Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Franciaország választ

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. április 8.   09:13

Macron vagy Le Pen? Vasárnap tartják a francia választások első fordulóját. A felmérések szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen kaphatja a legtöbb szavazatot, de egyikük sem fog tudni abszolút többséget...

Macron vagy Le Pen?

Vasárnap tartják a francia választások első fordulóját. A felmérések szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen kaphatja a legtöbb szavazatot, de egyikük sem fog tudni abszolút többséget szerezni. Így a francia elnöki szék sorsa a második körben, április 24-én dőlhet el, amikor már csak a két legnépszerűbb jelölt között lehet választani. Öt évvel ezelőtt is kettőjük között dőlt el a francia elnöki szék sorsa. Akkor Macron fölényes győzelmet aratott a második fordulóban, mivel Le Pen nagyon megosztja a választókat. Idén is hasonló forgatókönyv várható.


Az EKB márciusi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv szerint a fő vita az eszközvásárlási program kivezetéséről szólt. Többen is konkrét időpontot akartak ehhez kapcsolódóan meghatározni. A másik vitás kérdés az infláció tartósságával kapcsolatban alakult ki. A jegybankárok gazdasági lassulásra számítanak, de ettől függetlenül nem tartanak a stagfláció kialakulásától. Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane próbálta hűteni a kamatemelési várakozásokat.


Az EU elfogata az ötödik orosz szankciós csomagot. Az eredetileg javasoltnál egy hónappal később, augusztus közepétől tilthatják be az orosz szén importját. Néhány kivételtől eltekintve kitiltják az EU-ból az orosz szállítási és hajózási cégeket is. Az Európai Parlament további Oroszország elleni szankciókon dolgozik, ugyanakkor már megkezdte annak megvitatását is, hogyan lehetne a szankciókat visszavonni, amennyiben Oroszország békét kötne Ukrajnával.

Oroszország mostantól pária az USA szemében

Elsöprő többséggel szavazta meg az amerikai kongresszus Oroszország „normális” kereskedelmi státuszának elvételét, és az orosz gáz, olaj és szén importjának tilalmát. A kereskedelmi jogszabály Oroszországot és Fehéroroszországot Kubához és Észak-Koreához hasonlóan „pária államként” kezeli.


A St. Louis-i Fed elnök, James Bullard 3-3,25 százalékos alapkamatot látna helyesnek az idei év végére. Kijelentette, hogy a Fed következő kamatdöntő ülésén 50 bázispontos emelést fog szorgalmazni, és határozottan ki fog állni a központi bank mérlegének csökkentése mellett. Bullard, aki a márciusi ülésen egyedüliként ellenezte a 25 bázispontos emelést, az egyetlen a Fed dot-plot-jában, aki 3% feletti kamatszintet szeretne látni az év végére.

Megvan Kína jelöltje Hongkong élére?

Kína engedélyezte a hongkongi főtitkár, John Lee lemondását, hogy indulhasson a városállam kormányzói posztjáért a választásokon. Ezzel valószínűleg eldőlt, hogy az ázsiai szuperhatalom kit fog támogatni, hogy Hongkong első számú vezetője lehessen.


Algoritmusok által elkövetett szabályszegések ellen indított harcot a kínai kormányzat. Az akció egészen december elejéig tart. A hatóság célja, hogy visszafogja az interneten terjedő illegális információk terjedését.


A Bloomberg szerint a japán jegybank világon egészen egyedülálló mértékű részvénypiaci pozíciója még gondot okozhat számára. A BoJ a japán tőzsdék ETF-állományának 80%-át birtokolja, nagyjából 420 milliárd dollár értékben. A BoJ befolyása ezzel olyan nagy a japán részvényekre, hogy ha eladná portfólióját, azzal biztosan lefelé taszítaná a piacot. Így könnyen elképzelhető, hogy ha egy jegybanki szigorító ciklus keretében csökkentené állományát, akkor ezen ETF-ektől nem tudna megszabadulni.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben