Hétfő
febr. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -3.3%, várt: -11.4%
08:30
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.6%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: jan., előző: 18.29%
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: dec., előző: -2.8%, várt: -2.7%
Kedd
febr. 7.
ny.e.
BNP Paribas (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.84
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: dec., előző: -0.4%, várt: -1.9%
08:30
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: dec., előző: 0.8%
12:00
Linde (GE)
Időszak: 2022 Q4, várt: 2.91
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: dec., előző: -61.5, várt: -68.5
22:05
Qiagen (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0.51
Szerda
febr. 8.
ny.e.
Total (FR)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2.28, várt: 2.78
08:30
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: dec., előző: -1415
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: jan., előző: -4753.4
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: feb., előző: -9%
z.u.
Deutsche Börse (GE)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.46, várt: 1.84
z.u.
Walt Disney (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.63, várt: 0.76
Csütörtök
febr. 9.
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: jan., előző: 0.9%
07:00
Siemens (GE)
Időszak: 2023 Q1, előző: 2.14
ny.e.
Arcelormittal (NL)
Időszak: 2022 Q4, előző: 3.75, várt: 0.26
ny.e.
AbbVie (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 2.48, várt: 3.52
12:00
PepsiCo (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.53, várt: 1.64
13:00
Philip Morris International (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 1.36, várt: 1.26
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: feb., előző: 183
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jan., előző: 1655
z.u.
PayPal (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 0.85
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: jan., előző: 1.8%, várt: 2.2%
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: dec., előző: -5.1%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: dec., előző: -1802
08:00
GDP (év/év) - előzetes (UK)
Időszak: Q4, előző: 1.9%
08:30
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: jan., előző: 24.5%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: feb., előző: 64.9, várt: 64.9
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jan., előző: -85.001
Vasárnap
febr. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Privátbanki barát vagy ellenség az ingatlan?

SZTORI
SZTORI2022. június 16.   14:30

Interjú a pénzügyi elit ingatlanbefektetéseiről Somlai Lászlóval, az Erste Private Banking vezetőjével.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek

Barát vagy ellenség a privátbanki szakmában az ingatlan?

Mindenképpen nézőpont függvénye a válasz. Attól függ kitől és mikor, illetve milyen időszakban kérdezed lehet barát is, de tény, hogy a mi szemszögünkből bosszúságot okozóként is erre az eszközosztályra tekinteni. Ha engem kérdezel, hosszabb távon inkább barát. A korábbi beszélgetéseink során már értekeztünk róla, hogy a privátbanki iparág a pénzügyi elit befektetéseinek kezelésével foglalkozik, ebben ad az ügyfelek részére komplex pénzügyi, befektetési tanácsot, vagy végez diszkrecionális vagyonkezelést.

Többször is kitértünk rá, hogy az elit vagyona azonban nem korlátozódik a pénzügyi eszközökre, azaz a tőkepiaci és pénzpiaci befektetésekre. A befektetési célú ingatlan portfolió arányának növekedése a teljes portfolión belül persze nem kedvez rövid távon az iparágnak, hiszen pénzkivonással járhat a pénzügyi eszközökből. Tehát ha egy olyan bankárt kérdezel, akinek az egyik ügyfele nagyobb értékű ingatlant vásárolt éppen, az lehet hogy ráncolja a homlokát a forráskivonás okán. Ugyanakkor az is tény, hogy az elmúlt 15 évben olyan mértékben növekedett a kezelt portfoliók mérete, hogy még egy nagyobb ingatlanvásárlásnak sincs akkora hatása, mint 10 éve lett volna, ráadásul az elmúlt évek alacsony kamatkörnyezete szinte áhította az együttműködést a hitelmegoldásra ingatlan vásárláskor. Azaz a fenti példánál maradva az önerő biztosításával járó forráskivonás egyszerre „hitel-kooperációt” is hozott jellemzően, így adott esetben még üzletet is tudunk csinálni egy ingatlanvételből. Ehhez az is kellett, hogy míg 10-15 éve esetleg az akkor kamat és termékkörnyezetben nem tudtunk gyors és vonzó megoldást kínálni a finanszírozásra, most már abszolút tudunk.

Társadalmi beidegződés itthon az ingatlan birtoklásának kötelezőszerűsége szinte minden társadalmi rétegben, de mi a HNWI portfoliójában az ingatlan szerepe?

Magyarországon hagyományosan igen nagy a szerepe a teljes népességen belül is az ingatlantulajdonlásnak, háztartásokra vetítve 90% feletti a 2 legszegényebb vagyondecilis kivételével minden társadalmi rétegben. Ez nemzetközi összehasonlításban is kirívó. Ugyanakkor kétségtelen tény Magyarországon is, mint a világon mindenütt, hogy a felhalmozott vagyon tekintetében legfelső 10%-ba tartozó magyar háztartások több ingatlannal is rendelkeznek (ez nálunk 63%-a míg az összes háztartás esetében csupán 19%.)

Nyilván, ha valakinek több ingatlana van, az már befektetési célt szolgál, különösen a harmadik ingatlantól felfelé. Míg egy ingatlan tulajdonlása esetén, melynek funkciója a lakhatási cél igazából irreleváns az ingatlanpiac alakulása, addig több ingatlan birtoklásánál már számít az ingatlanárak vagy a bérleti piac alakulása. Az elmúlt években lejátszódott dinamikus ingatlanár emelkedés nagy mértékben hozzájárult a magyar pénzügyi elit és egyébként az egész magyar társadalom gazdagodásához. Éppen az említett minta okán viszont ez pénzügyi eszközként is értékelhető vagyonnövekedést csupán a legfelső 2 vagyontizedben okozott. Ez a társadalmi ötöd birtokolja a pénzügyi vagyon 75%-át, egyben a részvény és befektetési jagyek 91%-át. De az is beszédes szám, hogy a legutolsó MNB statisztika szerint 2014-hez képest a magyar társadalom átlagvagyona megduplázódott. Ám az, hogy ebből ki mennyire vette ki a részét szintén megér egy külön beszélgetést.

Ráadásul, aki ingatlanokat birtokol, nem csak az ingatlanár emelkedésből, de az ingatlan hozamok emelkedéséből is részesülhetett. Ám azt is érdekes megjegyezni, hogy az „elszállt” ingatlanárak mellett is aktív az ingatlan befektetői kedv, különös tekintettel a legmagasabb vagyonréteg részéről a különleges adottságú ingatlanok irányába!

A diverzifikáció itt is bizonyít. Diverzifikáció földrajzilag és ingatlantípusok szerint egyaránt. Látjuk ügyfeleinknél, hogy azért egy kellően komplex privátbanki ügyfél a portfoliójába már sokszor beépít akár egy nem magyarországi ingatlan, akár egy nem lakófunkciójú ingatlan elemet is. Náluk az ingatlanbefektetés nem korlátozódik 1-2 budapesti belvárosi lakásra, hanem megjelennek a fejlesztési területek, logisztikai egységek is.

Pénzügyi eszközosztályok múltbeli hozamainak szemléltetésére, és a diverzifikáció fontosságának a szemléltetésére szoktunk mutatni az ügyfeleknek egy színes úgynevezett ingatlanhozam periódusos táblát. Bár magyar példát nem találtam, de van egy amerikai adatsorunk az egyes ingatlantípusok elmúlt időszaki hozamáról. amiből szintén készült egy színes szemléltető ábra. Itt is jól látszik, hogy szinte véletlenszerű, hogy adott évben melyik ingatlantípus hozza majd a legtöbbet.  Az ingatlanbefektetések széles és önálló diverzifikációja azonban nagyon nagy vagyonokat igényel már. Örömteli viszont, a termékpaletta kínálatunkon keresztül mindez „demokratikusan” már az affluens ügyfeleinknek is elérhető, nem véletlen, hogy az ingatlanalapjaink nagy népszerűségnek örvendenek, illetve egyre több a speciális fókuszú, működésű ingatlanalap is egyedi profillal. Azaz ezeken az alapokon keresztül már közepes megtakarítási mérettel is hatalmas ingatlanberuházások hozamából részesülhetünk.

OSZLASSUNK EL EGY TÉVHITET TROLLROVAT: Néha privátbankárok fogalmazzák meg a félelmüket: Aki egyszer elviszi ingatlanra, az nem hozza vissza….

Ez egy felesleges félelem. Egyrészt említettem, hogy a finanszírozás biztosításával még üzletet is lehet belőle csinálni. Másrészt nekünk nagyon nagy az ügyfélkörünk, valaki elad, valaki vesz. Ilyen szempontból ha végső következtetést kell tennem a tárgyban, sokkal inkább tekintek, mint üzletág igazgató hosszútávú barátként az ingatlanra, mint mondjuk a műtárgyakra.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Már havi 20 000 forinttól!

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!
PODCAST

Kamatemelési kényszer a magas energiaárak árnyékában

Este a FED vélhetően folytatja majd a kamatemelését és 4,5 – 4,75 százalék közötti sávba emelheti az alaprátáját. 25 bázisponttal emelhetnek majd...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt