Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kamatemelés és orosz-ukrán konfliktus – teendőink a portfóliókban

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSVince PéterAdvisory desk2022. február 25.   14:56

Az utóbbi két év legerősebb, a befektetői hangulatot leginkább meghatározó tényezője a Covid-19 volt. Terjedése, valamint az arra válaszul adott lezárások gazdaságkorlátozó jellege piacokat mozgatott, és a reálgazdaság mutatóiban, sőt, mindennapjainkban jól megfigyelhető, látható nyomokat hagyott. Mára azonban ez megváltozott.

Már nem a vírus mozgatja meg a piacokat

Azt sajnos továbbra sem jelenthetjük ki, hogy a járványhelyzet végére értünk, hiszen az Omikron-variáns a korábbi hullámokat is meghaladó esetszámokat generál világszerte – azonban ezt az ellátásra szorulók száma és a halálozási statisztikák nem követik le. Az oltások – főleg a fejlett piacokon - teszik a dolgukat, és már egészen más események bontakoznak ki, melyek révén a befektetői figyelem is más színpadra terelődik.

 2022: infláció és kamatemelés, energiaárak és orosz-ukrán konfliktus

Az amerikai inflációs adatok 7.5%-os áremelkedést mutattak 2022 januárjában, amihez hasonló értéket legutóbb a 80-as években láthattunk. De Európában is 5% körüli szinteket figyelünk meg, így a jelenség egyáltalán nem USA-specifikus.

A kiváltó okok között sok minden keresendő: a vírushelyzet során tanúsított extrém-laza monetáris politika, óriási költségvetési stimulusok, a lezárások során elapadt kínálat és a relatíve gyors újranyitással megjelenő óriási többletkereslet, a chip-hiány, és persze az energiahordozók árváltozása.

Volt már pár hónapunk megbarátkozni az inflációval, és a tavalyi optimista jegybanki szólamokkal ellentétben úgy tűnik, legalább rövid-középtávon velünk marad, a megszokottnál magasabb mértékben. Optimális esetben ezen a ponton a portfóliónk már felkészült az inflációs környezetre (például reál eszközök, szelektált részvények és infláció-követő kötvények segítségével), azonban most a jegybanki válaszlépésre kell felkészülnünk: a kamatemelési ciklusra.

A FED már több ízben jelezte, hogy megkezdi mérlegfőösszegének zsugorítását – ez márciusban veheti kezdetét a jegybank januári üléséről készült jegyzőkönyv alapján. A piacok ezen a ponton pedig már szintén márciustól árazzák a kamatemelési ciklus kezdetét, várhatóan egy 50 bázispontos indítással, 7 lépéssel. A jegyzőkönyv alapján tehát megerősítést nyert a befektetők vélekedése, mely szerint a FED a tavaly kommunikáltnál gyorsabban fog reagálni a meglepetést okozó inflációs helyzetre. De konkrétumokat még mindig nem kommunikáltak, így a pénzpiaci befektetéseinkben megnövekedett volatilitást tapasztalhatunk mindaddig, míg az alapkamatemelés üteme ki nem derül. Ha ez világossá válik a piac számára, akkor fókuszálhatunk ismét a fundamentumokra.

 Mindeközben Kelet-Európában feszült a helyzet

A híreket domináló orosz-ukrán konfliktus már hetek óta folyamatosan a hírek központi elemét képezi, és a befektetők jogosan éreznek némi bizonytalanságot. Egy nap telt el azóta, hogy Vlagyimir Putyin támadási parancsot adott ki Ukrajna ellen. Több ukrán nagyváros, illetve azok vonzáskörzete is tűz alá került.

A konfliktus nem újkeletű, Oroszország 2014-ben foglalta el a Krím-félszigetet, azóta pedig Ukrajna potenciális NATO-tagságával fokozódtak az ellentétek. Míg első megközelítésre a háttérben egy erős geopolitikai ellentét húzódik meg, Európa energiaellátása és Oroszország itt betöltött szerepe is fontos szempont a felek számára.

Eddig Oroszország az évszakot kihasználva gyakorolt nyomást Európára: a megcsappant gázszállítmányok arra kényszerítik a kontinens legtöbb országát, hogy meglévő tartalékaikból vagy drágább forrásokból elégítsék ki lakossági és ipari igényeiket.

Ennek okán lehetséges, hogy az „olcsó orosz gáz” kora az eddig megszokott formában a végéhez közeledik, de szerencsére sok más szereplő kitöltené a keletkezett űrt: az amerikai tankerhajók boldogan szállítanának a kontinensünkre LNG-t, de Franciaország zászlaja alatt az atomenergia is ismét befutó szereplő lehet hosszabb távon. Európa nem fog megfagyni, lehet, hogy drágább lesz a „számla” (és ez persze nem elhanyagolható), de a médiában már-már apokalipszis-közeli megfogalmazásokat alaptalannak tartjuk.

Teendőink a portfóliónkban

Első és legfontosabb javaslatunk: bízzunk a minőségi, nagy szakértelemmel kezelt globális alapok menedzsereiben. Befektetési alap kínálatunkat rendszeresen ellenőrizzük és kiemeljük azokat az eszközöket, amik historikusan jól teljesítettek és várhatóan továbbra is jól fognak teljesíteni.

Érdemes tehát megbízni partnereinkben, az általuk kezelt alapokban. Biztosak lehetünk benne, hogy a részvénykitettségük jellegét mandátumuknak megfelelően, a befektetők érdekei szerint fogják alakítani.

Részvény befektetéseinket célszerű olyan szemmel is átnézni, hogy a növekedési és értékalapú részvények aránya hogyan alakul. Tipikusan növekedési részvények találhatók a technológiai szektorban és a fejlődő világban, míg az ipar, a pénzügy, a fogyasztás főként értékalapú részvényeket jelent. Az egészségügyi szektor kiegyenlítetten tartalmaz növekedési és értékalapú részvényeket is. Mindamellett, hogy rövid távon a kamatemelés a növekedési részvényeket érinti hátrányosan, hosszú távon továbbra is bízunk a hozamtermelő képességükben.

A kamatemelési ciklus a kötvényárfolyamok és hozamszintek fordított kapcsolata révén negatívan hat a portfólió hosszú futamidejű kötvény elemeire. Jó alternatíva lehet az infláció-követő állampapírok köre, amik jellemzően alacsonyabb futamidejük és átlagidejük révén jobban ellenállnak a hozamemelkedésnek, inflációs környezetben is 0 közeli reálhozamot biztosítanak, és kibocsátójuk továbbra is befektetési minősítésű szuverén állam. A magyar lakossági állampapírok választásánál érdemes mérlegelni a következőket: az új kibocsátású, inflációhoz kötött 5 éves futamidejű állampapír első periódusra fizetendő kamata jelenleg magasabb, mint a MÁP+ kamatai, ugyanakkor nem rendelkezik azokkal a likvidálási előnyökkel, amikkel a MÁP+ (kamatfizetés után 5 munkanapon át 100%-on eladható) és az is kérdés, hogy a továbbiakban hogyan alakul az infláció.

Összességében továbbra is a részvények reálhozam termelő képességében bízunk, de az egyszerű indexkövetés helyett az aktívan menedzselt, minőségi részvényportfóliókban hiszünk.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu).
Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.
Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Címlapkép:GettyImages

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben