Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Még mindig megéri a nyersanyagokba fektetni

SZTORI
SZTORI2022. április 29.   09:20

Hiába tartjuk most is nagyon drágának, hosszabb távon alulértékeltek a nyersanyagok– véli Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője hozzáteszi: rövidebb távon a kínai növekedést övező kockázatok miatt akár csökkenhetnek is az árak.

Nincs még vége a nyersanyagárak emelkedésének, bár rövid távon a világgazdaság, és ezen belül leginkább Kína növekedését övező kockázatok miatt elképzelhető visszaesés is – mondja Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Amennyiben Kína kitart a zéró covid stratégiája mellett és továbbra is jelentős korlátozásokkal él a vírus felbukkanása esetén, az visszafogja a világ második legnagyobb gazdaságának teljesítményét. Ez pedig önmagában is csökkenti a nyersanyagok iránti keresletet miután az ország a legnagyobb kőolaj, cseppfolyós földgáz és kőszén importőr – így ez kihathat az árak alakulására is.

Az árakat most alapvetően három tényező hajtja felfelé – teszi hozzá az elemző. Az egyik a normál gazdasági ciklusban keresendő: az elmúlt évtized történelmileg alacsony nyersanyagárai mélypontra vitték a kitermelő szektor beruházásait, új kapacitások hiányában a növekvő kereslet természetszerűen emeli az árakat. A magasabb árak mellett már értelemszerűen megéri beruházni, ám az új kapacitások kiépítése hosszú idő, vagyis a kínálat még évekig alacsonyabb maradhat. Ha az árak – épp mondjuk egy Kínai visszaesés miatt – rövid távon ismét csökkennek, az ismét visszavetheti a beruházási kedvet, így viszont egy növekedési szakaszban még durvább lehet az emelkedés (hiszen további kapacitások hiányoznak majd). Pletser Tamás azt mondja: a magas ár legjobb ellenszere a magas ár, hiszen az beruházásokhoz vezet, és ebből a szempontból a változékonyság csak elmélyíti a problémát.

Az árak növekedése irányába ezen kívül szekuláris okok is hatnak: a fejlődő piacokon élő közel 3 milliárd ember most kerül közelebb a fejlett nyugati államok fogyasztási szintjéhez, ami eleve növekvő keresletet jelent, ahogyan a klímaváltozásból adódóan is változik az energetikai igény. A harmadik árfelhajtó tényező geopolitikai: Oroszország mellett nyugati szankciók alatt áll a legnagyobb olajkészlettel rendelkező Venezuela, és a legnagyobb gázkészletet magáénak tudó Irán is, ami eleve csökkenti az elérhető kínálatot.

Mindeközben jelentős az olaj és a gáz iránti keresletnövekedés, korábban sosem látott szintet tört át a kereslet, amire csak rárakódik, hogy az Egyesült Államok célul tűzte ki Európa Oroszországtól független földgázellátását.

Pletser Tamás szerint mindeközben vannak olyan nyersanyagok is, amelyek esetében a folyamatos keresletnövekedés nem lehet kérdés: a réz ára most is az egekben van, és részben a kínálati oldal problémái, részben pedig a folyamatos kereslet miatt aligha lehet negatív változás. Hasonló a lítium piaca: az akkumulátorok miatt itt is szinte folyamatosan növekvő kereslettel kell számolni az elemző szerint.

A fenti információk az Erste Befektetési Zrt. (székhely: 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26.; tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002; tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde; a továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A fenti információk nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, adótanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak.

A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, amelyekre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat.

A fenti információk, illetve az előadáson elhangzottak egy része az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek a Társaság hivatalos szakmai álláspontjának, azok – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben