Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Német áram

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 23.   10:46

Erste kommentár Beszéljünk egy picit a német áramtermelésről! Németországban az éves termelt áram mintegy fele, 46 százaléka megújuló forrásokból származik. 13 százalék jön a...

Erste kommentár

Beszéljünk egy picit a német áramtermelésről! Németországban az éves termelt áram mintegy fele, 46 százaléka megújuló forrásokból származik. 13 százalék jön a nukleáris erőművekből (amit újabban szintén megújulónak tekintünk), nagyjából 30 százalék jön szenes erőművekből, s csak 10-15 százalék jön földgázból, és szinte elhanyagolható, 1-2 százalék olajtüzelésű erőművekből. Az orosz földgáz a német földgázimport 55 százalékát teszi ki, s a szállítások 40 százalékra estek vissza mostanában, amit nyilván betárolásra használ az ország, hiszen a jelenlegi 56 százalékos töltöttségről a téli szezon kezdetére 90 százalékot szeretne elérni. Mindeközben májusban 27,9 GW gázerőmű volt a hálózaton, ami az éves termelés tekintetében mintegy 20 százalékos kapacitáskihasználtságot jelent, miközben kb. 10 GW tartalék szénerőmű van az országban. Ebből most beröffenthető 4,3 GW szén- és 1,6 GW olaj erőmű. Az utóbbival az a baj, hogy most gázolajból is hiány van a piacon. Így marad a 4,3 GW szénerőmű. Ha ezeket legalább 50 százalékos kihasználtsággal tudják járatni, akkor a bejövő orosz gáz mehet a tárolókba. Ha netán 100 százalék közelébe sikerül felpörgetni őket, akkor az egyéb bejövő gáz is mehet a tárolókba, s a fűtési szezonra valószínűleg elérhető a 90 százalékos töltöttségi szint. Vagyis a volumenek rendben valónak látszanak, ha a 10 százalékkal nagyobb szénerőmű kapacitást a meglévő bányákból tudják etetni a németek.


A piac ma is aggódik a gázcsapok, az infláció és a recesszió miatt. Így a DAX újra csökken, s a BUX is délnek vette az irányt.

Defenzív felülteljesítés

Az Euro Stoxx50 0,8%-ot, a FTSE100 0,9%-ot, a DAX pedig 1,1%-ot csökkent tegnap. Gyengén teljesített a nyersanyag és az energia szektor, de jelentős esést szenvedtek el az energetikai cégek is a gázellátással kapcsolatos bizonytalanságok és recessziós félelmek közepette. A defenzív szektorok, úgy mint az egészségügy, vagy az alapvető fogyasztási cikkek felülteljesítők voltak.


Az amerikai indexek egységesen 0,1%-0,2% közti csökkenést mutattak. Itt is hasonló volt a szektorok közti megosztottság, mint Európában. Az energia és a nyersanyagcégek estek leginkább, míg a defenzívebb ingatlan, egészségügy és közmű szektor emelkedett.


Ázsiában viszont emelkedés látható ma reggel, főként a kínai indexeknél. A Hang Seng 1,8%-ot, a CSI300 1,1%-ot emelkedik, míg a japán Nikkei stagnált.

Milliárdokat veszít új gyárain a Tesla

Elon Musk gigantikus pénzégetőnek nevezte az új berlini és austini gyárakat. Ezek szerinte jelenleg dollármilliárdos veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ugyanis az ellátás-láncok akadozása miatt közel sem tudják kapacitásukat kihasználni. Ezt még május végén, a 10%-os munkaerő elbocsátást sejtető levele előtt mondta a Tesla vezérigazgatója.

A lassuló ingatlanpiacra kirúgással reagál a JPMorgan

Több, mint ezer, ingatlanokkal foglalkozó munkavállalóját rúgja ki a JPMorgan, miután a 6% közelébe növekvő jelzáloghitel-kamatok következtében májusban kétéves mélypontjára esett a használt-ingatlanpiaci forgalom.

Csökkenti útvonalainak számát az American Airlines

Alkalmazotti, többek között pilóta hiányra is hivatkozva négy, kisebb amerikai várost vesz ki portfóliójából az American Airlines szeptemberben.

Idén jöhet a Porsche IPO

A Volkswagen csoport továbbra is azt tervezi, hogy a negyedik negyedévben önálló egységként tőzsdére viszi a Porsche-t. A márka a jelenlegi környezetben is jól teljesít, és a chip-hiány sem igazán érinti, mivel a jelek szerint házon belül elsőbbséget élvez a chip-ek terén. Az IPO-ból befolyt pénzt a Volkswagen csoport a villanyautó fejlesztésekre fordíthatja. Az IPO értékét még márciusban 90 milliárd euróra becsülték, ami az egyik legnagyobb német tőzsdei bevezetés lehetne. 2024-ben pedig a Volkswagen csoport akkumulátor gyártó üzletágát is bevezethetik a német részvénypiacra.

Ismét gyengül a forint

A megelőző napokban kialakult kicsit erősebb szintjén lényegében stagnált tegnap a forint árfolyama. Az EURHUF kurzusa 396-on zárt. A mai kereskedésben azonban ismét forintgyengülést látunk, s az EURHUF elkezdett közeledni a 400 irányába. Az MNB reggel 7,25%-on szinten tartotta az egyhetes betét kamatát. A döntés megfelelt a vártnak, ugyanakkor a tegnapi jelentős, 125 bázispontos cseh kamatemelés tükrében nem túl jó az optikája. A 7%-os cseh alapkamat így ugyanis már csak 25 bázisponttal alacsonyabb a magyar effektív rátánál. Ráadásul a dollár is erősödni látszik, ami szintén nem támogatja a forintot.

Beszerzési menedzser index adatok gyengítik az eurót

A nemzetközi devizapiacon az euró tegnap enyhén, 0,3%-kal tovább erősödött a dollárral szemben. Ma azonban a dollár mintegy fél százalékos erősödében van. A ma reggel közzétett német és francia beszerzési menedzser index adatok elmaradtak a várttól, ami hozzájárulhatott az euró gyengüléséhez.

Az olajárak tovább süllyednek a recessziós félelmek miatt

A WTI 104,3 dollár volt az augusztusi lejáratra, míg a Brent és az Ural azonnali leszállítási ára 119,7, illetve 85,8 dollárra esett ma reggel. A csökkenés elsősorban a recessziós félelmeknek tudható be. Jerome Powell amerikai jegybankelnök a tegnapi meghallgatásán nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az USA gazdasága csökkenésbe fordul a kamatemelések miatt. A piacok ugyanakkor eltérő véleményen vannak, hogy ez milyen hatással lesz a nyersanyagárakra. A Goldman Sachs továbbra is szűk piacot tapasztal a nyersolaj esetében, ami még egy gazdasági lassulás esetén sem változna meg. A bank szerint a Fed nem tud nyersanyagot nyomtatni. A finomítással foglalkozó Phillips 66 szerint is nagyon szűkösek a termékpiacok, a finomítók maximális kapacitáskihasználtság mellett sem tudnak többlet benzint és gázolajat a piacra dobni. Emiatt a lassuló gazdaság ellenére nem biztos, hogy a kőolajárak összeesnek.

Az arany stabil maradt Jerome Powell szavai után

A nemesfém jegyzése ma reggel 1.833 dollár volt a piacon. Jerome Powell jegybankelnök arról beszélt tegnap, hogy a gazdasági lassulásnak van esélye a Fed agresszív kamatemelése után, viszont más eszközökkel nem tudja a Fed a felugró inflációt kezelni. Így is fennáll a veszélye, hogy az infláció egy része nem kerül ki a rendszerből és a várakozásokon keresztül beleépül a gazdaságba. A Fed várhatóan 50 bázisponttal fogja legközelebb emelni irányadó kamatát az elnök szerint. Az arany árára egy recesszió és a negatív reálkamat környezet kedvező lenne, viszont ha a nominális kamatok magasra emelkednek, az visszavetheti az aranykeresletet.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben