Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mire volt elég…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 5.   10:39

Erste kommentár Tegnap nagyot ment Amerika annak köszönhetően, hogy Jerome Powell gyakorlatilag kizárta a 75 bázispontos kamatemelés lehetőségét az elkövetkező hónapokra, de a piac továbbra is még három 50 bázispontos...

Erste kommentár

Tegnap nagyot ment Amerika annak köszönhetően, hogy Jerome Powell gyakorlatilag kizárta a 75 bázispontos kamatemelés lehetőségét az elkövetkező hónapokra, de a piac továbbra is még három 50 bázispontos kamatemelésre számít, ami aztán mérséklődhet 25 bázispontra. Azaz marad az orrnehézség, csak nem olyan mértékben, mint egyesek vízionálták. Ez pedig komoly emelkedést hozott az amerikai részvénypiacokon, de az összképet nem változtatta meg. Míg a Dow Jones ipari átlagindexnek sikerült a 20 napos mozgóátlagig emelkednie a lokális mélypont környékéről, addig a Nadaq-nak vagy az S&P500-nak ez nem sikerült, pedig azok még nagyobbat is emelkedtek, mint a jó öreg Dow. Mindeközben Kínában egyre csúnyábban fest a gazdaság, hiszen a lezárások miatt nemcsak a szolgáltatóipar, hanem a feldolgozóipar is mélyrepülésben van a beszerzési menedzser indexek szerint. Mind a két index olyan mélyre esett, amilyenre csak a 2020 januárjában kitört járvány idején volt példa, igaz akkor még mélyebbre repült. Ez negatív üzenet a világgazdaságnak, ugyanakkor azt is mutatja, hogy Kína súlyos belső problémákkal van most elfoglalva, ami valószínűleg csökkenti a külső aktivitását.


A DAX követi az amerikai példát és jelentősebb emelkedést produkál ma, ugyanakkor a BUX siralmas teljesítményt mutat. Még a finomítói árrések közlését egyelőre beszüntető MOL is csökken. A szüneteltetés oka, hogy valószínűleg soha nem látott mértékűre emelkedett a magas dízel keresletnek és az Ural-Brent árkülönbözet hordónként 36 dollárra nyílásának köszönhetően.

Leszerelte a túlzó várakozásokat Powell

Valósággal szárnyaltak a tegnapi Fed döntést követően az amerikai részvényindexek. A „Vegyél a pletykára, adj a hírre!” mondás újra bebizonyosodott, de ezen túl az is szerepet játszott ebben, hogy Powell megnyugtatta a piacokat, hogy nincs tervben egyszeri 75 bázispontos kamatemelés, amit néhány elemző már vízionált. A Dow 2,8%-ot, az S&P500 3%-ot, a Nasdaq pedig 3,2%-ot emelkedett. A tengerentúlon minden szektor emelkedett, de az energiaszektor a kommunikációs szolgáltatók és az IT emelkedése így is kiemelkedő volt.


Európát tegnap csökkenés jellemezte. A DAX 0,5%-ot, a FTSE100 0,9%-ot, az Euro Stoxx50 1%-ot csökkent. Az emelkedő olajárak miatt az energiaszektor felülteljesítő volt, de ennek átlagos 0,4%-os emelkedése sem volt kiemelkedő. A szektorok többsége csökkent, főleg a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói és az ingatlanszektor.


A japán részvénypiac ma is zárva tart. A sanghaji tőzsde újranyitott, de a CSI300 index alig mozdult, 0,1%-kal került alacsonyabbra az index. A Hang Seng viszont 0,4%-ot emelkedett.

Holnap jelent a MOL és az OTP

A MOL és az OTP holnap hajnalban teszi közzé első negyedéves eredményét.

Magyarország vétózni fogja az EU Oroszország elleni olajszankcióit

Szijjártó Péter tegnap elmondta, hogy Magyarország vétózni fogja az EU Oroszország elleni olajszankcióit, és azt szeretné, hogy a vezetékes olajellátás teljesen legyen mentes a korlátozó intézkedések alól. A MOL tegnap közölte, hogy nem publikálja áprilisi makro adatait, valószínűleg azért, mert a finomítói nyeresége rendkívül magas és ez politikai feszültséget okoz. Véleményünk: Az áprilisi finomítói marzsok 50-60 dollár között lehetnek szemben a rekordmagas márciusi 33,9 dollár/hordó értékkel. A MOL-nak kedvező, ha mentességes kap az ország az orosz energetikai szankciók alól, mert a rekord nyereségesség elsősorban az olcsó Ural áraknak (orosz kőolaj) köszönhető, illetve a magas dízel árréseknek, amihez szintén hozzájárul az orosz olajtermékek elleni embargó fenyegetés.

A luxusautók segítették a BMW-t

A BMW első negyedéves eredménye 12%-kal 3,4 milliárd euróra emelkedett, felülmúlva a 2,9 milliárd eurós várakozást. Az árbevétel 16%-kal 31,1 milliárd euróra emelkedett. A jó teljesítmény elsődleges oka, hogy az értékesítés a drágább, magasabb marzsú autók felé tolódott el. Az eredményre szintén pozitívan hatott, hogy a kínai leányvállalat bekerült a konszolidációs körbe. A társaság fenntartotta 7-9% közti marzs előrejelzését, amit már a háború kitörését követően fogalmaztak meg.

Vegyes számok az UniCreditnél

A várt 4,4 milliárd euró helyett 5 milliárd eurós bevételről számolt be ma reggel az UniCredit. Az első negyedévben főként a kereskedési árbevétel és a díj- és jutalékbevétel okozott jelentős pozitív meglepetést. Ennek ellenére az adózott eredmény elmaradt a várttól, mivel nagyon jelentős céltartalékképzésre került sor, főleg Oroszországhoz kapcsolódóan. A céltartalékképzés 1,3 milliárd euró volt, a várt 730 millióval szemben. A bankcsoport továbbra is 1 milliárd eurós részvényvisszavásárlást tervez, és 2021-2024 között összesen 16 milliárd eurónyi részvényesi juttatást, ami az osztalék és a részvényvisszavásárlás együttes összege. Az árfolyam pozitívan reagálhat a jelentésre, hiszen a középtávú részvényesi juttatások fenntartása kedvező, akárcsak a bevételek alakulása.

Erős eredmény, csökkenő acélkereslet az ArcelorMittal jelentésében

Ma reggel tette közzé első negyedéves jelentését az ArcelorMittal. Az acélgyártó cég bevétele 35%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és az így termelt 21,84 milliárd dollár bevétel meghaladta a 20,88 milliárdos várakozást. A cég EBITDA-eredménye 5,08 milliárd dollár lett, ami felülmúlta a 4,56 milliárdos Bloomberg konszenzust. Az adózott nyereség éves szinten 81%-kal nőtt, így lett 4,13 milliárd dollár, míg a várakozás „mindössze” 3,21 milliárd volt. A cég az idei évre az ukrán-orosz háború okozta szerényebb gazdasági növekedés miatt 0-1 százalék közötti globális acélkereslet csökkenésre számít (korábban 0-1% közötti növekedést becsült). A társaság 38 dollárcentes osztalékot fizet részvényenként, és 2 milliárd dollárra duplázta sajátrészvény-vásárlási programját, melyből 1 milliárdot már április 25-én teljesített. A részvény 4%-os pluszban indította a mai kereskedést az amsterdami börzén.

Pozitív kilátások a Lufthansánál

Bizakodásra ad okot a Lufthansa ma reggel közzétett első negyedéves jelentése. A vállalat bevétele több, mint duplájára nőtt év/év alapon, és 5,36 milliárd euró lett a tavalyi 2,56 milliárd után. Ez nagyjából megegyezik az 5,34 milliárd eurós Bloomberg konszenzussal. Ennek ellenére továbbra sem termelt nyereséget a légitársaság, részvényenként 0,49 euró veszteséget könyvelhettek el, ami viszont jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 1,75 eurós mínuszhoz képest. Az EBIT eredmény is jobban alakult a vártnál, a veszteség 591 millió euró volt a 642,7 millióhoz képest. A Lufthansa az év további részében növekvő bevételre számít, és úgy látják, hogy az utasforgalmuk elérheti a 2019-es szint 75 százalékát.

Csalódást keltő előrejelzést adott az eBay

Tegnap piaczárás után tette közzé első negyedéves jelentését az eBay. A cég bevétele 20%-kal csökkent éves szinten, így 19,40 milliárd dollárt ért el, ami felülmúlta a 19,35 milliárd dolláros várakozást. Nyereségesség tekintetében hasonló arányban múlta felül az eBay a részvényenkénti 1,04 dollárról szóló profit konszenzust, egészen pontosan 1 centtel. A cég a vártnál rosszabb EPS előrejelzést adott a következő negyedévre és a teljes évre is. A második negyedévben 87-91 cent nyereséget várnak részvényenként (a konszenzus 1,04 dollár), míg az egész évre 3,90-4,10 dollárt, amit 4,20-4,40 dollárról rontottak le (Bloomberg konszenzus: 4,35 dollár). A visszaeső profit oka elsősorban a pandémia végével egyre csökkenő e-kereskedelem iránti kereslet. A gyenge előrejelzésre nem reagált jól a piac, és a részvény 6,5%-os mínuszban van a határidős piacon.

A vártnál jobb eredményt jelentett a Marathon Oil

A tegnapi zárást követően jelentett a Marathon Oil is. Annak ellenére, hogy bevétel éves szinten 64%-kal nőtt, elmaradt a várttól (1,75 milliárd dollár vs 1,85 milliárd). A cég nyereségessége azonban már sokkal kedvezőbb volt, ugyanis részvényenként 1,02 dollárt tudtak elérni, ami 5 centtel felülmúlta a várakozásokat. A vállalat 2,7 milliárd dollárra emelte részvény-visszavásárlási programját. A jelentés után a cég papírjai 1,4%-ot estek.

Újabb kínai cégeket tilthatnak ki az amerikai tőzsdékről

Az Egyesült Államok több mint 80 vállalatot, köztük a JD.com-ot és a Sinopec-et is felvette azon cégek listájára, amelyeket kivezethetnek az amerikai tőzsdékről, mivel Kína megtagadta a pénzügyi auditjaikhoz való hozzáférést.

Enyhül a nyomás a forinton

Tegnap is gyengén nyitott a magyar deviza. Az orosz olajra kivetett uniós embargó tekintetében ugyanakkor a jelek szerint haladékot kap Magyarország és Szlovákia, ami jelentős korrekciót hozott a kurzusban, egészen 376-ig repítve a forintot. Viszont a kormány így is vétózhatja az indítványt. Az MNB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az egyhetes betéti ráta szintjén. Ma lengyel és cseh kamatemelésre figyelnek a piacon.

Hűtötte a kamatemelési várakozásokat Powell

A nemzetközi devizapiacon a Fed 50 pontos emelése után Jerome Powell lehűtötte a jövőbeli 75 pontos emelésekre vonatkozó várakozásokat, amivel 1,061-ig lökte az EURUSD-t. A következő hónapokra is 50 bázispontos emeléseket vetített előre az amerikai jegybank első embere. Ezzel tovább emelkedhet a kamatkülönbözet az európai és a tengerentúli szintek között, így erős dollárra számíthatunk.

Emelkedett a kőolaj jegyzése az EU Oroszország elleni szankcióira

A WTI 107,2, a Brent 111 dollár volt ma reggel, míg az orosz olaj jegyzése 80 dollár alatt maradt. Az EU tegnap bemutatta az Oroszország elleni újabb szankciós csomagját, ami az orosz olaj és olajtermék embargót tartalmazta. A hírre emelkedett a nyersolaj jegyzése, bár az elemzők szerint ez nem volt olyan mértékű, mint azt gondolni lehetett volna. Az orosz kőolaj termelés más most gyorsan esik, a becslések szerint júniusra már a 2 millió hordót is elérheti a napi kitermelés csökkenése a háború előtti szinthez képest. Az oroszok nehezen találnak új vevőket termékeikre, mivel Ázsia jóval messzebb van, a meglévő infrastruktúra pedig nem alkalmas ilyen gyors váltásra. Az USA dízel készlete sokéves mélyponton van, emiatt a dízel üzemanyag ára jelentősen emelkedik. A dízel kereslet ráadásul ebben az időszakban fut igazából fel.

Az arany 1.900 dolláron, Powell szerint nem lesz 75 bázispontos emelés

Az arany emelkedett ma reggel, miután tegnap a Fed a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatait. Jerome Powell jegybankelnök szerint nem megfontolás tárgya, hogy a következő kamatemelés nagyobb mértékű lenne, mint a mostani 50 bázispontos emelés. Ez megnyugtatta az aranypiacot, mivel a szereplők féltek, hogy az év végével 3% feletti alapkamat lehet. Az arany ETF-ekbe is ismét elindult a tőkeáramlás. A 10 éves dollárhozam 3% közelében volt, egyelőre további jelentős hozamemelkedés nem látszik.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben