Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az amerikai bankok jobban teljesítettek a vártnál - velünk maradnak a magas energiaárak

PODCAST
PODCAST2022. április 20.   11:45

Jobbára a bankok gyorsjelentései uralják egyelőre az amerikai gyorsjelentési szezont. Bár a JP Morgan megszenvedi az orosz-ukrán háború pénzügyi következményeit, a Bank of America, a Wells Fargo, a Goldman Sachs vagy éppen a Citibank eredményes I. negyedéven van túl, még akkor is, ha a tavalyi 4. negyedévhez képest csökkent a profitjuk. Az eddig jelentő bankok árbevételei és nyereségei is jobban sikerültek az elemzi várakozásoknál. Árbevétel szinten 3,8 százalékos növekedés, viszont a profitokban 13,6 százalékos csökkenés érzékelhető az egy évvel ezelőtti számokhoz képest. Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Trend FM, Reggeli Monitor című adásában azt mondta, hogy az emelkedő infláció és a növekvő hozamok miatt esett vissza a tőzsdei kereskedési üzletág.

Az Erste részvényelemzője úgy látja, hogy a FED kamatemelési ciklusának kezdete emelheti majd a hitelkamatokat, ez pedig jót tehet a következő negyedévekben a banki nyereségeknek. Igaz, nem ártana a piaci hangulatnak az orosz-ukrán háború lezárása, hogy csökkenjen a befektetői bizonytalanság. Az energiaipari cégek kiemelkedően jó negyedévet produkálhattak a brutálisan magas kőolaj- és földgázárak miatt. Itt bevételi oldalon 45 százalékos emelkedés várható, a nyereségben pedig 251 százalékos, bődületes erősödés jöhetett össze. A légitársaságok még mindig nem lábalhattak ki a koronavírus-járvány okozta válságból, de csökkenhettek a veszteségeik.

Az adás második felében Pletser Tamás, az Erste gáz-és olajipari szakértője arról beszélt, hogy a 3 hete tartó óriási karantén Sanghajban hat az olajárakra, mert visszakapaszkodtak bőven arra a szintre, ahol akkor voltak, amikor Joe Biden amerikai elnök megnyitotta a stratégiai tartalékokat. Mindenki arra számít, hogy a koronavírus-zárlatok fokozatos feloldása után egy óriási, megugró kereslet szabadulhat rá a piacra, erre számítanak az olajipari termelők. Pletser Tamás beszélt arról is, hogy bár az oroszok folyamatosan szállítanak kőolajat Európának, a háborús szankciók ellenére is. Ugyanakkor csökken a napi kitermelése az oroszoknak, és erőteljesen kacsingatnak az ázsiai piacok felé. Más kérdés, hogy a szállítási útvonalak erre nincsenek megfelelően kiépítve. Csúcson az amerikai palagáz árfolyama, de továbbra is magas, 95-100 euró közötti az európai földgáz ára is. A szakértő kételkedett abban, hogy az európaiak rövidtávon ki tudják váltani az orosz földgázszállításokat. Erre csak több év alatt lehet képes Európa.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Jó gyorsjelentés várható az amerikai cégektől, de a következő negyedévek nagyon nehezek lehetnek a bizonytalan gazdasági kilátások miatt
  • 30-35 dollár a különbség a Brent és az orosz Urals típusú kőolaj piaci ára között
  • Románia csak 2027-re lehetne önellátó földgázból, ha elkezdi kitermelni a fekete-tengeri mezőjét
  • Orosz földgáz nélkül komoly ellátási problémái lehetnek Európának a télre

Kerekes Tamást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét és Pletser Tamást, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzőjét Nagy Károly kérdezte a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben