Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Még többe fog kerülni az étkezés

SZTORI
SZTORIFórián ZoltánVezető agrárszakértő2022. március 22.   08:50

Tavaly 26 százalékkal emelkedett a globális élelmiszer árváltozásokat jelző FAO Élelmiszer Árindex, februárban a 2014-16-os évek átlagos értékét 41 százalékkal haladta meg. És miközben itthon a mezőgazdasági árak emelkedésének nagy része nem ért el a fogyasztókig, addig a helyzetet tovább rontja a háború: Ukrajna az EU negyedik legnagyobb élelmiszerbeszállítója, Oroszország jelentős műtrágya exportőr. Tartósan magas élelmiszerárakra kell felkészülni, ami változást hozhat a fogyasztás szerkezetében is.

Ahogy egyre több feszültség terheli az emberiséget, s ezek egymás hatását erősítik, úgy nő az élelmiszerek stratégiai jelentősége. Amikor az életünk, az egészségünk forog kockán a személyes biztonság után mindjárt az élelmiszer és a víz válik a legfontosabbá. Ezt látjuk az árgörbéken. A globális élelmiszer árváltozásokat jelző FAO Élelmiszer Árindex 2021-ben 26 százalékos emelkedést mutatott, idén pedig tovább fokozódik az exponenciális emelkedés. Februárban 41 százalékkal állt magasabb, mint a 2014-16-os évek átlaga.

Itthon sincs ez másképp. Tavaly a mezőgazdasági árak 19,3, az élelmiszer fogyasztói árak 4,1 százalékkal emelkedtek. Ebben két komoly feszültségi pont is van. Egyrészt, vásárlóként ezt jóval többnek érzékeltük, másrészt, a mezőgazdasági termékek áremelkedése messze nem ért el a fogyasztókig, a feldolgozók és a kereskedők jórészt elnyelték.

Az áremelkedések alapját a költségemelkedések, az infláció adják, amihez egy csipetnyi félelem is társul. Gyakorlatilag minden költségelem drágul. Már a pandémia első hetei óta érzékeljük, hogy az ellátási lánc gyengülései milyen feszültséget okoznak az élelmiszerpiacokon. Az importőrök elkezdtek felhalmozni, amivel gyorsították az árak emelkedését. A hangulat az ukrán-orosz-fehérorosz háború kitörésével tovább romlott, hiszen jelentős, egyes termékeknél meghatározó élelmiszer exportőrökről van szó. Lássunk néhány számot! Ukrajna részesedése a világpiaci exportból: napraforgódara 60 százalék, napraforgóolaj 50 százalék, rozs 40 százalék, repce 20 százalék, árpa 18 százalék, kukorica 17 százalék, búza 12 százalék. Ukrajna az EU negyedik legnagyobb élelmiszerbeszállítója, de egy időszakos kiesés nem okozna komoly ellátási gondokat, legfeljebb néhány termék esetében: az európai napraforgóolaj 88 százaléka, a repce 41 százaléka és a méz 26 százaléka Ukrajnából származik. Tegyük hozzá, hogy a kukoricaimport átrendezése is időbe telhet, de mindenképpen hátrányosan érinti azokat a tagállamokat, akik takarmánygyártása importra épül.

A háború hatásai között több potenciális és már valóra vált tényezővel kell számolni. A műtrágyák árai már éppen kezdtek korrigálni, amikor beütött az újabb krach, és ismét beláthatatlan szárnyalásba kezdtek. Oroszország a nitrogén-, hamuzsír- és foszforműtrágyák jelentős exportőre. Ugyanakkor, ennek hatásai még csak körvonalazódnak. Több globális agrár nagyhatalom szembesül műtrágya ellátási nehézségekkel és a költségelőnyök elolvadásával a magas műtrágyaárak miatt. A következmények még nehezen beláthatók, de a termelés csökkenését és a terményárak magasan maradását mindenképpen előre kell vetíteni. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy eközben a kínálat-keresleti viszonyok nem változtak érdemben, de az abnormális piaci körülmények ezek hatását nem hagyják érvényesülni. A félelem az úr! Ismét fontos téma lett az élelmiszer önellátás.

Mindezek következtében a globális és a lokális élelmiszerárak tartós emelkedésére kell felkészülni. Ahogy az energiaárak sem fognak 2-3 éven belül visszarendeződni, úgy az élelmiszerekért is egyre többet kell majd fizetnünk. Ez együtt fog járni a kereslet átrendeződésével. Kevesebbet fogunk pazarolni, vélhetően kevesebb húsfélét fogunk vásárolni, több lesz az otthoni főzés, szóval jobban meg fogjuk becsülni az élelmiszert. A mezőgazdasági tömegcikkek piacain lesznek korrekciós időszakok, de az emelkedés marad a tartós trend.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben