Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pepita

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 24.   11:17

Erste kommentár Egyik nap fel, másik nap le, mintha pepitába mennénk át. Mindeközben változtak a jegybanki kijelentések. Jerome Powell korábbi kijelentéséből arra lehetett következtetni, hogy fordulatot vesznek nyáron,...

Erste kommentár

Egyik nap fel, másik nap le, mintha pepitába mennénk át. Mindeközben változtak a jegybanki kijelentések. Jerome Powell korábbi kijelentéséből arra lehetett következtetni, hogy fordulatot vesznek nyáron, és a Fed kamatemelési politikájában is változás állhat be. S mostanra van olyan Fed regionális elnök, aki szerint a júniusi és júliusi, egyenként 50 bázispontos kamatemelés után, szeptemberben 2 százalékos alapkamatnál már megállhat a Fed. Persze ehhez az kellene, hogy az infláció is visszavonulót fújjon a nyár folyamán. Sajnos ennek ellentmond a Fed ellátási lánc zavar indexe, ami újra romlást jelez. Míg az év végétől márciusig javulást láthattunk, addig áprilisra újra emelkedésnek, azaz romlásnak indult az index. A problémák egyértelműen beazonosíthatók. A kínai és az európai szállítási idők jelentősen megnövekedtek. Az előbbi a kínai zéró COVID politikának tudható be, míg az utóbbi az orosz-ukrán háborúnak és az ahhoz köthető szankcióknak. Az index a 2021. decemberi 4,45 pontos „történelmi” csúcsról márciusra 2,8 pontra esett, de áprilisra újra emelkedésnek indult, s most 3,3 ponton áll. Itt is pepitában nyomjuk, de remélhetőleg nyárig, vagy nyárra változni fog a kép. Mint az agyban a szinapszisok, a gazdaságban is új kötődések alakulnak ki, új ellátási láncok épülnek, ami az indexet és az inflációt is végül lefelé mozdíthatja el. Ennek egyelőre még csak kezdeti jelei vannak, de reméljük, hogy egyre inkább látni, hallani fogjuk ezeket a lépéseket. S itt jön be az EU szerepe. Hiszen ez egy gazdasági egység, azaz nem kell Magyarországnak feltétlenül mindent gyártania, elég ha bizonyos termékek termelése visszajön az EU-ba. Az unión belül valószínűleg már jóval kisebb az ellátási láncok sérülékenysége. S végül is ezzel a mozgással és a hozzátartozó modernizációval, robotizálással, digitalizációval akár új löket is kialakulhat a gazdaságban, miközben az inflációs hatások is csökkenhetnek. S akkor ott állunk majd saját vállunkat veregetve, hogy milyen ügyesek voltunk, hogy sikerült elkerülni a rémet, a deflációt. Persze ez még csak egy vízió, de a valóságban ezen dolgozik az unió és az egyes országok politikai vezetése is. Gondoljunk csak a napelemet minden házra ötletre / programra. Igen, ez nem egynapos történet, de addig is kialakulhatnak új kapcsolatok, hogy aztán egy teljesen új hatékony háló álljon fel.


Ma reggel a DAX csökken, míg a BUX a tegnapi ralit követően kisebb mértékben esik.

Jó hétkezdet

Jól indult a hét az európai tőzsdén. A DAX és az Euro SToxx50 is 1,4%-ot, a FTSE100 pedig 1,7%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, de a pénzügyi és energia szektor húzta leginkább az indexeket.


Amerika még erre is rátett egy lapáttal. A Nasdaq 1,6%-ot, az S&P 1,9%-ot, a Dow pedig 2,0%-ot emelkedett. A tengerentúlon is azonos szektorális mozgások voltak, mint Európában.


Ázsiában viszont csökkenés volt jellemző a lefelé módosított kínai GDP előrejelzések és a lezárások negatív gazdaságai hatásaitól való félelem miatt. A Nikkei 0,8%-ot, a CSI300 1,2%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot csökkent.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP újabb 100.000 darab saját részvényt vásárolt május 23-án 10.360 forintos átlagáron.

A növekvő költségek elérték a Snap-et is

Múlt héten az üzletláncok földbe állása volt a slágertéma, ami a piac egészét tekintve is fontos jelzés volt a visszaeső lakossági keresletről. Most a Snapchat az, amelyik a második negyedévre vonatkozó friss előrejelzése után elvesztette értékének több, mint 30 százalékát, és magával rántott több közösségi média céget (Meta, Pinterest, Twitter, Alphabet) is. A Snap a korábbi becslés alsó élénél is lejjebb rontotta negyedéves bevétel előrejelzését, amit elsősorban a háború és az ellátásilánc-beli gondok miatt növekvő költségekkel magyarázott. A cég emellett igyekszik költségeit is visszavágni, így a korábban tervezettnél kevesebb munkavállalót vennének fel az idei évben.

Pozitívan látja az évet a Zoom

Tegnap este piaczárás után tette közzé 2023-as pénzügyi évének első negyedéves gyorsjelentését a Zoom. A kommunikációs technológiai vállalat 1,07 milliárd dolláros bevétele tökéletesen megegyezett a piac által várttal. Az éves szinten 22%-kal, 1,03 dollárra visszaeső egy részvényre jutó eredmény ugyanakkor meghaladta a 86 centes Bloomberg konszenzust. A cég nem módosította az egész évre vonatkozó bevétel várakozását, de a korábbinál profitábilisebbnek látja magát, és 3,70-3,77 dolláros egy részvényre jutó eredményt prognosztizál a korábban becsült 3,45-3,51 dollár helyett. Ez jelentősen meghaladja a 3,49 dolláros elemzői várakozást is. A részvény közel 5%-os pluszban van az időközi kereskedésben.

A Lufthansa felvásárolná az Alitalia utódját

A korábbi pletykákat követően a Lufthansa hivatalosan is bejelentette, hogy az MSC-vel (Mediterranean Shipping Company) közösen vételi ajánlatott tett a tönkrement Alitalia utódjára, az állami támogatásokkal működő Italia Trasporto Aereo-ra. Várható, hogy több társaság is vételi ajánlatot tesz, így egyelőre koránt sem biztos, hogy a Lufthansa-féle konzorcium lesz a befutó.

Kénytelen visszafogni a termelését a Toyota

A világ legnagyobb autógyártója kedden közleményt adott ki, miszerint a jövő hónap elején újabb öt üzemében felfüggeszti a gyártást, a májusra már bejelentett leállásokon felül. "A félvezetők hiánya, a Covid-19 terjedése és más tényezők megnehezítik az előretekintést" — áll a Toyota közleményében.

Kivezetik a New York-i tőzsdéről a Didit

A Didi Global Inc. részvényesei áldásukat adták arra, hogy a vállalat kivonuljon a New York-i tőzsdéről. A cég azt tervezi, hogy legkorábban június 2-án benyújtja a tőzsdéről való kivezetéshez szükséges papírokat az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez.

Az euró támogatta a forintot

Tegnap 383,5 körül nyitott a forint, majd felült az euró erősödésének expresszére, de végül csak 382,1-ig menetelt. A márciusban is valamelyest várakozások felett alakuló keresetadatok is támogatják ma reggel a hazai devizát, így már 381,1 körül jár az EURHUF.

Jöhetnek az EKB kamatemelései

Az európai devizát az egyre biztosabb júliusi EKB-s kamatemelés repíti a nemzetközi devizapiacon: az EURUSD már a 1,07-es szintet is átlépte, ami egyhavi csúcsnak számít.

Esett az olajár, hatástalan lehet a kínai ösztönző program

A WTI 108,8, a Brent 112, az Ural pedig 86 dolláros szintre esett ma reggel hordónként. A csökkenés elsősorban amiatt következett be, hogy a piaci várakozások szerint a kínai ösztönző program növekedésre és az olajfogyasztásra gyakorolt hatása elenyésző. A kínai hatóságok ugyanis monetáris és fiskális ösztönzést adtak a piacnak, hogy a karanténok hatását ellensúlyozzák, de az első adatok és a közgazdászok véleménye szerint ezeknek a lépéseknek nincs érdemi hatása a fogyasztásra. Az EU-ban továbbra is Magyarország vétója a döntő, mivel miattunk nem sikerül elfogadtatni az orosz olajimport betiltását. A hírek szerint Csehországgal és Szlovákiával már megvan az egyezség, ezek az országok 2024-ig vehetnek orosz nyersanyagot. Az olajár mérséklődésére kedvezően hatott az is, hogy csökkent a benzin árrése a kőolajhoz képest az Egyesült Államokban, mivel az USA benzin importja rekordot döntött.

Az arany stabil, a gyenge dollárt támaszt jelent

Az arany 1.855 dollár volt ma reggel. A stabil árfolyam elsősorban a gyenge dollárnak köszönhető, míg a ma reggeli csökkenő részvényárak is segítették a nemesfém emelkedését. A másik oldalról az emelkedő kamatok és kötvényhozamok elbizonytalanítják a befektetőket. A 10 éves USA állampapír hozam jelenleg 2,83%. A Fed kitart a kamatemelési politikája mellett, a várakozások szerint augusztusra 2% lehet az irányadó ráta. A Fed mellett az EKB is a rövid hozamok emeléséről dönthet, az első lépésre júliusban kerülhet sor. Szeptember végére megszűnhetnek a negatív ráták az Eurózónában. A nemesfém ETF-ekbe ismét áramlik a tőke, az arany alapok már harmadik napja tőkebeáramlásról számolnak be. Kína jelentős ösztönző programot indított, de a piac véleménye szerint ezek hatása elenyésző lesz az ázsiai ország gazdaságára, így összességében kedvezően hathat az aranyra.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben