitársasággá vált Budapesten, miután mind az utasok számában, mind pedig a repült útvonalakat tekintve megelőzte a WizzAirt. A fapadosok a magyar főváros légikikötőjének mintegy kétharmadát adják, ennek túlnyomó részén osztozik a két cég.

A Ryanair a különadó megjelenésének pillanatában kemény ellenállást kezdett tanúsítani, ennek jeleként minden július 1. után érvényes jegy esetében utólag beszedték a különadót a már megvásárolt jegyeknél is, az utasokat pedig arra bíztatják, hogy írjanak tiltakozó levelet a teher kapcsán a magyar kormánynak. A cég vezérigazgatója Michael O'leary pedig szívesen állt rendelkezésére a magyar sajtónak, többször idiótának, hazugnak nevezve az intézkedést bejelentő Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert. A kormányzat válasza egyértelmű volt: Varga Judit igazságügyi miniszter rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelet el (hivatalosan a cég eljárásaival szemben érkező nagyszámú panasz miatt), amely 2 milliárd forintos bírsággal is végződhet. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arra bíztatta a magyar utazóközönséget, hogy inkább a konkurens WizzAirt válasszák – és persze bocsánatkérést követeltek a Ryanair vezérétől. O'leary erre fel most az Euronewsnak nyilatkozva hasonlította a két magyar minisztert Dumb és Dumberhez, mondván ők is olyanok mit a Jim Carrey film főszereplői, „ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak”. Azt is mondta, hogy a Ryanair nem vonul ki Magyarországról, de csökkenteni fogja járatai számát Magyarországon. „Azzal, hogy a Ryanair és a Wizzair is ritkítja a járatsűrűséget és a jegyek drágulnak, Magyarország veszít a vonzerejéből, így kevesebb turista fog érkezni.” – jelezte előre.

A Ryanair vezér érvei szerint a légiipart azért nem érdemes most új adókkal terhelni, mert éppen, hogy kilábalnak a válságból, miközben masszívan veszteségesek. A Ryanair 350, a WizzAir 650 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt pénzügyi évben, az utasszám ugyan emelkedett, de még nem éri el a Covid előtti szintet, miközben a cégeknek az emelkedő üzemanyagköltségek mellett veszteséget okozott a slotok megtartásának költsége is: emiatt sokszor szinte üresen is repültek a gépek. A járvány előtti 80 százalékos gépkihasználtságot még mindig nem érték el a társaságok, a Ryanair  97 millió utasról számolt be a márciusban zárult pénzügyi évben, ami messze elmarad a járvány előtti közel 150 milliós rekordtól (igaz: az idén már 165 milliót terveznek). A Wizz 27 milliós utasszáma is több mint a duplája a 10 milliós megelőző évinél – de még bőven elmarad a korábbiaktól. A társaságok tőzsdei mélyrepülésben vannak: a Wizz január óta több mint 55, a Ryanair több mint 30 százalékot veszített az értékéből.

O'leary az interjúban mindenesetre bizakodónak tűnt a idei kilátásait tekintve, mondván két év vírus után egész Európa elindul nyaralni. Ugyanakkor a légitársaságok helyzetét nehezíti a munkaerőhiány: a személyzet a repülőterekről és a légiirányításból is hiányzik, és a Ryanair vezér szerint a konkurens légitársaságoktól is (de tőlük nem). Emiatt járattörlések és késések is várhatóak – mondta.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Már havi 20 000 forinttól!

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!
PODCAST

Kamatemelési kényszer a magas energiaárak árnyékában

Este a FED vélhetően folytatja majd a kamatemelését és 4,5 – 4,75 százalék közötti sávba emelheti az alaprátáját. 25 bázisponttal emelhetnek majd...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt