Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

1 milliárd dolláros hitelfelvételre készül a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. szeptember 26.   09:29

Szétadták Európát és Amerikát is a növekedési félelmekre, na meg a geopolitikai, illetve a terror veszélyre hivatkozva. Valljuk meg, ezek eddig is itt lebegtek a fejünk felett, mint Damoklész kardja. Így inkább azt gondoljuk, hogy újra előkerült az a félelem, amit májusban is láttunk. Október általában gyenge hónapja szokott lenni a tőzsdéknek, és amúgy is csúcs...

Szétadták Európát és Amerikát is a növekedési félelmekre, na meg a geopolitikai, illetve a terror veszélyre hivatkozva. Valljuk meg, ezek eddig is itt lebegtek a fejünk felett, mint Damoklész kardja. Így inkább azt gondoljuk, hogy újra előkerült az a félelem, amit májusban is láttunk. Október általában gyenge hónapja szokott lenni a tőzsdéknek, és amúgy is csúcs közelben vannak, így jó alkalom learatni a termést. Ráadásul tényleg félhetünk a fent említett dolgoktól is. Áprilisban is hasonlót láthattunk. Minden attól volt visszhangos, hogy „sell in May and go away”. Aztán nem jött be, de júliusban azért meg jött a mély korrekció. Egy biztos, idén a börzék gyakorlatilag nem mentek sehova annak ellenére, hogy a reálgazdaságban, pláne az év elején komoly fejlődés volt. Azóta viszont a legtöbb régióban (pl. EU, Kína) folyamatosan romlanak a kilátások. Ugyanakkor nem számítunk olyan lassulásra, visszaesésre, mint 2012-ben.

Azért lehet egyedi ellenpéldákat is látni. Vannak még jól viselkedő részvények. A Nike a jó eredményre a technikai támasz szintről több mint 7 százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

A DAX átesett a 200 napos mozgóátlagon. Technikailag 9.370 pont környékén és a lokális minimumnál, 8.900-nál láthatunk támasz szinteket. Tegnap is a konjunktúra-érzékeny iparágakat adták. Ugyanakkor a BUX a mai napon technikai szinthez érhet 17.600 pont környékén.
Piaci áttekintés
- Elverték a port a technológiai szektoron
- Véget érhet az Air France sztrájk
- Szinten maradt a WTI, lendületet kapott az arany ára
- 22 hónapos mélypontra esett az ERUUSD árfolyama
- Ázsiát is magával rántotta a negatív hangulat
- 1 milliárd dolláros hitelfelvételre készül a MOL
- Kis esésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli börzék sem maradtak ki a buliból, itt is az eladók uralták a parkettet. A talpalávalót a dallasi Fed elnök, Richard Fisher szolgáltatta, mégpedig azzal a mondattal, hogy már tavasszal, azaz a piaci várakozásoknál korábban jöhet a kamatemelés. A Dow index 1,54%-ot, az S&P 500 index 1,62%-ot, a Nasdaq pedig közel 2,5%-ot esett.
- Utóbbi esetén az Apple 3%-os esése (szoftverfrissítési hiba) mellett a Google és az Amazon 2,0% körüli mínusza is okolható. A társaságok egy olyan vakfoltot fedeztek fel az interneten, amire építve webes szervereket és hálózati számítógépeket lehet irányítani kívülállóként, többek között az Apple OS X rendszerét is.
- Az Intel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megállapodást kössön a kínai kormány által tulajdonolt Spreadtrum Communications és RDA Microelectronics cégekkel. A részletek egyelőre nem ismertek, de a cél már tisztán látszik, mégpedig hogy a Qualcomm okostelefon chipgyártás területén felépített piaci részesedéséből kívánnak egy részt kihasítani.
- Utcahosszal nyerte meg a Nike a piaci elemzőkkel folytatott versenyt, ugyanis az első negyedéves jelentésben 1,09 dolláros egy részvényre jutó eredményt (EPS) láthattunk a várt 88 centtel szemben. A papír közel 7,5%-ot emelkedett az adatokra, ezzel elérve a 85,6 dolláros árszintet.
- A General Motors hitelbesorolását tegnap piaczárás után a befektetésre ajánlott kategóriába („BB+”- ra) emelte vissza a Standard & Poor’s, ráadásul a stabil kilátást pozitívra módosította, ami további besorolás javításra utal.
- A mai nap legfontosabb eseménye a 14:30-kor megjelenő második negyedéves végleges GDP adat lesz. A korábbi 4,2%-os statisztika piaci várakozások szerint 4,6%-ra emelkedhet.
- Az Alibaba IPO-ját követően elkezdtek felépülni az árfolyamesésre spekuláló short pozíciók is. Egyelőre 8,9 millió darab részvényt, a teljes mennyiség mindössze 2,4%-át shortolják a befektetők, ami nem jelentős mennyiség.
Európa
- Mindent adtak, amit csak értek a befektetők Európában, amiben szerepe lehetett a brit jegybankelnök, Mark Carney szavainak is. Szerinte az első kamatemelés időpontja kevésbé fontos, mint az a tudat, hogy szigorítani fognak. A FTSE 100 index 1,0%-kal, a DAX 1,57%-kal, míg a CAC 40 index 1,32%- kal került lejjebb az egy nappal korábbi záró értékéhez képest.
- Vlagyimir Putyin azzal fenyegetőzik, hogy azonnali megtorló intézkedéseket vezet be Ukrajnával szemben, ha az EU-val kötött kereskedelmi egyezmény bármely részét ratifikálják. Putyin számára a 15 hónapos életbelépési időszak arra szolgálhat, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse az ukránokat.
- Az Air France-KLM felhagy a fapados Transavia terjeszkedésével kapcsolatos terveivel, ami azt is jelenti, hogy a pilóták 11 napos sztrájkja véget érhet. A cég jövőjére ez a lépés komoly kihatással lehet, mivel az öt éves stratégia egyik kulcspontja volt egy diszkont légitársaság felépítése. A sztrájk eddig 200 millió euróval terhelte meg a cég kasszáját, ami összevetve az idei évre várt 13 milliós veszteséggel nem piskóta.
- A BoFA elemzői szerint a Moody’s és a Fitch is rontani fogja Oroszország adósbesorolását. A Standard & Poor’s már most is két fokozattal lejjebb tartja a rátát, aminek levágása esetén már befektetésre nem ajánlott kategóriába csúszna az ország.
Olaj, arany
- Az WTI 92,5 dollár volt ma reggel, lényegében a tegnapi árszint körül mozgott. A líbiai termelés napi 925 ezer hordóra nőtt a hírek szerint, vagyis gyorsan kezd visszakapaszkodni a 1,5 millió hordós kapacitás irányába. Az iraki termelés is a májusi csúcs közelében van, vagyis jelentős a kínálat a polgárháború sújtotta országokból.
- Az arany ára viszont 1,225 dollárra nőtt ma reggel, miután tegnap jelentős árfolyamesést értek el a tőzsdék. A kockázatkerülő befektetők vásárlásai ezért egyelőre megtörték a csökkenő trendet. A piac a kínai aranyvásárlási adatokat is figyeli, mivel az alacsonyabb árak miatt jelentős fizikai keresletre számítanak a IV. negyedév során.
Devizák
- 22 hónapos mélypontot ütött az EURUSD árfolyama, miután Mario Draghi ismét arról beszélt, hogy az EKB nem konvencionális eszközöket is használhat. Tegnap az EURUSD 1,27-en is járt, bár zárásra 1,275-ig visszahúzták a devizapár árfolyamát.
- A negatív hangulatban a forint a többi regionális feltörekvő devizához hasonlóan gyengült az euróval szemben. A technikai támaszról az EURHUF árfolyama 309,7-ről 311,8-ig emelkedett. Technikailag a következő ellenállást a 20 és a 30 napos mozgóátlag kereszteződése jelenti 313,2-es árfolyamnál, amit akár már a mai kereskedésben is tesztelhet a devizapár.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot esett, miután a negatív befektetői hangulat az ázsiai piacokat is utolérte.
- Nem okozott meglepetést a japán inflációs adat, ami a vártnak megfelelően 3,3% lett, ami enyhe visszaesést jelent az előző havi 3,4%-os értékről. Az élelmiszer és energiaárakkal tisztított mutató értéke 2,3% lett, ami szintén megfelel az elemzői várakozásoknak.
- 14 év után először csökkent Kínában az acél iránti kereslet.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. Az amerikai indexek (Dow, S&P, Nasdaq) a pozitív tartományban voltak, míg a DAX mínuszban volt.
Vállalati hírek
- A MOL a hírek szerint 1 milliárd dollár konzorciális hitel felvételére készül. Valószínű, hogy a cég egy jelentős akvizíciót fog bejelenteni. Véleményünk szerint elsősorban kitermelő eszközöket vagy vállalatot vehet a társaság politikailag kevésbé kockázatos országokban. A legvalószínűbb egy újabb észak-tengeri lelőhely megszerzése.
- November 24-én kezdik tárgyalni Hernádi ügyét Horvátországban.
- Sokat emelkedett az FHB árfolyama, miután egy törvényi változást követően a bank is csatlakozhat a takarékszövetkezetek integrációs szervezetéhez. Ezzel hozzáférése lesz a 136 milliárdos tőkéhez, amit az állam nyújtott az integrációnak. Így az FHB-nak önállóan nem kell teljesítenie a tőkemegfélési kritériumokat, ami pozitív hír. A banknak hozzáférése lesz a takarékok 1500 milliárdos eszközállományához. Becsésünk szerint 2-4 év alatt az FHB a nyereségből újratőkésítheti magát.
- A korábbi sikeres fúrás után hőszállítási szerződést kötött a PannErgy és Győr városa, melynek értelmében a cég évi 180.000 GJ hőt szállít a városnak 2014. IV. negyedévétől. A szerződés 15 évre szól.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben