Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Monetáris politika a poszt-covid árnyékában

SZTORI
SZTORIOrvos PéterFiókhálózati értékesítési menedzser2022. május 12.   13:41

2022 hatalmas változást hozott a hazai jegybank eddigi kamatpolitikájában. A jegybank feladata gondoskodni az áruk és szolgáltatások árának a stabilitásáról, hogy alacsony és kiszámítható legyen egy adott időszakon belül. Az elmúlt években gazdaság fellendítése volt az elsődleges feladat, alacsony kamatszinttel, hitelprogramokkal és a forint folyamatos leértékelésével igyekezett a gazdaság szekerét belendíteni.

Az elmúlt két év coviddal teli időszaka az gondolom mindenkinek nyomott hagyott az emlékezetében. Amikor már azt gondoltuk, hogy végre egy problémáktól mentes időszak jön, az ún „covid” az infláció lett és az infláció elleni küzdelem. A megoldás egyszerűnek tűnik, kamatot kell emelni és az infláció csökkeni fog. 

Első ránézésre nem tűnik túlságosan bonyolultnak, pedig rettenetesen az. Leginkább egy egyszerű példával tudnál összehasonlítani: vegyük példának a kerékpározást, tekerjünk le 20 km-t biciklivel átlag 15 km/óra sebességgel. Ez edzettségi állapottól függ, de azért teljesíthető feladat. Viszont ha ugyanezt a távot például a Kékestető beiktatásával kell megtenni, 10 km felfelé és 10 km lefelé, és így is szeretnénk teljesíteni a 15 km/órás átlagsebeséget, az már több mint kihívás.  

Eddig felfelé tekertünk, most viszont jön a lejtő. Az idei évben a jegybanknak fékezni kell az inflációt, hűteni a gazdaságot. 

A tisztánlátás kedvéért érdemes néhány gondolatot ejteni a fiskális politikáról, vagyis a kormányzati gazdaságpolitikai döntéseiről is. A kormányzatok döntik el, hogy az adóforintokat hogyan költik el közszolgáltatásokra, a gazdaság támogatására. Eddig azt láttuk, hogy van egy természetes kölcsönhatás a két politika között, eltérő eszközökkel ugyan, de mindkét politikai irány a stabilitáson, a gazdasági fellendülésen dolgozik.  

Az elmúlt két évben a covid miatt egymást erősítették, mondhatjuk egy hajóban eveztek, az idei évben ez a hajó megbillent a szokatlanul magas infláció miatt, ezért a jegybanknak 180 fokos változtatást kellett alkalmaznia a kamatpolitikában. Az MNB előrejelzése szerint 7,5 -9,8% közötti sávban fog mozogni 2022-ben, a pénztárcánkon viszont sokkal magasabbnak érezzük a mértékét, különösen a mindennapi vásárlások, az alapvető élelmiszerek drágulása miatt. 

Az elmúlt hónapokban érdekes kép alakult ki, mint az autóvezetésnél, hogy mintha egyszerre nyomnánk a gázt (fiskális politika) és a féket is (monetáris politika), a kézifék pedig az orosz-ukrán konfliktus. A korábbi út döcögős lett, viszont azon kell maradnunk, biztonságban, a megváltozott piaci körülményekre pedig határozottan kell válaszolnia mind a monetáris, mind a fiskális politika irányítóinak egyaránt.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben