Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Enyhülés jöhet Kínában

SZTORI
SZTORI2022. június 1.   09:06

Emelkedő olajárak, a nyitásban két százalékkal emelkedő ázsiai tőzsdék fogadták, hogy a kínai nagyvárosok enyhítettek a szigorú járványügyi korlátozásokon. Sanghajban június elején oldják fel a két hónapon át tartó vesztegzárat, Pekingben is enyhítettek a szigoron. Kínában országszerte jelentősen csökkent az új esetek száma.

Sanghajban június elején oldják fel a két hónapon át tartó vesztegzárat,  - jelentették be a helyi hatóságok hétfőn az MTI tudósítása szerint, miután úgy ítélték meg, hogy a koronavírus-járvány aktuális hullámát sikeresen visszaszorították. A vesztegzár feloldásával a járvány szempontjából alacsony kockázati besorolás alá eső lakónegyedekben élők számára ismét engedélyezik a szabad közlekedést június 1-jétől. A város lakóit azonban továbbra is arra kérik, hogy kerüljék a gyülekezést. Sanghaj vezetése emellett a védőoltások felvételét tanácsolta mindenkinek.

Szerdai kezdettel megkezdődhet a városban a tömegközlekedés "alapszintű működése", és újra közlekedhetnek a személyautók és személyfuvarozók is. Az enyhítések egyelőre nem vonatkoznak azokra a területekre, amelyeknek a kockázati besorolása továbbra is magasabb. A  teljes visszaállás a megszokott életmenethez, valamint a termelés normális rendjéhez korábbi közlések szerint június végéig is eltarthat a városban. Sanghajban vasárnap 6 új Covid-19-es beteget és 61 panaszmentes vírushordozót azonosítottak.

A város vezetése vasárnap akciótervet ismertetett, melyet a gazdaság járvány utáni helyreállásának elősegítésére dolgoztak ki. Az 50 pontos intézkedéscsomag nyolc szektort fed le, és elsődleges célja a vállalkozásokra nehezedő nyomás enyhítése, az újranyitás rendjének fenntartása, a kereskedelem és a beruházások stabilizálása, valamint a fogyasztás ösztönzése. Az akcióterv nagyobb pénzügyi segítséget ígér a járvány sújtotta ágazatoknak egyebek mellett adó- és járulékcsökkentések, valamint a bérleti díjakkal kapcsolatos segítőintézkedések alkalmazásának meghosszabbítása révén.

A kínai fővárosban eközben a hatóságok szintén úgy értékelték, hogy a járványhelyzet ellenőrzés alá került. Pekingben vasárnap 8 új Covid-19-es megbetegedést és 4 tünetmentes fertőzöttet azonosítottak. A városban a napi esetek csökkenésének tükrében enyhítettek egyes korlátozásokat: az alacsony kockázati besorolású területeken engedélyezték egyes áruházak, mozik és edzőtermek újranyitását, jóllehet csak a kapacitásuk felén üzemelhetnek. Csaojangban, a város legnépesebb kerületében, ahol csaknem egy hónapja rendelték el az otthoni munkavégzést, hétfőtől ismét engedélyezték a munkába járást. A városban továbbra is érvényes az a szabály, hogy az üzlethelyiségekbe és a tömegközlekedésre csak 48 órán belül készült, negatív vírusteszt-eredménnyel engednek fel embereket.

Továbbra sem világos azonban, hogy a vállalkozások milyen gyorsan tudják majd újraindítani a normál termelést, mivel a Covid-intézkedések végrehajtása egyes környékeken eltérhet egymástól. Ráadásul bármilyen új Covid-eset ismét szigorításhoz vezethet. A CNBC beszámolója szerint a Goldman Sachs elemzői azt írták, Pekingi felmérésük szerint a vállalkozások „megkérdőjelezik a várt visszapattanás mértékét” még a Covid-szabályozás lazítása után is. "A megkérdezettek aggódnak a világjárvány elleni intézkedések és a növekedés lassulása okozta áttételes hatások miatt, így a a gazdasági és politikai kilátásokkal kapcsolatos nagyobb bizonytalanságot, a csődök számának növekedését és a munkanélküliségi ráta emelkedését" - mondták az elemzők.

A piac egyelőre azonban bizakodónak látszik: a tőzsdék gyors emelkedésbe kezdtek a hírek hatására – amit a The Wall Street Journal szerint – támogatott az amerikai fogyasztás növekedéséről megjelent adat is, de technikai tényezők is, köztük, hogy a fellendülés nyomán számtalan short pozició szűnt meg. A legnagyobb nyereséget a kínai kereslettől jelentősen függő európai luxustermékeket gyártó vállalatok érték el: a Hermès International 4%-ot, a Compagnie Financière Richemont 4,5%-ot erősödött. A francia testápoló cég, a L’Oréal 2,2%-kal, az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton pedig 2,7%-kal erősödött. Emekedtek az olajárak is. A WTI 116 dollár volt a reggeli nyitásban a júliusi határidőre, a Brent és az Ural azonnali piaci ára pedig 121,7, illetve 90,7 dolláron nyitott, majd  nap közben enyhén esett, miután a piac további keresletnövekedésre és áremelkedésre számít a következő hetekben a nyitás miatt.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben