Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgalomban

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 23.   10:41

Erste kommentár Izgatottan várják a befektetők a Costco, a Best Buy és a Dollar General negyedéves számait a héten, az igencsak gyenge Wall Mart és Target jelentést követően. Közben Németországban a...

Erste kommentár

Izgatottan várják a befektetők a Costco, a Best Buy és a Dollar General negyedéves számait a héten, az igencsak gyenge Wall Mart és Target jelentést követően. Közben Németországban a várakozásoknál (31,5 százalék) magasabb, 33,5 százalékos nagykereskedelmi inflációt mértek áprilisban. Ez még messze nem a fordulat irányába mutat, így talán nem meglepő, hogy a piac 25 bázispontos kamatemelést prognosztizál az Eurózónában júliusra. Ugyanakkor kíváncsiak vagyunk, hogy a gazdaság hogy muzsikál, amire jó előrejelző a beszerzési menedzser index, vagy a ma közzétett IFO index. Különben egyikben sem vártak szignifikáns romlást. Az európai szolgáltatóipari index csak kicsit csökkenhetett, 0,2 ponttal 57,5 pontra, míg a ma reggeli IFO index a várt enyhe csökkenéssel szemben meglepetésre javulást mutatott. Szóval lesz adat rendesen, de ez most mintha nem érdekelné a piacokat.


Az S&P500 nagy kanócot hagyott pénteken, ami fordulós jelzés, legalábbis rövidtávon. A DAX hasonlót csinált fordítva, ennek ellenére emelkedik. A mai a negyedik nap, hogy a 30 napos mozgóátlag fölött tud maradni. Lehet, hogy mégis lesz ebből valami. Persze addig sok reményünk nem lehet, amíg az MACD a negatív tartományban van, ott mozog jó ideje. Most, hogy az amerikai indexek már 20 százalék körüli esésen vannak túl, sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy temessük a piacot, vagy most érdemes beszállni. Talán ennek a kérdésnek a megválaszolásában fognak segíteni az adatok a héten.


A DAX ma reggel emelkedik, s a BUX is követi a példáját!

Megpillantottuk a medvét

Az Euro Stoxx50 0,5%-ot, a DAX 0,7%-ot, a FTSE pedig 1,2%-ot emelkedett pénteken. A szektorok többsége emelkedett, de a fogyasztási szektor továbbra is alulteljesített.


Amerikában rázós volt a pénteki nap. A kereskedés kezdetét erőteljes zuhanás jellemezte, de zárásra az indexek visszatértek nulla közelébe. A nagy kilengésekben valószínűleg a kifutó derivatív ügyleteknek is jelentős szerepük volt. A Dow és az S&P végül nullában zárt, míg a Nasdaq 0,3%-ot csökkent. Az S&P átmenetileg medvepiaci tartományba is került pénteken, mivel a januári csúcshoz képest már 20%-os csökkenésben volt az index. A szektorok fele emelkedett, míg a másik fele csökkent. Európához hasonlóan a fogyasztási szektor volt lemaradó.


Ázsiában vegyes a helyzet ma reggel. A Nikkei 0,6%-ot emelkedik, míg a Hang Seng 1,5%-ot, a CSI300 pedig 0,7%-ot csökken.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP 100.000 darab saját részvényt vásárolt május 20-án 10.042 forintos átlagáron.

A VMware felvásárlásáról tárgyal a Broadcom

A Bloomberg értesülései szerint a Broadcom mikrocsip gyártó a VMware felhőalapú számítástechnikai szolgáltató felvásárlásán gondolkodik. A hírek szerint már zajlanak az egyeztetések, de még semmi biztosat nem lehet állítani a 40 milliárd dollár piaci kapitalizációval rendelkező cég sorsával kapcsolatban.

Csökkentené kínai kitettségét az Apple

Szeretné növelni Kínán kívüli gyártókapacitását az Apple, ugyanis a cégnek nem tetszik Kína nagyon szigorú zéró-Covid politikája. A WSJ értesülési szerint India vagy Vietnám jöhet szóba, mint alternatíva.

A Teslának több emberre lehet szüksége Kínában

Kínai lapértesülések szerint a Tesla több kutató és fejlesztő munkást szeretne a sanghaji üzemébe.

Kivezethetik a Didi-t az amerikai tőzsdéről

Az amerikai tőzsdéről való kivezetésről szavazhatnak ma a Didi részvényesei. A 11 hónapos tőzsdei pályafutása alatt 60 milliárd dollár kapitalizációt vesztő cég a várakozások alapján törölteti magát a new-yorki piacról. A Didi a kínai kormányzat technológiai cégek ellen irányuló szigorításainak az egyik áldozata. A cég legnagyobb befektetői azt remélik, hogy a lépéssel könnyebb lesz együttműködni az ázsiai szuperhatalommal.

Kivárás jöhet a forintnál

A forint 384-en zárta a múlt hetet, ennél valamivel lejjebb kezdi a mostani hetet. Ma délelőtt 383 körül mozog a kurzus az euróval és 361-nál a dollárral szemben. Jövő héten kedden dönt az MNB az alapkamatról, addig főként a kivárásé lehet a főszerep a hazai piacon.

1,06-nál az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon nagyjából ott folytatódik a történet, ahol pénteken abbamaradt, az EURUSD 1,06 körüli szinteken jár. A héten az EKB-s megszólalások mellett az amerikai PCE-infláció hozhat érdemi elmozdulást a kurzusban.

Az olaj erősödik, a piac az erős benzin keresletet figyeli

A WTI 111,2 a Brent 113,5, az Ural típusú kőolaj pedig 84,5 dollár volt ma reggel a júliusi határidőre, illetve az azonnali leszállításra. A nyersolaj piaca elsősorban a szűkülő termékpiacokra figyel, mivel az erős benzin és dízel kereslet nyomán egyre kisebb készletek vannak ezekből a termékekből. Szaúd-Arábia továbbra is támogatja Oroszország szerepét az OPEC+-on belül, ami aláássa az USA erőfeszítéseit, hogy elszigetelje az országot. Mohammed bin Szalmán uralkodó szeretné, ha sikerülne az OPEC+-on belül megegyezni Oroszországgal. Kínában továbbra is érvényben vannak a lezárások. Bár Sanghajban enyhítettek a karantén szabályokon, Peking esetében újabb koronavírus gócpontokat fedeztek fel. Az olaj erősödését segítette az olcsó dollár is.

Az arany emelkedik, a befektetők menedékeszközként tekintenek a nemesfémre

Az arany 1.855 dollár volt ma reggel. A befektetők ismét vásárolni kezdték a nemesfémet, mivel egyre inkább menedékeszköznek tekintik. A gazdasági aktivitás kezd megtorpanni a világban részben a háború, részben a magas nyersanyagárak miatt. A héten fontos konjunktúramutatók látnak napvilágot. A befektetési menedzser indexek megmutatják, hogy az ukrán háború okozta inflációs sokk mennyire gyűrűzött tova a világban. A gyengébb dollár szintén segített talpra állni az aranynak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben