Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megjelent a konvergenciaprogram

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 17.   09:28

Tegnap újra győzött a populizmus Európában. Az Európai Tanács javaslatával ellentétben a parlamenti képviselők nem szavazták meg azt a módosítást, amely kivont volna a piacról 900 millió széndioxid kvótát, s csak 2020-ban vezette volna vissza. Így a már amúgy is nagyon alacsony kvótaár napközben még le is feleződött, és 2,6 euró környékén is járt. Ez azt jelenti, hogy...

Tegnap újra győzött a populizmus Európában. Az Európai Tanács javaslatával ellentétben a parlamenti képviselők nem szavazták meg azt a módosítást, amely kivont volna a piacról 900 millió széndioxid kvótát, s csak 2020-ban vezette volna vissza. Így a már amúgy is nagyon alacsony kvótaár napközben még le is feleződött, és 2,6 euró környékén is járt. Ez azt jelenti, hogy a technológia megújítására szánt ösztönző az elkövetkező pár évben nem fog működni, ugyanis a rövidtávú politikusi érdekek az olcsóbb áram- és gázárak felé mutatnak. Az olcsó amerikai gáz jelentősen növeli az USA gazdaságának versenyképességét, ezért az unióban is olcsóbb energiaárak kellenének, amelyeket most a nagyon környezetszennyező szénen keresztül fogunk elérni. Az amúgy is veszteséges gázerőműveket részlegesen, vagy teljesen bezárják majd. Az áram ára azonnal esett is vagy 4 százalékot. Ez segítheti a kormányok, és a magyar kormány célját is az esteleges további lakossági áram- és gázár csökkentésben, vagyis a döntés rövidtávon segít, de hosszú távon versenyhátrányt okozhat. Közben a Bázel III. szabályokat is megszavazták, amely növelheti az európai bankrendszer stabilitását és közelebb hozza az egységes európai bankpiacot. Azt látjuk, hogy számos bank már korábban felkészült ezekre a változásokra. Ha a piacokra nézünk, akkor a DAX esetében jelentős szerepet játszott a tegnapi európai parlamenti döntés, hiszen az E.ON 5 százalékot, az RWE pedig 2 százalékot esett a hírre. Így az E.ON árfolyama egy huszáros vágással megérkezett a 20-30 napos mozgóátlagokhoz, ahonnan valószínűleg megpróbál emelkedni. Emelkedési potenciált látunk a DAX indexben is a tegnap doji gyertyát követően. Ráadásul a rövidtávú indikátorok is emelkedést sugallnak. Hasonló jó hírekkel szolgálhatunk a BUX esetében is. Így ma Európában és Budapesten is emelkedést várunk. A BUX újra támadást intézhet a 200 napos mozgóátlag ellen, amely 18.319 pontnál van jelenleg.
Piaci áttekintés
- A hét eleji esés nagy részét ledolgozták tegnap a tengerentúli piacok
- Korrekció az arany piacán, továbbra is gyenge az olaj
- Stabilan 295 alatt a forint
- Északnak vették az irányt az ázsiai tőzsdék
- Közzétették a konvergenciaprogramot
- További emelkedésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- A gyenge hétkezdés után tegnap ismét észak felé vették az irányt a tengerentúli piacok, a jó hangulat főként a kedvező makroadatoknak és vállalati eredményeknek volt köszönhető (Dow 1,08%, Nasdaq 1,51%, S&P500 1,46%).
- Az ipari termelés a várt 0,2% helyett 0,4%-kal bővült márciusban az Egyesült Államokban, ráadásul az előző havi adatot 0,7%-ról 1,1%-ra módosították.
- Az ingatlanpiacról is kedvező adatok érkeztek, a megkezdett házépítések 7%-kal bővültek (öt éves csúcsra) az előző hónapban, ami 1,04 millió építkezést jelent a várt 930 ezer helyett. A februári adatot 917 ezerről 933 ezerre korrigálták. Az örömöt azonban árnyalta, hogy a kiadott építési engedélyek közel 4%-kal csökkentek márciusban, ami évesítve 902 ezret jelent, alulmúlva a 942 ezres várakozást.
- A Coca Cola tegnap publikálta negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 46 cent lett, ami jobb a várt 44,4 centnél. A papír árfolyama 5,7%-ot rallyzott.
- A Goldman Sachs profitja 7%-kal, 2,26 milliárd dollárra bővült az első negyedévben, ami részvényenként 4,29 dollárt jelent, ez pedig lényegesen meghaladja a 3,87 dolláros várakozást. Az árbevétel a tavalyi 9,95 milliárd dollárról 10,9 milliárd dollárra nőtt, a várakozás 9,67 milliárd dollár volt. Az árfolyam 1,6%-kal csökkent.
- A tisztított profit a várt 25 cent helyett 35 cent lett az első negyedévben a Yahoo! erről tájékoztatta a befektetőket tegnap zárás után. Az árbevétel azonban gyengébb lett, és a második negyedévvel kapcsolatban sem túl optimista a menedzsment.
- Az Intel piaczárás után publikálta számait, a várt 40,5 cent helyett 40 centet jelentett, a számítógép eladások 14%-kal csökkentek. A következő negyedévekre optimista várakozást fogalmazott meg a menedzsment.
- A Nemzetközi Valutaalap tegnap publikálta friss előrejelzését, amiben azt írják, hogy a világgazdaság 3,3%-kal nőhet idén, szemben a januárban megfogalmazott 3,5%-os várakozással. Az amerikai gazdaság idén 1,9%-kal bővülhet (januárban még 2% növekedést prognosztizáltak), jövőre pedig 3% lehet a növekedés.
- A New Yorki Fed elnöke, William Dudley szerint a gyenge márciusi munkaerő-piaci adat miatt folytatni kell a kötvényvásárlásokat.
- Ma a Bank of America és a Bank of New York publikálja nyitás előtt negyedéves számait, zárás után pedig az American Express és az eBay fognak jelenteni.
Európa
- A nyugat-európai piacok tegnap mérsékelt mínuszban zártak (FTSE100 -0,6%, DAX -0,38%, CAC40 -0,66%)
- Az eurózóna 0,3%-kal zsugorodhat idén, januárban még csak 0,2%-os visszaesésről írt az IMF.
- A német ZEW index csalódást okozott tegnap, a márciusi 48,5 pontról 36,3 pontra zuhant vissza a hangulat index. A várakozás 41 pont volt.
- A tervezett 5 milliárd euró helyett 5,07 milliárd euró értékben adott el 6 és 12 hónapos kötvényeket Spanyolország. A hozamok csökkentek a legutóbbi aukcióhoz képest.
Olaj, arany
- Az arany piacán némi korrekció volt a rendkívüli esés után. Ma reggel 1.375 dollár volt unciáként a nemesfém ára. Az amerikai WTI viszont alig tudott javítani: 88,6 dollár most a kurzus. Az olaj a magas készletadatoktól szenved elsősorban.
Devizák
- A forint a tegnapi negatív európai hangulat ellenére erősödött az euróval szemben és sikeresen törte át a 295-ös szintet. Jelenleg már stabilan ez alatt, 293,8-as árfolyam környékén kereskednek az EUR/USD devizapárral.
- Tegnap több pozitív amerikai makrogazdasági adat is megjelent, például a vártnál alacsonyabb infláció, az ipari termelés és a kapacitáskihasználtság vártnál magasabb növekedése, miközben Európában a ZEW index értéke meglehetősen gyengére sikerült. Ezek ellenére tegnap a dollár jelentősen gyengült az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3036-ról 1,3177-re emelkedett és lényegében ma reggel is ez utóbbi érték körül alakul az árfolyam.
Távol-Kelet
- Az amerikai tőzsdék irányát követve emelkedés volt megfigyelhető a távol-keleti tőzsdéken is. A Nikkei 1,24%-ot emelkedett, miután a japán jen a korrekciót befejezve ismételten gyengülni kezdett a dollárral szemben. A Hang Seng 0,13%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,54%-ot csökkent.
- A japán emelkedéshez hozzájárult, hogy a Credit Suisse felülsúlyozásra javasolta a szigetország részvényeit.
- Az IMF jelentésében, melyben csökkentette az idei évre vonatkozó globális növekedési kilátásokat, a 2013-ra várt japán gazdasági növekedés mértékét 1,6%-ra növelte.
- A japán fogyasztói bizalom a vártnál kisebb mértékben növekedett.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
Gazdasági hírek
- Tegnap a kormány közzétette a konvergenciaprogramot, amely nem tartalmaz további intézkedéscsomagot. Úgy véljük, hogy a tavalyi alacsony hiány (GDP arányosan -2,1%) és az első negyedév jó eredménye után idén kikerülhetünk a túlzott deficit eljárás alól. Optimistának találjuk a kormány közép távú növekedési prognózisát (2013: 0,7%, 2014: 1,9%), míg a hosszú távú hozamok átlagosan 3,9%-ra mehetnek le 2014-re, ami ugyancsak elég optimista várakozás. Az Erste 10 éves hozamra 6,5%-ot vár jövő év végére. A konvergenciaprogram idén továbbra is 2,7%-os GDP arányos hiánnyal számol, míg jövőre 2,2%-ról 2,7%-ra emelte a hiánycélt. Az utóbbi adat magasnak tűnik, különösen a kormány optimista növekedési- és hozam prognózisának fényében. Kétséges, hogy a befolyó források fedezik-e majd a megnövekedett kiadásokat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben