Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Különadók: Többet tudunk

SZTORI
SZTORIMiró JózsefVezető elemző2022. május 27.   11:11

Tegnap megtudhattuk a részleteket a költségvetési kiigazítás és a különadók kapcsán. A kiigazítás egyik fontos eleme, hogy a költségvetés magán is spórol, nem csak a bevételeket kívánja feltornázni. Az eddig elmondottakból az tűnik ki, hogy a kormány átlagosan évente mintegy 1.200 milliárd forintot tervez megtakarítani a költségvetésben, mégpedig beruházások elhalasztásával és a minisztériumok költségvetésének csökkentésével. Valószínűsítjük, hogy ez tartalmazza azokat az összegeket is, amik a különböző támogatási programok kifutása miatt jövőre már nem terhelik az államháztartás kiadási oldalát. Ennek ellenére is pozitív fejleménynek tartjuk, hiszen ilyesmire eddig nem nagyon volt példa (a pontosság kedvért volt példa, de nem ilyen mértékben).

Na de beszéljünk az adókról és a tőzsdei cégekről. A MOL kap is és vesznek is el tőle. Hiszen az, hogy a külföldieknek a valós piaci árat kell megfizetniük, csökkenti a cég árbefagyasztáson elszenvedett veszteségét. A 250 milliárd forint különadó (bányajáradék emelés, finomítói extra árrés 25 százaléka) pedig csak a várható extra jövedelem egy részét veszi el. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy sokat számít, mi lesz a megállapodás az olajembargó kapcsán az EU-val, hiszen annak függvényében akár új adó is jöhet. Mindenesetre ezek a fejlemények mintegy 600 forinttal csökkenthetik a MOL részvények értékét. Viszont a részvényárban ennek nem kellene jelentkeznie, hiszen korábban nem is igazán épült be az extra profit (Brent-Ural méretes különbözete).

A 250 milliárd forint banki különadóból 82,5 milliárd forint érintheti az OTP-t Nagy Márton szerint, azaz a tisztított eredményének mintegy 16 százalékáról beszélhetünk. Ha tényleg csak két évig marad ez az adó, akkor az egy részvény értékében jelentkező hatás 600 forint körül van. Ha hosszabb ideig, akkor a jelenlegi elvárt magas tőkemegtérülési ráta (~17 százalék) mellett a hatás 1.700 forint környékére kúszik fel. Akármelyikkel is számolunk, a részvény jóval alacsonyabban forog bármely piaci céláránál, s többet is esett ezeknél az értékeknél. Ráadásul azt gondoljuk, hogy a fentiek tükrében nagyobb a valószínűsége, hogy ez az adó ilyen formában tényleg csak két évig marad fenn.



A Magyar Telekomra kivetett adó nagy meglepetés, amire a befektetők és mi sem számítottunk. Ez 20 milliárd forint körüli érték lehet, ha piaci részaránnyal számolunk (részleteket még nem ismerünk), ami a cég profitjának egyharmadát viheti el idén és jövőre. A részvény értékére a hatás (extra adóbefizetés osztva részvényszámmal) 40 forint lehet, ha nincs hosszabbítás. Ebből cirka 30 forint teljesült.

A Richter esetében nem számolunk negatív hatással, hiszen az adó a gyógyszer forgalmazókra (nagykereskedők és importőrök) vonatkozik, a Richter pedig gyógyszergyártó cég. A TB támogatáshoz kapcsolódó adó 20 százalékról 24 százalékra történő emelése ugyan érintheti, de ott 90 százalékos adókedvezménye van, azaz a hatás a százmillió forintos nagyságrendben marad, vagyis igazándiból nem érzékelhető.

Összességében azt gondoljuk, hogy a riadalom jóval nagyobb volt, mint amekkora a valós várható hatás. Ez pedig leginkább az OTP részvények esetében szembetűnő.

A nemzetközi piacokon jó a hangulat, a DAX ma reggel is emelkedik. A BUX pedig annak ellenére stagnál, hogy fel kellene, hogy lélegezzen. A nehezék továbbra is az OTP, annak ellenére, hogy a részvényárfolyam túlreagálta a valós hatást. Ezért fordulatnak kellene jönnie a bankrészvény árfolyamában, és így a BUX indexnek is emelkednie kellene.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben