Hétfő
máj. 23.
00:00
Fogyasztói bizalmi index (HU)
Időszak: máj., előző: -20
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: máj., előző: 91.8, várt: 91
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: ápr., előző: 0.44
z.u.
Zoom (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.92, várt: 0.87
Kedd
máj. 24.
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: máj., előző: 53.5
09:00
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: márc., előző: 31.7%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 57.6, várt: 57.8
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 54.6, várt: 54
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 57.7, várt: 58.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 55.5, várt: 55
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 58.9
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 55.8
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 59.2, várt: 57.9
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 56
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 55.6, várt: 55.2
16:00
Új lakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.6%, várt: -1.7%
16:00
Új lakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 763, várt: 750
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: máj., előző: 14, várt: 9
Szerda
máj. 25.
08:00
GDP (év/év, munkanaphatással igazított) (GE)
Időszak: Q1, előző: 3.7%, várt: 3.7%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: máj., előző: -11%
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.8%, várt: 0.6%
20:00
Fed jegyzőkönyv (US)
Időszak: máj.
22:20
Nvidia (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.78, várt: 1.30
Csütörtök
máj. 26.
09:00
Munkanélküliségi ráta (HU)
Időszak: ápr., előző: 3.7%
09:00
MNB egyhetes betéti tender (HU)
Időszak: máj., előző: 6.45%
ny.e.
Alibaba (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 6.04, várt: 7.10
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 1317
14:30
GDP (negyedév/negyedév, évesített) - előzetes (US)
Időszak: Q1, előző: -1.4%, várt: -1.3%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 218
16:00
Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.9%
z.u.
Autodesk (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.48, várt: 1.34
03:30
Ipari vállalatok profittömege (CHN)
Időszak: ápr., előző: 4.2%
14:30
PCE infláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 6.6%, várt: 6.3%
14:30
PCE maginfláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 5.2%, várt: 4.9%
14:30
Személyi jövedelmek (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.5%, várt: 0.5%
14:30
Személyi kiadások (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 1.1%, várt: 0.6%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges (US)
Időszak: máj., előző: 59.1, várt: 59.1
Vasárnap
máj. 29.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

Az ukrán krízis ismét új kihívás elé állította az ügyfeleket és az Erste privátbankárait

SZTORI
SZTORI2022. április 25.   10:53

A pandémia után most az orosz-ukrán háború által teremtett rendkívüli időszak heves piaci változásait élték meg az Erste legvagyonosabb ügyfelei is. Interjú Somlai Lászlóval, az Erste Private Banking vezetőjével.

A befektetés nem kiváltság!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz

Lehetetlen hónapokat, sőt a 2020 tavaszától számított 2 évben rendkívüli éveket élünk meg a hétköznapokban, mind a befektetésekben egyaránt. Borzasztó történések, soha nem látott pszichológiai és piaci helyzeteket kellett kezelni.
Nagyon eseménydús időszakot élünk meg, ami nagy kihívások elé állítja mind a fiatal, mind a tapasztalt senior kollégákat is. 1995-óta dolgozom a magyar tőkepiacon, ezért bátran elmondhatom, hogy ebben a jelenlegi időszakban, illetve az elmúlt 2 évben annyit lehetett tanulni és annyi kihívással lehetett találkozni, mint a megelőző 20 évben talán összesen. Egy egész karrierre való ügyfélismerettel, tanulsággal, szakmai tudással, pszichológiai tapasztalattal lettünk gazdagabbak. És a gazdagabbak szót szándékosan emelem ki, mert szerintem ebből a 2 évből annak minden nehézségével együtt pokoli sokat lehetett fejlődni személyesen is, szakmailag is, működésileg is.

A mostani helyzet összehasonlítható-e a 2020-as pandémia kirobbanás világvége hangulatával?
A mostani helyzet és a pandémia kirobbanása közötti hasonlóság abban áll fenn, hogy akkor is és most is nagyon fontosak lettek a bankár és ügyfél közötti kapcsolatok. Most annyiban könnyebb, hogy az ügyfélkommunikációt nem nehezítik lezárások, tudunk találkozni személyesen is az ügyfelekkel, ami azért sokkal elmélyültebb beszélgetéseket tesz lehetővé, mint például az online világ. Ugyanakkor hasonlóan depresszív, ám annyiban nehezebb a helyzet, hogy ezekben a hónapokban több dologgal is meg kell küzdenünk. Az orosz-ukrán konfliktus jelentősen növelte a tőkepiaci volatilitást, miközben egy jó pár éve nem tapasztalt jelenség immár stabilan szemmel látható, érezhető: ez pedig a tartós infláció, melynek visszatértével, annak kezelésére megoldásokat várnak az ügyfelek.

Sőt szinte a privátbankárok egy generációjának mondhatni új jelenség sok év alacsony kamatkörnyezet után ez az inflációs pálya. De nem csak ebben tanult mindkét oldal rengeteget ezekből a hónapokból. Érdekesek voltak az ügyfélreakciók krízisidőszakban.
Talán a legtöbb visszajelzést ügyfeleinktől arra kaptuk, amire nem most, hanem sok év előkészítésével alapoztunk. A diverzifikációval, mely ismét bizonyított. Tekintettel arra, hogy az Erste PB befektetési portfoliója mind globálisan, mind devizák és eszközosztályok között erősen diverzifikált, az ukrán-orosz konfliktus okozta tőkepiaci kilengéseket a privátbanki ügyfelek kevésbé érezték meg. A visszaeső árfolyamokat inkább vételi lehetőséget jelentettek az ügyfelek számára. Az év első két hónapjában végig a vételi oldalon álltak az ügyfelek a kockázatosabb eszközök piacán, például globális részvénybefektetési alapokban nettó módon 10 milliárd Ft értékben növelték befektetéseiket, vagy hogy magyar példánál maradjak, sokan megduplázták a hazai részvénykitettségüket ebben a negyedévben.

2 fontos tanulság vagy inkább büszkeség volt ennek az időszaknak a lenyomata: biztosan sokkal nehezebb lett volna ez a 4-5 hét, ha nincs a 2020 alatti „intenzív összecsiszolódás” ügyfeleink és privátbankáraink között, illetve ha nincs az előbb említett diverzifikáció jelentette védelem. A hazai piacon talán legkomplexebb termékpaletta, magas szintű ügyfél/privátbankár kapcsolat, és a nagyon felkészült támogató kollégák segítsége együttesen azt tette lehetővé, hogy a legoptimálisabb és nem utolsósorban egyúttal nyugalmat biztosító megoldásokat kínáljunk az ügyfeleknek.

Biztosan voltak az első hetekben, különösen a Sberbankkal kapcsolatos hírek után esetleg megijedt ügyfelek is. Mik a vagyonkiáramlási tapasztalatok?
Persze volt néhány nap, amikor nem csak nálunk, de több vezető szolgáltatónál is jelentősen megnövekedett a számlanyitási aktivitás, és valóban egy kisebb portfólió átrendeződés ment végbe a szolgáltatók között. Ez azonban nem elsősorban a privátbanki szegmensre volt jellemző, hanem az úgynevezett upper mass affluent rétegre, azaz a körülbelül 30-150 millió forint pénzügyi megtakarítással rendelkezők körében volt látható. Érdemi vagyonáthelyezési körtáncról ugyan szárnyra kaptak pletykák a háború kitörése utáni napokban, de a működési statisztikák a hazai privátbanki szolgáltatók vagyonállományairól azt mutatják, ezek csak inkább megszeppenések voltak, mint érdemi mozgások.

OSZLASSUNK EL EGY TÉVHITET TROLLROVAT: Tényleg tömegesen vitték ismét külföldre a pb ügyfelek a megtakarításaikat?
Ez ugyancsak teljesen legenda. Nyilván néhányan a hazai és nemzetközi események hatására extrém módon reagáltak, Nekünk is voltak érdekes ügyfél betelefonálásaink például a megszokottnál jóval nagyobb készpénzfelvételi igénnyel jelentkezve, vagy kérve a privátbankárt, hogy osztrák anyavállalatunknál nyissunk számukra számlát. De ezt is pozitív szemszögből látom, hiszen évekig lehetetlennek gondoltuk, hogy itthonról nyissunk bécsi számlát, ám mostanra, részben az ilyen ügyféligények hatására, az osztrák kollégákkal ezt is napok alatt megoldottuk. Más kérdés, hogy a gyakorlatban aztán azt tapasztaltuk, a lehetőséggel csupán néhány ügyfél élt.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

A befektetés nem kiváltság!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt