Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi csúcsra gyengült a forint

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 14.   09:41

Erste kommentár A forint tegnap áttörte a lélektani 400-as szintet. Ezt követően, mint minden jelentős szint áttörésekor, felgyorsultak az események és tegnap még 403 közelében is járt az EURHUF jegyzése.

Erste kommentár

A forint tegnap áttörte a lélektani 400-as szintet. Ezt követően, mint minden jelentős szint áttörésekor, felgyorsultak az események és tegnap még 403 közelében is járt az EURHUF jegyzése.


Ha csak a tegnapi napot nézzük, akkor a forint a negatív hangulat közepette együtt gyengült a lengyel zlotyival. Ám ha távolabbról nézzük, akkor már látszik a forint tartós alultlejesítése a régiós devizákhoz képest. Ez egy hónapos távon, az idei évet nézve, vagy az elmúlt egy évet vizsgálva is szembetűnő.


A globális pénzbőség elmúltával válogatósabbak lettek a befektetők, ez jól látható a hozamfelárak alakulásában. Gondoljunk csak az olasz kötvényfelárak újbóli emelkedésére, a devizák gyengülésére, lásd forint, vagy éppen a nem teljesítésre szóló biztosítások (CDS) áremelkedésére Törökország esetében. A rossz tanulók egyértelműen háttérbe kerültek.


Az elmúlt napokban egyébként nem csak a forintot büntették a befektetők, a többi magyar eszközt is adták. 8% fölé ugrottak a magyar 3-15 év közti kötvényhozamok, miközben alig egy hete még 7% körül voltak, és a magyar részvénypiac sem muzsikál jól.


A következő napok sem ígérkeznek könnyűnek, még akkor sem, ha ma éppen némileg visszább pattanhatnak a medvepiaci tartomány elérését követően a részvényindexek, legalább átmeneti hangulat javulást hozva. Az MNB várhatóan védeni próbálja a 400-as szintet, már csak annak inflációt növelő hatása miatt is. Ma és holnap elsősorban verbális intervenciót, esetleg piaci intervenciót alkalmazhat, csütörtökön pedig akár az egyhetes betéti kamatok emelése is felmerülhet. Főleg, ha a Fed túl szigorú üzenetet fogalmaz meg szerda este, és a piaci árazásoknak megfelelően tényleg 75 bázispontot emelne.


Nem mellesleg várhatóan szerdán dönt a kormány az árbefagyasztó intézkedésekről. A forint szempontjából is érdekes lesz, hogy mennyire piacbarát vagy éppen piacidegen döntés születik, például az üzemanyagok esetében emelik-e a hatósági árat annak érdekében, hogy legalább részben érvényesülhessenek a piaci folyamatok.

Tovább szakadtak a piacok

A stagflációs félelmek közepette tegnap is tovább adták a részvénypiacokat.


A FTSE100 1,5%-ot, a DAX 2,4%-ot, az Euro Stoxx50 2,7%-ot csökkent. Minden szektor esett, de a defenzív papírok tegnap is felülteljesítőnek számítottak, míg az IT és az ingatlan szektort, vagyis a hozamérzékeny szektorokat adták leginkább.


Amerikában is zuhantak a piacok. A Dow 2,8%-ot, az S&P 3,9%-ot, a Nasdaq 4,7%-ot csökkent. Itt is esett minden szektor, de a zuhanást az energetikai szektor vezette.


Ázsiában sem érkezett meg a fordulat, ám az esés mértéke már fékeződött. A Hang Seng 0,1%-ot, a CSI300 0,9%-ot, a Nikkei 1,4%-ot csökkent.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP 90.000 darab saját részvényt vásárolt június 13-án 8.497 forintos átlagáron.

Stabil negyedév, jó kilátások az Oracle jelentésben

Kis üde színfoltként szolgálhatott az Oracle tegnap esti, piaczárást követő jelentése, melyben az elemzői várakozásokat meghaladó bevételről és eredményről számoltak be. A cég 2022-es pénzügyi évének utolsó negyedévében éves szinten 5,5%-kal, 11,84 milliárd dollárra tudta növelni bevételeit, míg az elemzői konszenzus 11,66 milliárd volt. Leginkább a felhő üzletág hajtotta a céget, ez 18%-kal tudott bővülni év/év. Az egy részvényre jutó profit megegyezett az egy évvel korábbi 1,54 dollárral, ami jelentősen jobb, mint az 1,38 dolláros szakértői becslés. A vezérigazgató előrejelzése alapján a jelenlegi negyedévben éves szinten 10%-os bevétel-növekedés várható, a felhő üzletág pedig stabil devizaárfolyamok mellett 30% feletti bővülést hozhat a teljes 2023-as pénzügyi évben. A cég részvénye 15%-ot ugrott az időközi kereskedés folyamán.

Nem lehet többé az orosz eszközökön nyerészkedni

Befejezi az orosz eszközökkel való kereskedést a JPMorgan és a Goldman Sachs, miután az amerikai hatóságok megtiltották, hogy további olcsó orosz adósságot vásároljanak, illetve közvetítsenek az amerikai pénzintézetek.

Elon Musk válaszol a Twitter munkavállalóinak kérdéseire

A Bloomberg értesülései alapján Elon Musk csütörtökön elektronikus úton kommunikálhat először közvetlenül a Twitter dolgozóival. A közösségi hálózat felvásárlását jelenleg szüneteltető leendő tulajdonos a munkavállalók esetleges kérdéseire is válaszolni fog.

Új történelmi mélypont, 400 felett jár tegnap a forint

Hétfőn a forint a nap jelentős részében a 397-399,5-es sávban oldalazott, majd délután 3 óra után áttörte a 400-as lélektani határt és jó ideig ott is maradt. A csúcs 402,5 volt tegnap, majd végül hajszállal 400 alatt zárt. Egy ideje sajnos már benne volt a levegőben az új historikus szint. Nem segítette a magyar devizát a dollár további erősödése sem. Ez utóbbival szemben szintén új mélypont képződött, 383 forintba kerül az amerikai deviza egy egysége. Ma reggel eddig 400 körül kereskedtek a forinttal.

Emelkedő kamatvárakozások repítik tovább a dollárt

A nemzetközi devizapiacokon tovább menetelt a dollár az euró ellenében, ami az egyre markánsabb kamatemelési várakozásoknak tudható be, így már 1,043 körül jár az EURUSD jegyzése. Ezzel 20 éves csúcsait dönti meg az amerikai deviza.

A negatív tőkepiaci hangulat ellenére magas maradt a kőolaj jegyzése

A WTI 121,7 dollár volt a júliusi határidőre, míg a Brent 123,1 dollár volt az augusztusi lejáratra ma reggel. A nyersolaj árak alig mozdultak el a tegnapi szintről annak ellenére, hogy a részvény és kriptodeviza piacokon rég nem látott jelentős esés következett be a magasabb kamatok okozta félelem miatt. A kőolaj piac továbbra is nagyon szűk. A hírek szerint az azonnali piacon minden szállítmányt pillanatok alatt eladnak a termelők, különösen az ázsiai vevők aktívak a Közel-Keleten. Daniel Yergin, a S&P Global igazgatója szerint még egy gazdasági recesszió esetén sem várható, hogy az olajárak jelentősen visszaessenek, mivel a globális szabad kapacitások szintje nagyon alacsony. Joe Biden elnök azt tervezi, hogy Szaúd-Arábiába látogat, hogy rendezze a két ország politikai viszonyát. A hírek szerint nem lesz szó az OPEC termelésének növeléséről, bár az Egyesült Államok már többször kifejtette, hogy szeretné, ha az arab országok több kőolajat exportálnának a világba. Szakértői becslések szerint Szaúd-Arábia kezében is kevés a szabad kőolaj termelő kapacitás.

A kamatemelési félelmek miatt nagyot esett az arany

Az arany 1.829 dollárig esett ma reggel, miután a befektetők körében erősödik a félelem, hogy az USA jóval magasabbra emeli irányadó kamatát, mint azt a szereplők korábban várták. A múlt heti fogyasztói inflációs adat, ami 8,6%-os év/év alapú pénzromlást mutatott májusban, meghaladta a piaci várakozást. A legtöbb befektető szerint a heti Fed ülésen 75 bázisponttal fogja emelni a rövidtávú kamatokat a jegybank. A 10 éves irányadó dollár kötvény hozama 3,37%-ra ugrott, ami 2011 óta a legmagasabb érték. A részvénypiacon és a kriptodevizák körében is masszív értékcsökkenés volt, a hangulat az arany piacára is áthatott. A kedélyek megnyugvásával visszatérhetnek a vevők, de egyelőre Ázsiában is inkább félelem volt tapasztalható.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben