Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magyar Telekom: csökkentettük a célárunkat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 15.   10:08

Erste kommentár Ma reggel megjelent szektor elemzésünkben a korábbi 520 forintról 470 forintra csökkentettük a Magyar Telekomra vonatkozó célárunkat. Miközben a tisztított jövedelmezőség várhatóan...

Erste kommentár

Ma reggel megjelent szektor elemzésünkben a korábbi 520 forintról 470 forintra csökkentettük a Magyar Telekomra vonatkozó célárunkat. Miközben a tisztított jövedelmezőség várhatóan növekedni fog, a most bevezetésre kerülő különadó idén 25, jövőre pedig várhatóan 27 milliárd forintot vág ki az MTel eredményéből. Ugyanakkor azzal számolunk, hogy ez az adó fajta 2024-ben kivezetésre kerül, s akkor ugorhat meg a cég eredménye, és emelkedhet komolyabb szintre az osztalék is, meghaladva a 2021-es szintet. Szóval megint a jövőbe csúszott a „jó világ”. Ennek tudható be a célár csökkentés, de mivel az árfolyam is több mint beárazta azóta a negatív hatást, az ajánlás vétel.


Mindeközben a hozamok emelkednek. A hosszú hozamokban olyan nagy volt az ugrás az elmúlt időszakban, hogy ezt már az EKB sem nézi tétlenül, és ma rendkívüli ülést tart. Sokan „operational twist” bevezetésére számítanak, amelynek keretében az EKB rövid papírokat adna el és hosszúakat venne hasonló értékben, azaz portfóliót rendezne át, azért hogy megállítsa a hosszú hozamok vágtatását. Ugyanis az elmúlt két hét folyamán a német 10 éves hozam 1-ről 1,7 százalékra emelkedett, ami elég nagy változás ilyen rövid idő alatt. Itthon az emelkedés még ennél is nagyobb volt, hiszen 7 százalék környékéről 8,4-re emelkedett a 10 éves hozam, azaz a kockázati felárunk is növekedett. Pláne tegnap, amikor az ugrás több mint 50 bázispont volt. Az EKB várható akciójától most egy picit megijedt a piac, és a féktelen vágtatás után elindult egy konszolidáció, ami nem csak a kötvény-, hanem a részvénypiacon is érezteti hatását.


A DAX tegnap beesett a 13.450-es támaszszint alá. Ma reggel megpróbált visszamászni fölé, de ez egyelőre sikertelennek bizonyult, ami aggodalommal tölthet el bennünket. Persze még messze van a nap vége, így akár még meg is jöhet a tényleges fordulat. Ahhoz a szint fölötti zárás nagyban hozzájárulna. A BUX a tegnapi, MOL-nak köszönhető emelkedést követően, ma is enyhén emelkedik, de ez most szélesebb bázisú, hiszen a vezető részvények emelkednek.

Tovább estek a piacok

A FTSE100 0,3%-ot, az Euro Stox50 0,8%-ot, a DAX pedig 0,9%-ot csökkent tegnap. Az energia és a pénzügyi szektor emelkedett, míg a leggyengébben teljesítő a nyersanyag és a közmű szektor volt.


Amerikában a Nasdaq 0,2%-ot emelkedett, de az S&P 0,4%-ot, a Dow pedig 0,5%-ot csökkent. Az IT és az energia szektor vezette az emelkedést, miközben az alapvető fogyasztási cikkek szektora és a közmű szektor csökkent leginkább.


A kínai részvényindexek viszont felpattantak ma reggel. A Hang Seng 1,5%-ot, a CSI300 2,3%-ot emelkedett. A Nikkei 1,1%-ot csökkent.

Tűz ütött ki a Dunai Finomítóban, két hétig kevesebb olajat tud feldolgozni a MOL

A MOL bejelentése szerint tűz ütött ki a cég Dunai Finomítójában, amelyben megsérült az atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzem. A vállalat a szokásos 21 ezer tonna helyett várhatóan két hétig napi 8 ezer tonnával kevesebb kőolajat tud feldolgozni. Véleményünk: A MOL becslésünk szerint 30 millió dollárt veszíthet a kitört tűz miatt, ami nem okozott jelentős tárgyi kárt, viszont a mostani nagyon kedvező környezetben a kieső termelés miatti elmaradt haszon jelentős. A Kárpát-medence üzemanyag ellátása tovább nehezedik, mivel az OMV schwechati finomítója nem indult újra június elején egy robbanás miatt, a pozsonyi finomító nagykarbantartása július közepéig tart, most pedig a Dunai Finomító is kisebb termeléssel fut. Az elmúlt két hétben mind a magyar, mind az osztrák hatóságok a stratégiai tartalékokhoz nyúltak, hogy segítsék a biztonságos benzin és dízel ellátást a régióban.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP 90.000 darab saját részvényt vásárolt június 14-én 8.472 forintos átlagáron.

Elektromos autót hív vissza a Ford

49 ezer elektromos Mustang Mach-E típusú autóját kell visszahívnia a Fordnak egy biztonsági hiba miatt. A hiba a magasfeszültségű akkumulátor túlmelegedését okozhatja, ami erővesztést, illetve akár azt is eredményezheti, hogy az autó nem indul el. Az eladásokat tekintve jelenleg a Ford a második legnagyobb elektromos autógyártó az Egyesült Államokban.

Gyenge szinten maradt a forint

Történelmi mélypontja környékén, 400 körül ingadozik a forint az euróval szemben. Tegnap délelőtt mutatkozott némi korrrekció az erősebb irányba, de nem bizonyult tartósnak, sőt tegnap este 402,9-en új csúcson volt az EURHUF. A mai nyitásban kicsivel 400 felett van a kurzus. Rövid távon a hazai piac is elsősorban a Fed kamatdöntésre és üzeneteire figyel, ami az EURUSD-n keresztül hathat a kurzusra. Emellett nagy kérdés, hogy a rendkívüli gyenge forint miatt lesz-e holnap MNB kamatemelés az egyhetes betéti tenderen.

A Fed-re várnak a piacok

A nemzetközi devizapiacon a megelőző napok jelentősebb gyengülése után az erősebb irányba látszik korrigálni az euró. Az EURUSD kurzusa azonban még így is 1,05 alatt van a mai nyitásban. Amennyiben a Fed mai üzenetei alátámasztják a piac mostani várakozásait a jelentős további kamatemeléseket illetően, akkor a korrekció vélhetően csak átmeneti lesz.

Gyengült a kőolaj a Fed ülés előtt

A WTI 118,7 dollár volt hordónként a júliusi lejáratra, míg a Brent és az Ural árjegyzése elérte a 135,5, illetve a 101,7 dollárt azonnali leszállításra. A kőolaj ára némileg esett a mai Fed ülés előtt. Vegyes hírek érkeztek. Egyrészt Kínában erős volt a májusi ipari termelési adat, de a lakáspiac tovább gyengült. Az API jelentése szerint 2,16 millió hordóval esett a benzin tartalék az Egyesült Államokban. A nyersolaj tartalék viszont enyhén, 736 ezer hordóval nőni tudott. A mai Fed ülés az olajpiacra is hatással lesz. A 75 bázispontos emelés lejtőre küldheti a növekedést, ami negatívan hat az olajfogyasztásra is.

Az arany a többhetes mélypont közelében maradt

Az arany jegyzése 1.820 dollár volt ma reggel, vagyis a nemesfém árfolyama csak kismértékben javult a tegnapi mélyponthoz képest. A dollár 2020 óta a legerősebb szintre erősödött, ami nyomás alatt tartja az árfolyamot. A befektetők ma 75 bázispontos emelést várnak a Fed-től, miután a múlt pénteki fogyasztói infláció 40 éves csúcsra jutott. A 10 éves dollár hozam 3,40%-on van, 11 év óta nem volt ilyen magas.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben