Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az orosz-ukrán háború minden forgatókönyvet felülírhat

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. március 28.   16:07

Az orosz-ukrán háború kitörése – csak úgy, mint két éve a koronavírus-járvány kitörése és globális elterjedése – alapjaiban írhatja át az eddigi forgatókönyveket. Még indokoltnak tűnik a feltételes mód használata, hiszen meglehetősen keveset lehet tudni a fegyveres konfliktus pontosabb időbeli elnyúlásáról, a hétről-hétre bővülő szankciók köréről, valamint az esetlegesen fennmaradó kereskedelmi korlátokról és ezekkel együtt a gazdasági kihatásokról.

Nagyjából napról-napra változnak az előrejelzések, egyelőre a sivatagban számolgatjuk a homokszemeket. Hazánk adottságai, a földrajzi közelség és a gazdasági relációk révén közvetlen és közvetett módon érintenek minket a kihatások, melyek közül az inflatorikus és a reálgazdasági csatornákat veszem górcső alá.

Gyorsan nőnek az árak

Az infláció tavaly visszatért a köztudatba, idén pedig túlzás nélkül a felhőket súrolja. Míg korábban hosszú évekig a hazai árdinamikát alakító belső és külső tényezők egyensúlyban tartották, mondhatni alacsonyan tartották a drágulás sebességét, addig a koronavírus-járvány okozta válságon keresztül kialakultak, illetve felszínre törtek olyan egyensúlytalanságok, melyek együttes eredményeként rég látott emelkedést mutatnak az árak. És ha ez nem lett volna elég kihívás a gazdaságpolitikai döntéshozóknak, akkor az orosz-ukrán háború kitörésével további löketet kaphatnak az árazások világszerte.

 

Forrás: FAO, Fred, Bloomberg

Közvetlen és közvetett hatások főként a már tavaly nyár óta emelkedett szinteken álló energia- és nyersanyagárakon, valamint az élelmiszereken keresztül gyűrűzhetnek be. Egyfelől különösen fontos az évek óta szabályozott rezsiköltségek szempontjából, hogy jelentősen megdrágulhat a fenntartásuk. Másfelől az energia az a jószág, amelyet mindenki fogyaszt, legyen szó akár háztartási, akár munkáltatói/munkavállalói létről, így, ha ebben elmozdulás történik, akkor az a fogyasztói kosár többi részében is átárazásokat indukál, mint ahogy az elmúlt hónapok árindexei is mutatják.

Az élelmiszerek területén két fontos aspektusra érdemes figyelni:

(1) Gabona: Ukrajna a világ 9. legjelentősebb gabonatermelője (a világpiaci részesedése 3,4 százalék körüli), míg Oroszország a 3. ebben a sorban (11 százalékot meghaladó aránnyal), így ezek kiesése a világpiacról a fizikai megsemmisülés vagy a kereskedelmi korlátozások révén magától értetődően brutális drágulást vonhat maga után. 

(2) Az előbb említett energiahordozók közül a földgáz csillagászati ára a műtrágya értékelésének elszállását és így közvetve a mezőgazdasági, majd az élelmiszeripari költségek további emelkedését eredményezheti.

Az eddig felsorolt tényezők mindegyikében közös az importvonzat, így ide sorolnám az árfolyam kérdését is. A forint az év elején már súrolta az előző év azonos időszaki értékeit. Ebbe a derült időképbe csapott bele először az éleződő orosz-ukrán konfliktus, majd február 24-én az orosz támadás és az egyre kiterjedtebb háborús összecsapás. Háborúval sújtott időszakban a tőke visszavonulót fúj, keresi a biztonságot, melyet főként arany vagy deviza tekintetében az amerikai dollár és a svájci frank nyújt praktikusan. A kockázatkerülés és ezzel a feltörekvő piacok esésének áldozata lett a magyar deviza is, melyet fokozott hazánk külső keresleti kitettsége (kis, nyitott gazdaság, nemzetközi szinten is magas, 80% körüli exportaránnyal), a fegyveres konfliktus fizikai közelsége és prominens tőzsdei szereplők (OTP, Richter) jelentős orosz-ukrán érdekeltségei, melyekhez meglehetősen korlátozottá vált a hozzáférés. A helyzet az elmúlt hetekben számottevően stabilizálódott, ugyanakkor az árfolyam továbbra is kulcskérdés az infláció tekintetében, mert a jelenlegi szintek is mintegy 3-4%-kal meghaladják az egy évvel ezelőttieket.

Már az év elején is szinte minden esetben kétszámjegyű korrekciókról lehetett hallani, az elmúlt hetekben már helyenként a 20 százalékot is meghaladta a jelentett költségnövekmény, így csak az áthárítás időzítése a kérdés. Emellett a várakozások is meglehetősen megemelkedtek az elmúlt időszakban, a felmérések azt mutatják, hogy nem csitul a gazdasági szereplők átárazási hajlandósága, aminek egyelőre teret enged az elmúlt hónapok markáns fiskális expanziója. Most lesz csak igazán fontos, hogy mennyire hatékony a hazai monetáris transzmisszió.

Három kulcságazat sérül

A magyar növekedést is részben erodálhatja az eddig sem alacsony inflációs környezet és a jelek szerint reál oldalon is jelentkezhet veszteség: bár a külkereskedelem volumene az áruk tekintetében 3,6 százalék körüli, szolgáltatásokéban pedig elenyésző az orosz-ukrán kitettség, de fontos ágazatok sérülhetnek. A koronavírus-járvány három, a nemzetgazdaság számára meghatározó tényezőt, a feldolgozóipart (főként járműipart), a turizmust és a mindkettővel összefüggő szállítási szolgáltatásokat vetette vissza leginkább. Az orosz-ukrán háború, mint külső sokk, ugyanezeket érintheti masszívan.

A magyar járműipar bár meghaladta már a járvány előtti szintjét, főként a chiphiány következtében tavaly – 2020 után ismét – közel 2 százalékkal csökkent a kibocsátás, és az idei év első hónapjában is kapacitásainak megközelítőleg 70-75 százalékán termelt. Nem várt hatásként újabb termeléscsökkentés következik be az ukrán helyzet miatt, mivel Európa autógyártóinak 40 százalékát kiszolgáló kábelgyárak váltak működésképtelenné a harcok alatt. Az újabb alkatrészek hiánya – remélhetőleg csak – hónapokkal vetheti vissza az év második felére prognosztizált exportfelfutást.

A turizmus még főként a külföldi szegmensben marad el a válság előtti szinttől, ebben a tekintetben még bőven akad növekedési potenciál a benchmarknak számító 2019-es évhez képest. Ennek tényleges helyreállása is jövőre tolódhat: bár az ukrán és orosz turisták súlya önmagában nem szignifikáns, a földrajzi közelség sokakat távol tarthat a térségbeli utazásoktól.

A szállítások szempontjából pozitívum, hogy az ágazat 2021 utolsó negyedévében már jobban teljesített, mint a covid előtti időkben, ugyanakkor az elmúlt években kiépült számos új kapacitás csak az előbbiek prosperitásával párhuzamosan aknázható ki.   

Kihívások középtávon

Mindemellett más kihívások is állnak a hazai gazdaság előtt: az unióval fennálló viták mielőbbi rendezése, az éves szinten a jelen állás szerint jó, húszéves inflációs csúcs (könnyen kétszámjegyű) elleni küzdelem, a korábbinál lényegesen magasabb kamatkörnyezetben a növekedési lehetőségek maximalizálása, és mindez a költségvetés már háború előtt is várt konszolidálása mellett. Továbbá a magyar központi bank kommunikációjában egyre inkább az intenzív növekedés – termelékenység és versenyképesség – előmozdítása kapja a hangsúlyt az extenzív helyett. Ez jelentős váltás az eddigi irányvonalhoz képest és a hazai deviza erősödését eredményezheti középtávon, véget vetve az évtizedes leértékelődésnek. Izgalmas időszakot élünk és még nem látni a végét.   

A cikk első alkalommal a portfolio.hu oldalon jelent meg 2022.03.26-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben