Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sokéves csúcson az amerikai PCE inflációs adat

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2022. április 29.   15:50

A tegnapi felpattanás után csökkennek ma a legfontosabb amerikai indexek. A Dow Jones 0,4%-os, az S&P 500 1,1%-os, míg a Nasdaq 1,2%-os mínuszban van. A PCE árindex 6,6%-kal nőtt az USA-ban, ami 1982 januárja óta a leggyorsabb ütem. A várakozás ennél is magasabb, 6,7% volt, a februári adat...

A tegnapi felpattanás után csökkennek ma a legfontosabb amerikai indexek. A Dow Jones 0,4%-os, az S&P 500 1,1%-os, míg a Nasdaq 1,2%-os mínuszban van.

A PCE árindex 6,6%-kal nőtt az USA-ban, ami 1982 januárja óta a leggyorsabb ütem. A várakozás ennél is magasabb, 6,7% volt, a februári adat pedig 6,3%. A PCE maginfláció 5,2%-os értéke némileg elmaradt a februári 5,3%-tól, ami 1983 áprilisa óta a legmagasabb érték. Az elemzők a februárival megegyező értéket várták márciusra is.

A mai piacnyitás előtt két olajipari óriás is publikálta jelentését. Az Exxon a várakozásnál rosszabb eredményt tett közzé. A kémiai alaptermékek és a downstream benzin eladások egyaránt kevéssel a becsült alatt alakultak. A cég 90,50 milliárd dollár bevételt termelt, ami felülmúlja a 89,57 milliárdos várakozást, azonban ez eredményben már nem így történt: ugyan éves szinten 218%-kal nőtt a cég profitja, a 2,07 dolláros egy részvényre jutó eredmény elmarad a 2,24 dolláros Bloomberg konszenzustól. Az óriási eredményjavulás mögött elsősorban az elszabaduló nyersolaj árak állnak. A vállalat bejelentette, hogy megháromszorozza részvény-visszavásárlási programjának mértékét, így összesen 30 milliárd dollár értékben várható visszavásárlás 2023 végéig. A részvény 0,8%-os mínuszban nyitott.

A másik óriási olajvállalat, a Chevron közel 10 éve nem látott mértékű rekord nyereségről számolt be a mai piacnyitás előtt. A kutatás-termelés üzletág nyeresége egy év alatt közel háromszorozódott, és jobb lett, mint az elemzők várakozása (6,93 milliárd dollár vs 6,49 milliárd). Ugyanakkor a jóval kevésbé jövedelmező feldolgozás-kereskedelem szegmens eredménye az éves alapú 66-szoros bővülés ellenére is kevesebb, mint az elemzői várakozás fele lett (331 millió dollár vs 677 millió). A cég összbevétele 54,37 milliárd dollár volt a negyedévben, ami jóval több az 50,26 milliárdos Bloomberg konszenzusnál. A cég nyeresége nem kevesebb, mint megnégyszereződött az egy évvel korábbi negyedévhez képest, így részvényenként 3,36 dollárt lett, ami 8 centtel elmarad az elemzői várakozástól. A remek eredmény az Exxon-hoz hasonlóan itt is a kirobbanó olajárakkal magyarázható. A vállalat 6,5 milliárdos korrigált profitja 2012 óta a legerősebb negyedéves eredményt jelenti. A Chevron árfolyama 1,2%-kal csökkent nyitás után.

Két gyógyszergyártó is jelentett a mai nyitás előtt. A Bristol-Myers Squibb a vártnál nagyobb bevételről számolt be. A 11,65 milliárd dolláros bevétel 5,2%-ot nőtt az egy évvel korábbi negyedévhez képest. A gyógyszergyártó fő termékei közül a Revlimid eladásai alakultak a legpozitívabban a várakozáshoz képest. EPS tekintetében éves szinten közel 13%-kal javult a vállalat teljesítménye, az 1,96 dolláros részvényenkénti nyereség meghaladta a szakértők becslését. A Bristol visszavágta éves előrejelzését, és a tavalyihoz hasonló bevételre számítanak idén is. A részvény 3,4%-ot esik a hírre.

Az Abbvie is közzétette első negyedéves jelentését. A gyógyszercég 13,54 milliárd dollár bevételt termelt, ami elmarad a piaci várakozástól (13,63 milliárd). A legnagyobb forgalmú készítmény (Humira) hasonló mértékben maradt el az elemzők becslésétől. EPS tekintetében a 3,16 dolláros érték meghaladta az elemzők 3,14 dolláros várakozását. A cég minimálisan, 8 centtel csökkentette az éves EPS várakozását, ami így most 13,92 és 14,12 dollár között van. Az Abbvie árfolyama 8,3%-kal zuhan.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben