Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Feszült figyelem

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 4.   10:24

Erste kommentár Figyeljük az EU újabb szankciós csomagját, amelynek kapcsán azt halljuk, hogy Szlovákia és Magyarország, lévén, hogy nincs tengeri kijáratuk és orosz olajvezetéken kapja az olajat, egy időre...

Erste kommentár

Figyeljük az EU újabb szankciós csomagját, amelynek kapcsán azt halljuk, hogy Szlovákia és Magyarország, lévén, hogy nincs tengeri kijáratuk és orosz olajvezetéken kapja az olajat, egy időre felmentést kapna a bevezetendő szankciók alól, amelyek az év végétől lépnének teljes valójukban életbe az olaj import tekintetében. Csak emlékeztetőül, a MOL-nak mindkét országban van olajfinomítója, s ez még bizonyos versenyelőnyt is okozhat a MOL-nak, aminek kezeléséről egyelőre nem szólnak a hírek.


Figyeljük a Fed mai döntését is, bár borítékolható az 50 bázispontos emelés, amire több mint 20 éve nem volt példa. S kíváncsian várjuk, hogy a QT csakugyan 60 milliárd dollárnyi állampapír és 35 milliárd dollárnyi jelzálogpapír visszacsurgatását fogja-e jelenteni havonta. Ez azt jelentené, hogy majdnem ugyanolyan gyorsan csökkenne a Fed mérlegfőösszege, mint ahogy felépült.


Figyeljük a makrogazdasági adatokat is, hiszen minden-mindennel összefügg. Az üzemanyag ár befagyasztás jelentős szerepet játszik a kiskereskedelmi forgalom 16,2 százalékos felrobbanásában, amiből 7,1 százalékpontot hoz ez a szegmens. Ugyanis a maximalizált árnak köszönhetően megugrott a forgalom a benzinkutakon a külföldiek részéről, s ez a magyar külker-folyó fizetési mérlegen is meglátszik. Ez az utóbbi határozottan nem jó. Persze a választások előtti szja visszatérítés is pozitívan hat, s minden értelemében negatívan az egyensúlyra, de az is fűti a kiskereskedelmet, s a fogyasztáson keresztül nyilván a GDP-t is. Ez összhangban is van azzal, hogy az MNB szerint az első negyedév brutális GDP növekedést hozhatott Magyarországon. S azzal is, hogy meg lesz ennek a böjtje az év második felében, amikorra a gazdaság nagyon közel kerülhet a stagnáláshoz.


A piacok figyelnek és várnak. A DAX picit csökken, pedig a technikai indikátorok alapján akár emelkedhetne is. A BUX pedig az OTP és a MOL segedelmével emelkedik.

Nagyot ugrottak az energetikai részvények

Európában a FTSE100 0,2%-ot, a DAX 0,7%-ot, az Euso Stoxx50 0,8%-ot emelkedett. Kiugró volt az energetikai részvények 4,3%-os szárnyalása.


Mérsékelt emelkedést mutattak tegnap az amerikai részvényindexek. A Dow és a Nasdaq 0,2%-ot, az S&P 0,5%-ot emelkedett. A tengerentúlon is az energetikai cégek vezették az emelkedést, átlagosan 2,9%-kal.


A japán és a sanghaji tőzsde továbbra is zárva tart. A Hang Seng index 1,2%-ot csökkent ma.

Tartja éves célját a Volkswagen

Az áprilisi előzetes eredményt követően ma publikálta végleges negyedéves jelentését a Volkswagen csoport. Az árbevétel 0,6%-kal emelkedve 62,7 milliárd euró lett, elmaradva a 63,5 milliárd eurós várakozástól. Az értékesítések darabszáma 22%-kal esett vissza a tavalyi évhez képest az ellátási nehézségek miatt. A társaság a második félévtől a chiphiány enyhülésére számít, ezért nem változtat az idei évre megfogalmazott céljain.

Jócskán felülmúlta a várakozásokat a Raiffeisen

442 millió eurós adózott eredményt ért el a Raiffeisen az első negyedévben, messze felülmúlva a 165 millió eurós piaci várakozást. A fő pozitívum a vártnál magasabb bevételek voltak, ezen belül is elsősorban a díj- és jutalékbevételek, de a céltartalékolás is a vártnál kedvezőbben alakult. A társaság csökkentette a 2022-es kilátásokat, de még így is 8-10%-os ROE-val számol, ami lényegesen jobb, mint a piaci várakozás. A bizonytalanságok miatt a Raiffeisen felfüggesztette a középtávú osztalékkifizetési és ROE célját is. A bank tőkemegfelelése a kockázati súlyok növekedése miatt 12,3%-ra esett, de év végére ismét 13% körül alakulhat a bank előrejelzése szerint.

Nem okozott meglepetést a Starbucks

Nagyjából megegyezett a várakozásokkal a Starbucks tegnap tőzsdezárás után közzétett negyedéves jelentése. A vállalat 7,64 milliárd dolláros bevételen 59 cent egy részvényre jutó nyereséget ért el, míg az elemzők becslése 7,62 milliárd dollár és 60 cent volt. A számok visszaesést mutatnak az előző negyedévhez képest, amikor 8,1 milliárd dolláros bevételt és 72 centes részvényenkénti nyereséget sikerült elérniük. A befektetők mindenesetre pozitívan reagáltak a jelentésre, az árfolyam több, mint 5%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Megemelte idei várakozását az AMD

Közel 7 százalékot emelkedtek az AMD papírjai a határidős piacon a tegnap este közzétett 2022-es elsőnegyedéves jelentés után. A cég a várakozásokat meghaladó eredményt, illetve a korábbinál jobb előrejelzést publikált. Az 5,89 milliárd dolláros bevétel meghaladta az 5,3 milliárdos elemzői konszenzust. Az 1,13 dolláros egy részvénye jutó profit több, mint kétszerese az egy évvel korábbinak, és jelentősen meghaladta a 92 centes várakozást is. Az egész éves bevétel előrejelzést a korábbi 21,5 milliárdról 26,3 milliárdra emelték, míg a Bloomberg konszenzus 24,08 milliárd. A cég marzsát 54%-ra becsülik, míg korábban 51%-ra számítottak, a piac pedig 53,2%-ot vár.

Jól kezdte az idei évet az AIG

Tegnap este piaczárás után publikálta  első negyedéves jelentését az AIG. A cég az 1,2 dolláros piaci várakozást meghaladó, 1,3 dolláros részvényenkénti nyereségességet ért el, a tavalyi 1,05 dollár után. A biztosító társaság igazított ROE mutatója elérte a 7,6%-ot, ami meglepte a piaci elemzőket, akik csak 6,95%-ot becsültek. Az AIG 6-ról 6,5 milliárd dollárra emelte részvény visszavásárlási programját. A jelentés hatására 1,8%-ot emelkedett az árfolyam.

Nem maradna örökké magáncég a Twitter Muskkal sem

A Wall Street Journal információi szerint egyáltalán nem biztos, hogy örökké magánkézben marad a Twitter, ugyanis a felvásárlástól számítva már akár három éven belül részvénykibocsátást eszközölhet Musk. Ezen kívül Musk azt is kijelentette, hogy a közösségi hálózat ingyenes marad a „mindennapi” felhasználók számára, azonban politikusok és kereskedelmi szereplők esetében elképzelhető egy kisebb mértékű előfizetési díj bevezetése.

Félnek a növekedés elmaradásától a Lyft-nél

Közel 26%-ot esett tegnap a Lyft a jelentés piaczárást követő közzététele után, ugyanis a személyszállító cég a piaci várakozástól elmaradó előrejelzést, illetve negyedéves aktív utazóközönség adatot jelentett. A cég 876 millió dollár bevételt (Bloomberg konszenzus: 845 millió), illetve 55 millió dollár EBITDA-nyereséget termelt (Bloomeberg konszenzus: 14,4 millió). Ugyanakkor mindössze 17,8 millió aktív utasuk volt, ami visszaesés a korábbi negyedév 18,73 milliós adatához képest. A cég 950-1000 millió dollár bevételt becsül a következő negyedévre, ami elmarad az 1002 millió dolláros piaci konszenzustól. A vállalat vetélytársa amerikai idő szerint tegnap estéről ma reggelre tolta jelentését, a Lyft gyenge jelentése miatt az Uber részvénye is 4%-os mínuszban kereskedett.

Leheletnyi enyhülés

A gyenge nyitás után tegnap a nap folyamán hajszálnyit erősödött a forint az euróval szemben, de így is 380 felett zárt ismét, a nyitó 382,1-ről zárásra 380,9-re csökkent az EURHUF devizapár. A mai nyitásban is 380 felett maradt a kurzus. Továbbra is elsősorban a nemzetközi piaci hangulat, az EURUSD mozgásai határozzák meg a forint irányát. A Fed ma esti kamatdöntése a hazai deviza kilengéseit is fokozhatja.

Este jöhet változás a devizapiacon

A nemzetközi piacon tegnap lényegében stagnált az EURUSD kurzusa, zömmel továbbra is kicsivel 1,05 felett áll a devizapár. Ma is maradhat a kivárás a piacokon, és a Fed ma esti kamatdöntő ülésének kimenete befolyásolhatja leginkább, hogy merre indul el a kurzus.

Alig változott a kőolaj ára, az USA készletadatra figyel a piac

A WTI 102,2, a Brent 106,7, az Ural pedig 77 dollár volt ma reggel a júniusi határidőre, illetve az azonnali leszállításra. A mai nap irányadó eseménye az EIA jelentése lesz. A tegnapi API jelentés szerint 3,5 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj készlete, míg a benzin és desztillátum tartalékok mennyisége is csökkent. A betárolt készletek elsősorban az erős exportkereslet miatt süllyednek, mivel a világban rendületlenül nő a kőolaj termékek iráni igény. A befektetők elemzik a piac további fejleményeit, többek között a mai Fed ülést, az orosz kőolaj beszállításokkal kapcsolatos EU szankciókat és az OPEC+ ülés eredményét fogják figyelni a mai napon.

Az arany kismértékben emelkedett, a Fed mai kamatdöntése lesz a meghatározó

Az arany 1.867 dollárig emelkedett ma reggel. A mai napon dönt az amerikai Fed az irányadó, rövidtávú kamatokról, a piac szerint legalább 50 bázispontos emelés várható. Jerome Powell korábban nem zárta ki, hogy minden idei ülésen legalább ekkora alapkamat emelés lesz, hogy a jegybank megállítsa a gyorsan emelkedő fogyasztói inflációt. Az USA 10 éves állampapír hozama ismét 3% fölé emelkedett, ami negatívan hatott az arany árára. Az arany március eleje óta 9%-ot veszített értékéből a növekvő kamatszint miatt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben