Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felkészül…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 20.   11:08

Erste kommentár Ugyan még messze vagyunk a recessziótól, de az első negyedéves amerikai GDP már a negatív tartományból kukucskált kifelé. Ez a privátszektor 2021 végi készletfelhalmozásának...

Erste kommentár

Ugyan még messze vagyunk a recessziótól, de az első negyedéves amerikai GDP már a negatív tartományból kukucskált kifelé. Ez a privátszektor 2021 végi készletfelhalmozásának és egy átértékelésnek volt betudható, ami idén év elején csökkenést okozott. Így igazándiból nem is nagyon foglalkoztak még vele. Ráadásul az első becslést még amúgy is módosítják május 26-án. A lényeg, hogy ugyan ezen átnéznek a befektetők, de a jövőbeli aggodalmakon nem. Sőt, nagyon felkészülnek. A gazdaság nevű repülőn gyakorlatilag már mindenki attól fél, hogy a kapitány hamarosan odacsapja a gépet a landolásnál. Ezért mindent elpakoltak, kipárnázták magukat. Több felmérés is azt mutatja, hogy az alapkezelők hiper pesszimisták, mintha már a 2000-2001-es, vagy éppen a 2008-2009-es válság kellős közepén lennénk. A vállalatvezetők is teljes fegyverzetben várják a „bevetést”, felkészítve a cégeket a sanyarúbb időkre. Ez összességében jó. A kérdés, hogy ez segíteni fog-e elkerülni a balesetet? Hiszen most olyasvalami jöhet, amiből nehéz kimászni. Ha kialakul a stagfláció, akkor egy reménységünk marad, a termelékenység fokozása. Maradt-e az innovációban annyi szufla, ami segíthet ebben? A digitalizáció, a metaverzum, a robotizáció, a közösségi gazdaság fog-e segíteni? Tartanak-e ott, hogy a gázpedálra lépve kijöjjünk a balesetből. Hiszen már azokat a tizedmásodperceket éljük, amikor látjuk az elkerülhetetlennek látszó ütközést, de az idő állni látszik, s még csak sejtjük a véget. De a felkészültségünk, a kondíciónk még talán ki tud húzni a slamasztikából. Ez szerintünk a nyár „tizedmásodperceiben” nagy valószínűséggel el fog dőlni. Megtudjuk, hogy a Fed kamatemelése véget ért-e, s pontosabb sejtésünk lesz arról is, hogy a GDP hova érkezik meg az év második felében. S az is kiderül addigra, hogy csak horzsolásokkal, vagy nagyobb sebekkel ússzuk meg a balesetet. Az viszont már most biztosnak látszik, hogy a jövőben az alkatrészek egy jelentős részét helyben fogjuk gyártani és beszerezni. Ezért a következő repülésre felkészített gép jóval drágább lesz, és a repülés maga jóval óvatosabb.


A tegnapi esést követően, amiben a DAX-nak végül sikerült egy picivel az általunk figyelt, s korábban már átjáróházzá vált 13.860 pont fölött zárnia, ma már újra a 20 és a 30 napos mozgóátlag felett vigéckedik az index. Igaz, azok folyamatosan csökkenő pályán vannak. A tegnapi nagy esést követően ma emelkedik a BUX. Az OTP csak látszólag van a negatív tartományban, mert a részvényről ma leesett a 430 forintos osztalékszelvény. Vagyis a „valóságban” 200 forint körüli emelkedést produkál a részvény a látható 200 forint körüli eséssel szemben.

Nem pánikolva, de lefelé

A DAX 0,9%-ot, az Euro Stoxx50 1,4%-ot, a FTSE100 pedig 1,8%-ot esett tegnap. Minden szektor csökkent, de leginkább az energia és az alapvető fogyasztási cikkek gyártói.


Amerikában is mérsékelt csökkenés volt tapasztalható. A Nasdaq 0,3%-ot, az S&P500 0,6%-ot, a Dow pedig 0,8%-ot csökkent. A tengerentúlon vegyes volt a szektorok teljesítménye. Itt is főleg az alapvető fogyasztási cikkek voltak nyomás alatt az infláció áthárításával kapcsolatos nehézségek miatt. Legjobban pedig a nyersanyag szektor teljesített, ami emelkedni is tudott.


A kínai kamatcsökkentés jó hangulatot hozott Ázsiában, a Nikkei 1,4%-ot, a CSI300 1,7%-ot, míg a Hang Seng 2,3%-ot emelkedett.


Hónap harmadik péntekje lévén, ma futnak ki az USA-ban a derivatív ügyletek. Ez összesen 1900 milliárd dollárnyi pozíció lejáratát és újrakötését eredményezheti, tipikusan az S&P 500 indexhez kapcsolódóan. Ez megnövekedett piaci volatilitást okozhat ma.

Mától osztalékszelvény nélkül forog az OTP

Az osztalék mértéke 430,4 forint részvényenként. A kifizetés 2022. május 30-án kezdődik.

Karbantartás miatt leáll a Pozsonyi Finomító

A MOL közölte, hogy a Slovnaft pozsonyi finomítója két hónapra tervezetten leáll, a 4-5 évente esedékes nagyfelújítás miatt. A cég készül erre, így nem lesznek ellátási gondok. Az időzítés nem szerencsés, hiszen a marzsok most a csúcson vannak, de a karbantartást nem lehet halogatni. Ez 36 millió euróba kerül, a kieső profit ennek a többszöröse lehet.

Jön az Apple headset, amivel megváltozik a valóságunk

Az Apple vezetői tesztelték a cég legújabb termékét a „kevert realitás” (virtuális és kiterjesztett realitás) headset-et. Az utóbbi hetekben gőzerővel dolgoztak a fejlesztésen és a headset operációs rendszerén (rOS), így elképzelhető, hogy a termék néhány hónapon belül piacra kerül.

Már az 5-11 éves korosztály is kaphat booster oltást

Az amerikai Országos Népegészségügyi Központ (CDC) engedélyezte a Pfizer és a BioNTech booster (harmadik) oltását az 5-11 éves korosztály számára.

Buborékba költöztetné sanghaji munkavállalóit a Tesla

Június közepéig nem engedné haza munkavállalóit a Tesla a sanghaji gyárából, hogy a vírusfertőzés vagy izoláció miatt nehogy kiessenek a termelésből. A „Giga Factory” több ezer dolgozója már így is az üzem padlóján alszik, és heti hat napon keresztül napi 12 órát dolgozik, hogy ledolgozza a metropolis lezárása miatti kiesést. A munkásokat kollégiumokban szállásolnák el, és a külvilágtól elzárva szállítanák őket dolgozni.

Kanada kitiltja a Huaweit

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kitiltja a Huaweit országa 5G vezeték nélküli hálózataiból. Az elhatározás már három éve függőben van, mióta megromlott a kapcsolat Kínával. A döntés mindössze három nappal az után született, hogy a törvényhozók megszavazták a kétoldalú kapcsolatok tanulmányozására létrehozott különbizottság újbóli felállítását. Kína kanadai nagykövetsége szerint a feketelista alaptalan, és sérti a szabadkereskedelem és a piac elveit.

Erős keresletre számít a Nio

A kínai Nio elektromos autógyártó vezérigazgatója szerint a cég legnagyobb kihívása jelenleg az ellátási lánc stabilitásának biztosítása. Az értékesítéssel kapcsolatban elmondta, hogy várakozásai szerint az elektromos autók iránti fogyasztói kereslet továbbra is fennmarad, még akkor is, ha a gyártók a kormányzati támogatások csökkenése és a növekvő nyersanyagköltségek miatt áremelésre kényszerülhetnek.

Hullámok és völgyek

Tegnap hullámok és völgyek jellemezték a forint pályáját az euróval szemben: 387-nél is járt a kurzus, majd visszatért közel a napi kiinduló állapothoz. Ma délelőtt 384 körül mozog a kurzus az euróval, és 363-nál a dollárral szemben.

Szigorodott az EKB hangvétele

A nemzetközi devizapiacon gyengült a dollár, nagyjából másfél százalékot, és így már 1,06-nál jár az euró ellenében. Az EKB-jegyzőkönyvének tegnapi közzététele és annak szigorú hangvétele hozza vissza az európai devizát. Az EKB legközelebb június 9-én tart ülést, ahol bejelenthetik a kötvényvásárlási program végét, és várhatóan félreérthetetlen utalást tesznek majd a kamatemelést illetően.

Alig változtak az olajárak, a termékkészletek tartják az árat

A WTI 106, a Brent 111,5, míg az Ural típusú kőolaj ára 82,2 dollár volt ma reggel a júliusi határidőre és az azonnali leszállításra. A kőolaj árát főleg a globális termékkészletek alacsony szintje tartja magasban. A hírek szerint a dízel és benzinkészletek is a sokéves átlagok alatt vannak világszerte. A piac backwardation állapotban van, vagyis a rövidtávú nyersolaj kínálat alulmúlja a keresletet. Kínából vegyes hírek érkeztek: egyrészt a jegybank csökkentette a hosszú kamatokat, hogy lendületet adjon a gazdaságnak, másrészt Sanghajban hat nap után ismét találtak új fertőzöttet. Ez adott esetben hosszabbíthatja a karantén kötelezettséget a kínai nagyvárosban. Kínából érkezett fontos hír volt továbbá, hogy az ország felvásárolná az orosz kőolajkínálat egy részét, hogy feltöltse stratégiai készleteit.

Az arany emelkedett, a befektetők már a növekedés miatt aggódnak

Az arany 1.849 dollárig korrigált ma reggel. A befektetők egyre inkább a gazdasági növekedés miatt aggódnak, ugyanis a Fed agresszív lépései ugyan megfékezhetik az inflációt, de jelentősen lassíthatják a gazdaságot. A Fed kansasi kormányzója, Esther George szerint nincs abban semmi meglepő, hogy a részvénypiac hevesen reagál a jegybank kamatemelésére, de ez szükséges ahhoz, hogy a monetáris hatóság leverje a szárnyaló inflációt. A kínai jegybank élénkítő lépése, a hosszú kamatlábak csökkentése is segítette az arany korrekcióját. A piac a dollár pozíciójára is figyel, egy lehetséges gyengülés tovább lendítené a nemesfém árát az 1.900 dolláros szinte felé.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben