Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Musk ellopta a rivaldafényt a bankok elől

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2022. április 14.   15:18

Enyhe mínuszban állnak a fő amerikai határidős indexek a hét utolsó kereskedelmi napjának nyitása előtt. A Dow Jones lényegében változatlan, azonban az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3%-kal kereskedik lejjebb, mint a tegnapi záróérték. A várakozásoknak megfelelően nem...

Enyhe mínuszban állnak a fő amerikai határidős indexek a hét utolsó kereskedelmi napjának nyitása előtt. A Dow Jones lényegében változatlan, azonban az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3%-kal kereskedik lejjebb, mint a tegnapi záróérték.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatrátákon az EKB, azonban a jegybank előremutatása nem szigorodott, ezzel meglepve a befektetőket.

Az összes Twitter részvényt felvásárolná Elon Musk, jelentette be magyar idő szerint ma kora délután. A Tesla és a Space X CEO-ja az utóbbi hetekben több, mint 9 százalékos részesedést szerzett a közösségi hálózatban, majd miután úgy tűnt, hogy igazgatósági tag lesz, arról szóló mandátumát még sem fogadta el. Musk ajánlata 54,20 dolláros ár részvényenként, amely a cég teljes értékét tekintve 43 milliárd dollár lenne, ezzel a tegnapi záróárhoz képest 18%-os prémiumon vásárolná fel a céget. Musk azzal indokolja célját, hogy szeretne egy szólásszabadságot jobban engedő platformot alkotni, amely elengedhetetlen lenne a demokráciák szabad működéséhez, ehhez pedig a Twittert inkább magáncégként működtetné a világ leggazdagabb embere. Musk azt is hozzátette, hogy ez a legjobb ajánlata, amit tehet a részvények felvásárlására és amennyiben nem fogadják el, úgy újra gondolhatja részvényesi pozícióját. A cég határidős papírjai 5,5%-kal drágábbak, mint a tegnapi záráskor.

A vártnál (170 ezer) valamivel több friss munkanélküli-segély kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban a múlt hét folyamán, a korábbi 167 ezer helyett 185 ezret. Csökkent a folyamatos kérelmek száma, az 1,523 millióról 1,475 millióra, amely 25 ezerrel kevesebb, mint amennyit a szakértők becsültek.

Az elemzői várakozásoknál pozitívabban alakult az első, nagy banki jelentési nap, amely folyamán négy amerikai óriás is közzétette 2022 első negyedévének gyorsjelentését.

Elsőként a Wells Fargo publikálta jelentését, amely valamelyest elmaradt a várakozásoktól. Míg az elemzői konszenzus alapján 17,77 milliárd dolláros bevételre lehetett számítani, addig a tényadat csak 17,59 milliárd lett, mely elsősorban az alulteljesítő befektetési üzletágnak köszönhető. Ennek ellenére profit szinten a várt 80 centes részvényenkénti nyereségnél jobb, 88 cent lett a pénzügyi intézet teljesítménye, azonban ez 16%-os csökkenés az egy évvel korábbi adathoz képest. Hozzátették, hogy a hitelveszteségek növekedésére számítanak. A Wells Fargo részvényei több, mint 4 százalékos mínuszban a nyitás előtt.

A várt szintet (14,19 milliárd dollár) meghaladó bevételt jelentett a Morgan Stanley, a 14,80 milliárd dolláros összeg azonban így is 6%-os zsugorodás a négy negyedévvel megelőzőhöz képest. Profitábilitást tekintve a tavalyi 2,22 dolláros EPS-ben 7%-os esés volt, azonban az 1,69 dolláros elemzői konszenzust jelentősen meghaladta a 2,06 dolláros tényadat, a várakozásnál (12,5%) jóval magasabb ROE-nak köszönhetően (14,7%). A bevételeket elsősorban a részvény- és kötvénykereskedési üzletág teljesítménye hajtotta. A cég határidős részvényei 1,5%-ot emelkedtek a jelentés hatására.

 A Goldman Sachs bevételei ugyan 27%-ot estek éves szinten, de így is kényelmesen meghaladták a piaci várakozást (12,93 milliárd dollár vs 11,73 milliárd). A befektetési szektor bevétele viszont elmaradt a várakozástól és éves szinten 40%-ot esett (2,13 milliárd vs 2,28 milliárd), a legpozitívabb különbséget pedig a részvény kereskedési szekció hozta, amely 2 milliárd dollárral haladta meg az 5,84 milliárdos elemzői konszenzust. A negyedéves 10,76 dolláros részvényenkénti nyereség is jelentősen meghaladta a 8,90 dolláros várakozást. Az alkalmazottak létszáma 3%-kal nőtt. A Godman részvények közel 2%-ot drágultak a határidős kereskedés folyamán.

Utolsóként pedig a Citigroup tette közzé jelentését, folytatva a mai jelentési hullám pozitív hangulatát, ugyanis a 18 milliárd dolláros elemzői konszenzust kényelmesen meghaladva 19,19 milliárdos bevételt jelentettek a negyedévre, melyet első sorban a fixed income szegmens hajtott. Nyereségességet tekintve bőven a szakértők becslését (1,63 dolláros EPS) meghaladva alakult, ugyanis részvényenként 2,02 dolláros profitot könyvelhetett el a Citi, igaz, ez 45%-os visszaesés az egy évvel ezelőttihez képest. A vezérigazgató hozzátette, hogy a jelenlegi makrogazdasági környezet rossz hatással volt a befektetési üzletág teljesítményére. A Citi határidős papírja 1,5%-kal forog magasabb árfolyamon a nyitás előtt.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben