Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szétválás és összetartás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. március 25.   11:07

Erste kommentár Folytatódik a szétválás! Miközben az európai indexek továbbra is szenvednek, addig az Egyesült Államokban pepita mozgás keretében ugyan, de mégis inkább emelkedő pályán vannak az indexek...

Erste kommentár

Folytatódik a szétválás! Miközben az európai indexek továbbra is szenvednek, addig az Egyesült Államokban pepita mozgás keretében ugyan, de mégis inkább emelkedő pályán vannak az indexek egy ideje. Ahogy már korábban is leírtuk, ennek egyik oka az EU erősebb gazdasági kitettsége az orosz-ukrán konfliktus kapcsán bevezetett és bevezetendő szankciók felé. Ezek emelik az inflációt és csökkentik a GDP növekedési kilátásokat, azaz a stagfláció felé lökik a régió gazdaságait. Mindeközben komolyan zajlik az orosz energiától való függőség csökkentése. A németek már idén felére csökkentenék az Oroszországtól vásárolt olaj mennyiségét, az EU pedig csak 50 milliárd köbmétert vásárolna a tavalyi 155 milliárd köbméter helyett. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az átállás az LNG-vel való ellátásra, amihez az USA is komoly mennyiséggel tud hozzájárulni. Ráadásul a szállítási költség olcsóbb Európába, mint Ázsiába. Na meg az is fontos, hogy az amerikai földgáz ára 5,4 USD/MMBTU azaz 16,7 EUR/MWh (erre jön még rá valamennyi szállítási költség), miközben a holland börzén 103 euró körül mozog a gázár. Így ha a szállítási lehetőség szűk keresztmetszetétől (korlátozások, kevés LNG terminál) eltekintünk, akkor az orosz gázhoz képest most olcsóbb amerikai gáznak köszönhetően jelentősen csökkenhet az európai gáz ára is, de hosszabb távon magasabb árakkal kell számolnunk, mint amiket korábban láthattunk. Valószínűleg nem fogunk visszatérni a 10-20 euró közötti gázárhoz, de néhány éven belül (ahogy az LNG terminálok épülnek) vélhetően 20-40 euró közötti árakat láthatunk majd újra. Sőt, elképzelhető, hogy a jövő heti szakértői tárgyalásokon sikerül olyan gázszállítási szerződést kicsikarni az amerikaiakból, ami már hamarabb elhozhatja az enyhülést az európai piacon. Így az inflációs veszély csökkenne, s a növekedési kilátások is legalább részben helyreállnának.


A DAX enyhén emelkedik, pedig a technikai kép alapján akár jobban is ráléphetne a gázra. Mindeközben a BUX csökken, elsősorban a gyenge OTP miatt, amit inkább technikai jellegű profitrealizálásnak tartunk.

Vegyes teljesítmény

Európában az indexek többsége enyhén csökkent tegnap. A DAX 0,1%-kal, az Euro Stoxx 50 0,2%-kal zárt alacsonyabban. A FTSE100 viszont 0,1%-ot emelkedett. Szektorok tekintetében abszolút vegyes volt a kép, a szektorok fele emelkedett, míg másik fele csökkent.


Az Egyesült Államokban ezzel szemben jó volt a befektetői hangulat. A Dow 0,1%-ot, az S&P 1,4%-ot, a Nasdaq 1,9%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedni tudott a tengerentúlon, de kimagasló volt az IT erőteljes teljesítménye.


Ázsiában tovább folytatódott a japán részvénypiac felülteljesítése, ami 0,1%-ot emelkedett, míg a kínai indexek csökkentek. A CSI300 1,6%-ot, a Hang Seng 2,6%-ot esett.

Hardver előfizetéses rendszeren dolgozik az Apple

Érdekes újításon dolgozik az Apple. Az IT cég az egyéb iparágakban már megszokott hardver előfizetéses rendszer bevezetésén gondolkodik a telefonok és más termékek esetében. A projekt egyelőre csak tervezési fázisban van, és az is elképzelhető, hogy a termék csomagban járna más Apple szolgáltatásokkal, például az AppleCare-rel. A részvény a hír hatására több, mint 2%-ot emelkedett a tegnapi kereskedés folyamán.

Nem tud erősödni a forint

375-nél ragadt be a forint. A vártnál mérsékeltebb tegnapi kamatemelés sem segített a magyar devizának, ugyanakkor inkább a háborús hírek rontják a hangulatot. Érdemi elmozdulást lefelé az esetleges béketárgyalások felgyorsulása hozhat.

1,10 körül mozog az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon kisebb mértékű, 0,4%-os dollár erősödést láthattunk napközben, de az amerikai deviza estére visszakorrigált az euró ellenében. Az EURUSD kurzusa így ismét 1,10 fölé került, a reggeli órákban 1,102 körül mozgott. Továbbra is bizonytalanságot okoz a gázvásárlások rubelben történő elszámolásáról szóló bejelentés, hiszen ez kihívás elé állítja az orosz gáz vásárlóit.

Moody’s felülvizsgálat

A Moody’s hitelminősítő ma este jelenti be legutóbbi felülvizsgálatának eredményét. Magyarország adósbesorolása jelenleg „Baa2” stabil kilátással, s ebben nem várható változás.

Nem változott az olaj ára, a piac várja, hogy mi lesz az oroszok elleni szankciókkal

A WTI 112,0, a Brent 118,9 dollár volt a májusi határidőre, míg az Ural típusú kőolaj azonnali ára 99,9 dollár volt ma reggel. A befektetők figyelik, hogy vetnek-e ki további szankciókat az orosz kőolaj és kőolaj termékek exportjára, miután a tegnapi tanácskozáson az EU nem döntött további lépésekről. Egyelőre folyik a kereskedelem az orosz kőolajjal, a kínálatot jelenleg főleg India és Kína vásárolja. Gyengült a Fekete-tengeren dúló vihar, így újra elindulhat a hajóforgalom az orosz kikötőkből. Ez nemcsak az orosz kőolaj forgalma számára fontos, de Kazahsztán napi 1 millió hordós termelése is innen jut ki a világpiacra. A határidős árak továbbra is backwardation állapotban vannak, vagyis a távoli árak alacsonyabban mint a közeli árjegyzés, ami továbbra is szűk azonnali piacra utal.

Emelkedett az arany árjegyzése, az infláció és a kamatok alakulása lehet döntő

Az arany 1.955 dollár volt ma reggel a nemzetközi piacokon. A jegyzésár a héten a háború és az inflációs félelmek miatt emelkedni tudott. A nemzetközi helyzet és az orosz-ukrán konfliktus következtében jelentősen nőhet a nyersanyagok ára, ami további inflációs nyomást jelenthet a nemzetközi gazdaságra. Emiatt a Fed is egyre szigorúbb politikát folytathat a jövőben, ami magasabb irányadó kamatot jelent. Ez önmagában negatív az aranyra nézve, de a rohamosan növekvő infláció és a negatív reálkamatok kedvezően hatnak a keresletre. A Morgan Stanley a második negyedévben 2000 dolláros átlagárra számít, vagyis inkább erősödést becsül a nemesfém piacán.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben