Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Május 8-ig van eladási moratórium a Dana Gas MOL pakettjén

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 15.   09:23

Azt hallottunk ma reggel a rádióban, hogy 1,6 százalékkal „zuhant” a Nikkei index. Mi meg arra gondoltunk, hogy mekkorát fordult a világ a 4 évvel ez előtthöz képest, amikor 4-5 százaléknyi, vagy még ennél is nagyobb zuhanásokat láttunk. Ha az 1,6 százalékot zuhanásként jellemezzük, mint mondanánk a 3-5 százalékos csökkenésekre? Ez is jól mutatja a negatív hangulatot,...

Azt hallottunk ma reggel a rádióban, hogy 1,6 százalékkal „zuhant” a Nikkei index. Mi meg arra gondoltunk, hogy mekkorát fordult a világ a 4 évvel ez előtthöz képest, amikor 4-5 százaléknyi, vagy még ennél is nagyobb zuhanásokat láttunk. Ha az 1,6 százalékot zuhanásként jellemezzük, mint mondanánk a 3-5 százalékos csökkenésekre? Ez is jól mutatja a negatív hangulatot, miközben az indexek többsége lokális vagy abszolút csúcs közelében van. Persze a csökkenés hátterében az elmúlt néhány hétben tapasztalható 15 százalékos száguldás, a gyengülő jen miatt idegeskedő USA nyilatkozatok és a gyengébb kínai GDP bővülés áll. Az utóbbi, úgy tűnik, hogy a világ többi részének gazdasági gyengélkedése miatt van. Közben a DAX a pénteki jelentős esést követően ma valamiféle korrekcióra készül. Ennek ellenére a kép negatív, hiszen a 20-30 napos mozgóátlagokról fordult le az index. A BUX közben még mindig a 200 napos mozgóátlaggal küzd, s még a 20 és 30 napos átlagok is satuba fogták. Ugyan negatívak vagyunk a mai nap tekintetében, de az elmozdulás valószínűleg kicsi lesz.
Piaci áttekintés
- Eséssel zártak pénteken a tengerentúli börzék
- Zuhanó olaj- és aranyár
- A 295-ös szintet támadhatja a forint
- A gyenge kínai GDP adat padlóra küldte Ázsiát
- Május 8-ig van eladási moratórium a Dana Gas MOL pakettjén
- Elfogadták a Magyar Telekom 50 forintos osztalékát
- Csökkenésre számítunk a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indult a kereskedés pénteken a tengerentúli börzéken, a kezdeti lejtmenet után azonban elindultak felfelé az indexek, de a veszteséget nem sikerült ledolgozniuk (Dow 0%, Nasdaq -0,16%, S&P500 -0,27%).
- A gyenge makroadatok okozhatták a rossz teljesítményt, a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének áprilisi előzetes értéke 78,6 pontról 72,3 pontra esett vissza (ami 9 havi mélypontot jelent), miközben a piac 78,5 pontra számított.
- A kiskereskedelmi forgalom is negatív meglepetést okozott, a várt stagnálás helyett 0,4%-kal csökkent a mutató.
- Pénteken két gyorsjelentés is napvilágot látott, a bankok közül elsőként a JPMorgan publikálta negyedéves számait. A profit 33%-kal 6,5 milliárd dollárra emelkedett, ami részvényenként 1,59 dollár, ez pedig bőven az 1,39 dolláros várakozások felett van. Az árbevétel 25,8 milliárd dollár volt, ami valamelyest elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de a várakozásoknak megfelelő. A negyedévben 549 millió dollárnyi céltartalékot képzett a bank, ami jobb mint az egy évvel ezelőtti 642 millió dollár. A menedzsment optimistán látja a jövőt, szerintük pozitív jeleket mutat a gazdaság. A papír 0,6%-os gyengüléssel zárt.
- A Wells Fargo szintén pénteken publikálta számait, a társaság profitja 22%-kal bővült, ami részvényenként 92 centet jelent, ez pedig felülmúlja a 89 centes várakozást és a tavalyi 75 centes profitot is. Az árbevétel 21,3 milliárd dollár volt, ami kissé alulmúlja a 21,6 milliárd dolláros várakozást. Az árfolyam 0,8%-ot esett pénteken.
- Ma 14 órakor a Citigroup publikálja negyedéves számait, 14:30-kor a New-Yorki feldolgozóipari index áprilisi értékét, 16 órakor pedig NAHB házárindexet publikálnak.
Európa
- Rossz hangulat uralkodott pénteken a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,5%, DAX -1,61%, CAC40 -1,24%).
- Görög hírforrások szerint hamarosan véget érnek a hetek óta húzódó tárgyalások a trojka és Athén között. A nemzetközi szervezetek azt vizsgálják, hogy Görögország hogyan halad a reformok megvalósításával. Ha mindent rendben találnak, akkor az ország megkaphatja a következő 8,8 milliárd eurós hitelrészletet.
- Az eurócsoport pénteken jóváhagyta a 23 milliárd euró összértékű ciprusi csomagot, ami 10 milliárd euró nemzetközi hitelt tartalmaz.
Olaj, arany
- Jelentős tőkekivonás volt mind az arany, mind az olaj esetében. Az arany 1,425 dolláron is volt ma reggel, jelenleg 1,450 dollár körül mozog, ami péntek reggelhez képest közel 100 dolláros unciánkénti zuhanást jelent. A WTI kőolaj 88,9 dolláron állt, ami a péntek reggel 92 dolláros szinthez képest szintén hatalmas esést takar. Mind a két instrumentum esetében fundamentális okok is állnak a háttérben: a piac tart a ciprusi arany eladásától, míg az amerikai nyersolajkészletek 22 éves csúcson állnak.
Devizák
- Pénteken a nem túl pozitív nemzetközi hangulat ellenére jelentős forinterősödés volt tapasztalható. Az árfolyam átmenetileg áttörte a 295-ös ellenállást is, azonban csak rövid ideig tartózkodott a szint alatt, és nap végén 295,49-re változott az árfolyam. A mai vártnál gyengébb kínai GDP adat utáni pesszimista hangulatban a forint gyengülést mutat az euróval szemben, így valószínűleg nem a mai napon, de a hét folyamán ismételten próbálkozhat majd a szint áttörésével.
- Pénteken az euró még erősödni tudott a dollárral szemben, az árfolyam 1,3099-ről 1,3113-ra emelkedett, a mai negatív hangulat viszont ismételten a dollárnak kedvez, így az euró némileg gyengült ma reggel a dollárral szemben.
Távol-Kelet
- Jelentős eséssel kezdődött a hét a Távol-Keleten. A Hang Seng 1,23%-ot, a Shanghai index 1,03%- ot, a Nikkei index 0,92%-ot veszített értékéből.
- A kínai GDP adat váratlanul gyenge lett. Az első negyedévben 7,7%-os növekedés volt tapasztalható, ami a negyedik negyedévi 7,9%-tól és a várt 8%-tól is elmaradt.
- A márciusi ipari termelés 8,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbi adatot, azonban még így is csalódást keltett a 10%-os elemzői várakozásokhoz képest.
- A japán index eséséhez hozzájárult, hogy a jen erősödni kezdett arra a hírre, hogy pénteken az amerikai kincstár figyelmeztette Japánt, hogy ne értékelje le agresszívan valutáját.
- A kínai kiskereskedelmi forgalom a GDP-vel ellentétben a vártnak megfelelően 12,6%-kal növekedett márciusban és az első negyedéves adat a várakozásoknak megfelelően alakult.
- Japánban a március havi ipari termelésről szóló végleges adat enyhén jobb lett az előzetesen publikáltnál, de év/év alapon még így is jelentős csökkenés volt megfigyelhető.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- Sajtóértesülések szerint az egyiptomi hatóságok továbbra is vonakodnak kifizetni a Dana Gas-nak az országban kitermelt gáz ellenértékét, aminek az lehet a hatása, hogy május 8 után, amikor lejár a MOL részvényekre az eladási moratórium, a Dana dönthet a fennmaradó 1,4%-os MOL csomag eladásáról. Ez rossz hír a MOL számára. A legutóbbi eladás több, mint 5%-kal küldte lejjebb a részvények árfolyamát, ami mutatta, hogy milyen gyenge a MOL részvények vételi oldala.
- A Magyar Telekom pénteki közgyűlése jóváhagyta a részvényenkénti 50 forintos osztalékot. A kifizetés május 16-án kezdődik, osztalékszelvénnyel május 6-án forog utoljára a papír.
- Magyar Telekom, MOL: a kormány ősszel megvizsgálja a további áram- és gázár csökkentés lehetőségét, mondta el Rogán Antal. A hír negatív, de egyelőre nincs hatása az árfolyamokra.
- Az OTP 2013. április 11-én 2.968 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében Michnai András felügyelő bizottsági tag részére, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.113.137 darabra (1,47%) változott. Michnai András ugyanaznap 4.573 forintos átlagáron 2.968 darab OTP törzsrészvényt értékesített, ezzel tulajdona az OTP által kibocsátott törzsrészvényből 16.000 darabra (0,01%) változott.
- Az E-Star leányvállalatának, az EC Mielecnek az 51%-os tulajdonában lévő Euro-Energetyka (49%-os tulajdonos az ARP SA) összeolvad az ARP SA 100%-os tulajdonában álló EEPark nevű céggel. A tranzakció során az EC Mielec 21,56%-os részesedést szerez, melyből 12,67%-nyi részesedésért készpénzben fizet. Az újonnan létrejövő társaság jegyzett tőkéje 16,49 millió lengyel zloty lesz (a tranzakciót megelőzően 11,5 millió zloty volt). Bár a tranzakció pontos részletei nem ismertek, úgy gondoljuk, hogy az EC Mielec 2,1 millió zlotyt (mintegy 150 millió forintot) fizetett a 12,67%-os pakettért. A tranzakció 6 hónapon belül zárul le.
- Az E-Star emellett közzétette újabb egyezségi javaslatát az április 26-án tartandó csődegyezségi tárgyalásra. Úgy véljük, megállapodás születhet a részvény konverzióról.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály a héten találkozik az IMF képviselőivel, és az elővigyázatossági hitelkeretről fognak tárgyalni. Varga hangsúlyozta, hogy Magyarország cask biztonsági hálónak szánja a hitelt, és nem áll szándékában felhasználni azt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben