Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Egy sima, egy fordított

SZTORI
SZTORI2022. május 24.   14:36

Egyik nap fel, másik nap le, mintha pepitába mennénk át. Mindeközben változtak a jegybanki kijelentések.

Jerome Powell korábbi kijelentéséből arra lehetett következtetni, hogy fordulatot vesznek nyáron, és a Fed kamatemelési politikájában is változás állhat be. S mostanra van olyan Fed regionális elnök, aki szerint a júniusi és júliusi, egyenként 50 bázispontos kamatemelés után, szeptemberben 2 százalékos alapkamatnál már megállhat a Fed. Persze ehhez az kellene, hogy az infláció is visszavonulót fújjon a nyár folyamán. Sajnos ennek ellentmond a Fed ellátási lánc zavar indexe, ami újra romlást jelez. Míg az év végétől márciusig javulást láthattunk, addig áprilisra újra emelkedésnek, azaz romlásnak indult az index.

A problémák egyértelműen beazonosíthatók. A kínai és az európai szállítási idők jelentősen megnövekedtek. Az előbbi a kínai zéró COVID politikának tudható be, míg az utóbbi az orosz-ukrán háborúnak és az ahhoz köthető szankcióknak. Az index a 2021. decemberi 4,45 pontos „történelmi” csúcsról márciusra 2,8 pontra esett, de áprilisra újra emelkedésnek indult, s most 3,3 ponton áll. Itt is pepitában nyomjuk, de remélhetőleg nyárig, vagy nyárra változni fog a kép. Mint az agyban a szinapszisok, a gazdaságban is új kötődések alakulnak ki, új ellátási láncok épülnek, ami az indexet és az inflációt is végül lefelé mozdíthatja el. Ennek egyelőre még csak kezdeti jelei vannak, de reméljük, hogy egyre inkább látni, hallani fogjuk ezeket a lépéseket. S itt jön be az EU szerepe. Hiszen ez egy gazdasági egység, azaz nem kell Magyarországnak feltétlenül mindent gyártania, elég ha bizonyos termékek termelése visszajön az EU-ba.

Az unión belül valószínűleg már jóval kisebb az ellátási láncok sérülékenysége. S végül is ezzel a mozgással és a hozzátartozó modernizációval, robotizálással, digitalizációval akár új löket is kialakulhat a gazdaságban, miközben az inflációs hatások is csökkenhetnek. S akkor ott állunk majd saját vállunkat veregetve, hogy milyen ügyesek voltunk, hogy sikerült elkerülni a rémet, a deflációt. Persze ez még csak egy vízió, de a valóságban ezen dolgozik az unió és az egyes országok politikai vezetése is. Gondoljunk csak a napelemet minden házra ötletre / programra. Igen, ez nem egynapos történet, de addig is kialakulhatnak új kapcsolatok, hogy aztán egy teljesen új hatékony háló álljon fel.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben