Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem feltétlen puha, de biztonságos landolás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 19.   09:23

Rontják a gazdasági kilátásokat a nagy bankok Patrick Harker philadelphiai Fed-elnök szerint a központi bank el tudja érni, hogy ha nem is puhán, de biztonságosan landoljon a gazdaság a Fed kamatemelési ciklusának végén, és ellen...

Rontják a gazdasági kilátásokat a nagy bankok

Patrick Harker philadelphiai Fed-elnök szerint a központi bank el tudja érni, hogy ha nem is puhán, de biztonságosan landoljon a gazdaság a Fed kamatemelési ciklusának végén, és ellen tud állni a „módszeres” szigorításnak. Harker a júniusi és júliusi ülés 50 bázispontos emelése után már inkább visszafogott tempójú emeléseket tud elképzelni.


Egy hónapon belül másodszor csökkentette az S&P 500 indexre vonatkozó év végi várakozását a Wells Fargo Investment Institute. Az április végi 200 pontos módosítás után, most 300 ponttal alacsonyabb, 4200-4400 pontos szintre várják az indexet év végére. Ezzel a tegnapi záróárhoz képest 7-12%-os növekedést vetítenek előre. A várakozásuk alapszcenáriójában enyhe és rövid időtartamú recesszióval számolnak.


A JPMorgan a korábbi 3,0%-ról 2,4%-ra csökkentette a második féléves GDP növekedési várakozását.


A Bloomberg cikke alapján a Walmart és a Target gyenge jelentése azt vetítheti elő, hogy a lakosság a fogyasztási cikkek helyett inkább a szolgáltatásokra, például a turizmusra költené a pénzét, ami segítheti a Fed-et az infláció ellen folytatott harcban. A pandémia jóval kegyesebb volt az üzletláncokhoz, ugyanis a lezárások alatt is nyitva tarthattak, és nagyobb kereslet mutatkozott az általuk forgalmazott termékek iránt. Ám a jelenlegi, 40 éves szinten lévő inflációt okozó ellátási láncbeli nehézségek és egyéb költségdrágulás jobban sújtja ezen szektort, nagyobb hatást gyakorolva a fogyasztók által tapasztalt árszínvonal növekedésre. Az említett vállalatok vártnál gyengébb teljesítménye arra utalhat, hogy csökken a lakossági költekezés. Ez arra ösztönözheti az üzletláncokat, hogy növekvő költségeiknek kisebb részét hárítsák át a fogyasztókra.

Nem is új, nem is akkora

Nagyot szólt tegnap Ursula von der Leyen bejelentése a csaknem 300 milliárd eurós energiafüggetlenségi csomagról. A valóság azonban az, hogy ennek nagy része már ismert volt, és nem történt más, mint az eddig is létező EU-s támogatási pénzeket most megcímkézték és célzottá tették. Ráadásul a program legnagyobb eleme, 225 milliárd euró valójában csak hitel. Ami ténylegesen új elem az az, hogy a program 20 milliárd euróval emelkedik, amit az új széndioxid kvóta kibocsátásból fognak finanszírozni.

Megborult Japán külkereskedelmi mérlege

Japán kereskedelmi deficitje 839 milliárd jenre (6,6 milliárd dollár) nőtt áprilisban az előző havi 414 milliárd jenről (3,2 milliárd dollár). A piaci várakozás 1159 milliárd jen (9 milliárd dollár) deficit volt, miközben egy évvel korábban az egyenleg még 227 milliárd jen (1,8 milliárd dollár) többletet mutatott. Az áprilisi már a kilencedik egymást követő deficites hónap. Az export 12,5%-kal nőtt (év/év), viszont az import az éves 28,2%-kal új rekordszintre ugrott. A piaci konszenzus még ennél is nagyobb különbséget, 13,8%-os export és 35%-os import növekedést jelzett előre éves szinten. Az év első négy hónapját tekintve Japán 4113 milliárd jen (32 milliárd dollár) külkereskedelmi deficitet könyvelt el.


Az alapvető gépipari megrendelések márciusban 7,1%-kal nőttek havi szinten Japánban, ami nagy változás a februári 9,8%-os csökkenés után. A megrendelések éves szinten 7,6%-kal nőttek. A piaci konszenzus havi és éves növekedésre is csak 3,7%-os növekedést prognosztizált.


Kína egyik magas rangú diplomatája figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Tajvan támogatásával rossz úton jár, és veszélyes helyzetet teremthet, miközben Peking ismét katonai repülőgépeket küldött a sziget felé.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben