Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az inflációra fókuszál az MNB

PODCAST
PODCAST2022. március 23.   12:58

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülésén ismét megerősítette: az infláció kordában tartása, és az árstabilitás megőrzése a legfontosabb célkitűzése a monetáris politikában.

A jegybank a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte az alapkamatot legutóbbi kamatdöntő ülésén. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint akár egy még nagyobb kamatemelés is benne volt a pakliban. Azonban az MNB héja-üzenetei arról árulkodnak, hogy csütörtökön az effektívnek számító egyhetes betéti eszköz kamatát is tovább tolják felfelé, a jelenlegi 5,85 százalékos szintről.

Nyeste Orsolya szerint az alapkamat a következő két alkalommal további 100 bázisponttal emelkedhet, vagyis májusban már 6 százalék feletti értékre is számíthatunk.

A jegybank a GDP-előrejelzés csökkentésével és az inflációs prognózisok növelésével is reagált a háborúra. A gazdaság a korábban vártnál kisebb mértékben, 2,5-4,5 százalék között bővülhet idén. Nyeste Orsolya szerint az MNB dilemmája abban áll, hogy alacsony kamatokkal, hitelprogramokkal próbálja élénkíteni a gazdaságot, vagy a folyamatos monetáris szigorítással próbáljon harcba szállni az infláció ellen. A jegybank ez utóbbi mellett tette le a garast.

Az infláció a tavaszi hónapokban kétszámjegyű növekedést mutathat éves alapon, és csak 2023 második felében kerülhet a toleranciasávba. A jegybanki három százalékos célérték elérésére pedig egészen 2024-ig várni kell. Nyeste Orsolya hozzátette: az elmúlt két évben alapvetően változott meg a nemzetközi gazdasági környezet, a jegybank korábbi gazdaságösztönző szerepe háttérbe szorult, és most a világ monetáris politikai döntéshozói szinte mindenütt a stagflációval (tartósan magas infláció, lassuló gazdaság) küzdenek.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • milyen hatása van a kamatemeléseknek a lakossági hitelpiacra;
  • milyen kilátásai vannak a hazai autóiparnak, amely már huzamosabb ideje alulteljesít;
  • miben segíthetik most elsősorban az uniós források a magyar gazdaságot?  

A Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben