Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Mit hozhat 2022 a magyar blue chipek számára?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSKovács Kristóf2022. február 22.   10:01

2021 egyáltalán nem volt unalmas év a tőkepiacokon. A legforróbb témák egyértelműen a koronavírus járvány alakulása, a világ egyre nagyobb részén jelentkező inflációs nyomás, illetve az ahhoz kapcsolódó jegybanki szigorítástól való félelmek voltak.


A nemzetközi tőzsdéket érintő hatások természetesen a magyar börzén is megjelentek – amellett, hogy komoly mozgások voltak a kispapírok piacán is, a nagyközönség leginkább a blue chipek árfolyamában vehette észre a külső hangulat alakulását. Egyedi sztorikban is bővelkedett a tavalyi év – gondoljunk csak a Waberer’s, vagy a Masterplast felemelkedésére. Cikkünkben a teljes BÉT-nél szűkebbre szabjuk a kört – arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit hozhat a 2022-es esztendő a négy blue chip számára, ehhez pedig áttekintjük, hogy milyen tényezők hathatnak az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom árfolyamára az elkövetkezendő (már nem egészen) egy évben.

OTP – sok tényezőtől függ a folytatás

A legnagyobb magyar blue chip, az OTP árfolyammozgása felel közel 40 százalékban a BUX index értékéért. Ritkán fordul tehát elő, hogy a hazai nagybank árfolyamával ellentétesen mozogna a hazai tőzsdeindex, épp ezért kiemelt fontosságú figyelni a részvény mozgását. A 2021-es év alapvetően jól sikerült a bankpapír számára, a novemberi csúcshoz képest azonban éves teljesítményének körülbelül felét elveszítette.

Mint minden részvény esetén, úgy az OTP árfolyamára is három tényezőcsoport hat kiemelten. Ezek a vállalatspecifikus tényezők, az ország (és a régió) általános megítélése, valamint az általános nemzetközi befektetői hangulat.

A vállalatspecifikus tényezők terén érdemes a bankszektoron keresztül érkező hatásokkal kezdeni. Bevétel oldalon a magyarországi bankok számára a hazai kamatkörnyezet az irányadó, ami a jegybanki kamatok emelkedése révén pozitív fordulatot vett 2021-ben. Ha folytatódik az irányadó ráta emelkedése, szépen nőhetnek a kamatmarzsok, ami a bankszektor profitjában is meglátszódik majd. A képet árnyalja a kormány által 2022. január 1. és 2022. június 30. közötti időintervallumra bevezetett kamatstop. A rendelkezés a 2021. október végi szintekben maximalizálja a jelzáloghitelesek számára a fizetendő kamatokat, ez becslések szerint 30 milliárdos terhet ró a szektorra, ami főként a változó kamatozású hitelek miatt lényeges. Az OTP is érzékel ebből majd bevételkiesést, ugyanakkor fontosabb, hogy érkezik-e újabb bankokat sújtó kormányzati bejelentés. A kamatstoppal ugyanis zavar kerülhetett a Bankszövetség és a kormány viszonyába, így a befektetőkben bizonytalanság maradhat egy esetleges újabb bankokat érintő teher miatt.

Az OTP-vel kapcsolatos kilátások nagyban függenek attól, hogy folytatja-e terjeszkedését a nagybank 2022-ben. Mint ismert, tavaly a második legnagyobb szlovén bank megvásárlása volt a legfontosabb egyedi hír az OTP kapcsán, ami jócskán hozzájárult a papír ralijához, de fontos megemlíteni, hogy nem ez volt az egyetlen akvizíciós esemény a bank háza táján. Az alábbi táblázatban közöljük az utóbbi két év akvizícióit, ami egy jó átfogó képet ad arról, hogy miként is alakult az európai hadjárat.

Szintén ide kapcsolódó téma az osztalékfizetés kérdése, a 2019-es és a 2020-as eredmény után sem került még sor a részvényesek kifizetésére az MNB osztalékfizetési tiltása miatt. Természetesen a vállalatspecifikus tényezőkről érkező legfontosabb információk a negyedéves gyorsjelentések, ezekre 2022-ben is kiemelt figyelmet érdemes fordítani.

Az ország- és régióspecifikus tényezők is gyakran elválnak egymástól. A magyarországi makrogazdasági helyzet alapvetően pozitív, a járvány utáni gyors gazdasági talpra állás jót tesz a gazdasági folyamatokra érzékeny bankok számára. Továbbra is a GDP, munkaerőpiaci és termelési adatokat lesz érdemes böngészni leginkább, a várhatóan tartósan magas szinten lévő infláció viszont csökkenti a magyar eszközök vonzerejét. A magyar választások kimeneteltől függően okozhatnak változásokat a gazdasági életre nézve is, így a politikai folyamatokat sem hagyhatjuk idén figyelmen kívül. A régióban leginkább szintén a gazdasági felépülés, illetve a stabilitás lenne fontos. Utóbbi jelenleg hiányzik az ukrán és az orosz leánybankok vonatkozásában, így az orosz-ukrán konfliktus okozhat még negatív meglepetéseket az OTP részvényeseinek is. Erre azonban csak akkor van jelentős esély, ha a napi gazdasági folyamatokat veszélyeztető szinten alakulna ki konfliktus a két ország között.



A nemzetközi befektetői hangulatot 2022-ben láthatólag továbbra is jelentős mértékben meghatározza majd a vírus, illetve az, hogy a Fed is beállt a sorba, és érkezik idén legalább három kamatemelés az Egyesült Államokban. Mondani sem kell, a kinti tőzsdék további menetelése lenne a legjobb hír az OTP számára is, azon belül is az, ha a befektetők a bankszektor részvényeiből válogatnának a leginkább. Ez a folyamat tulajdonképpen már el is kezdődött, bár egyelőre részvényárakban kevéssé látványos az emelkedés (januárban a lakossági szegmens 3%-os pluszban zárt).

Mol – csak a külső környezet legyen rendben

A Mol számára sem sikerült összességében rosszul a 2021-es év, ha az árfolyamot nézzük. Ahogy az OTP-nél, úgy a második legnagyobb blue chipnél is igaz ugyanakkor, hogy az év végén a korábbi előny jelentős részét elveszítette a papír. Az olajmulti árfolyamának leginkább a kormány benzinárstopja tett be, de az omikron variáns miatti aggodalmak is hátráltatták az emelkedést. Így még mindig nem teljesen állt fel a vírusválságból a Mol részvények árfolyama, a mindenkori csúcs pedig egyelőre még távol van.

Nem meglepő módon a Mol szempontjából is számítanak az országspecifikus tényezők, valamint a nemzetközi hangulat alakulása. A vállalat számára talán a legfontosabb, hogy minél hamarabb rendeződjön a vírushelyzet, ne legyen újabb lezárás, és a fogyasztói szolgáltatások szegmens rendben működhessen. Meghatározó az is, hogy mi lesz a benzinárstoppal: ha azt a kormány február után is meghosszabbítja, az igen rossz hír lesz a Mol számára.

A fogyasztói szolgáltatások mellett az olajcég másik három üzletága a kutatás-termelés (upstream), a finomítás-feldolgozás (downstream), valamint a gázüzletág (midstream). Utóbbi meglehetősen stabil jövedelmet szállít, ugyanakkor csak kis részben járul hozzá a Mol profitjához. Az upstream szempontjából kiemelten fontos az olajárak alakulása, hiszen ezen szegmens a nyersolaj felszínre hozásából szállít eredményt a cégnek. Az olajárakra az OPEC (és OPEC+) kitermelési kvótáitól kezdve a közel-keleti politikai helyzeten át az amerikai palaolajtermelőket érintő szabályozásokig rengeteg minden hat. Most talán a legforróbb téma a kazahsztáni helyzet, ami egy komolyabb emelkedést hozott a fekete arany piacára (január hatodikától kezdve január 31-ig közel 14%-os emelkedést láthattunk).

A downstream számára a csoportszintű finomítói marzsok állása a legfontosabb, ezekről minden hónapban nyilatkozik a Mol. Bár 2021-ben már egészen jó állapotban volt a szegmens a marzsok emelkedésének köszönhetően, a korábbi években többször is bőven többet keresett a Mol egy-egy hordó olajon. A marzsok általában ellentétesen mozognak az olajárral, így az is igaz, hogy kevésbé van kitéve ennek a kockázatnak egy olyan integrált olajvállalat, mint a Mol.

 

A két táblázatban jól látszik a finomítói árrések emelkedő tendenciája és az olajárral való összefüggés, nem meglepő tehát a Moltól, hogy több rekordjelentést is közzétett a vállalat 2021-ben. A piaci környezet tehát jelenleg kedvező a vállalatra nézve, ráadásul az olaj árfolyamának szignifikáns csökkenésére a következő hónapokban sem számíthatunk.

Egyedi sztorikra a Moltól is lehet számítani, ilyenek lehetnek újabb kúthálózatok megvásárlása, valamint újabb Fresh Cornerek nyitása a kutakon. Mindezek a fogyasztói szolgáltatások szegmensének eredményességét tudják növelni.

Régóta húzódó történet az INA-ügy, ami komoly bizonytalanságot okozott egykoron a Mol részvényeivel kapcsolatban. Már több, mint évtizedes jogvitáról beszélhetünk, a legutóbbi fejlemény szerint a horvát állam a svájci legfelsőbb bírósághoz fordul, miután egy választott bíróság nem adott nekik igazat a Mollal szemben. Az ügy lehetséges, hogy érdemi fejlemény nélkül folytatódik tovább 2022-ben, ugyanakkor egy esetleges jó áron történő értékesítés lehetne a Mol 2022-es nagy dobása. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a Mol fontos része jelenleg a horvát olajcég, így nem pontosan kiszámítható az erre adható befektetői reakció.

Fontos lehet még 2022-ben a kiosztott osztalék mértéke, a Mol ebben arányaiban jól szokott szerepelni a magyar tőzsdei cégek között. Az alábbi táblázatban láthatók a legutóbbi 9 év osztalékai, és ami feltűnő, hogy minden osztalék 2,5%-os osztalékhozam fölött maradt, amennyiben az ex-dividend date (az ex-dividend date azt a dátumot adja meg, amely előtt birtokolva az értékpapírt jogosultak vagyunk az osztalékra) előtti nap záróárát tekintjük alapnak. A hazai piacon ez viszonylag unikumnak számít, hiszen a BÉT-en csak hat olyan vállalat van, amely a Molnál is vizsgált 9 éves intervallumban végig 2,5% feletti osztalékhozammal büszkélkedhet.

Richter

Sikeres évet zárt a Richter 2021-ben, új csúcsokra is szökött a harmadik legnagyobb blue chip értéke. A tavaszi száguldás után azonban következett némi elbizonytalanodás, így újra kihívást jelent a 9000 forintos szint a gyógyszercég számára, és ez egyelőre 2022-ben sincsen másképp.

A Richter esetében kevés szerepe van az általános nemzetközi hangulatnak, de még az országspecifikus tényezőknek is. A gyógyszeripar ugyanis nem ciklikus iparág, és a makrogazdasági folyamatokra sem különösen érzékeny. Így fordulhatott elő, hogy míg az OTP és a Mol hatalmas eséseket szenvedett a vírus miatt, addig a Richter árfolyama szinte egy hónap alatt helyreállt a sokkból.

A Richter számára leginkább a gyógyszerpiac aktuális helyzete, valamint a Richter által gyártott és forgalmazott termékek forgalma, azok engedélyeztetése számít. A 2021. eleji nagy szárnyalás oka is az volt, hogy a Vraylar gyógyszer értékesítési tervei várakozáson felül alakultak, erre jó illusztráció, hogy az októberi hegymenet az említett készítmény USA-beli engedélyeztetésének esélyei miatt alakult ki.

Alább látható egy tábla a Richter 2021-es bevételi alapon TOP 10 termékéről, ami által pontosabb képet alkothatunk a vállalat jelenlegi termékportfóliójáról.

Magyar Telekom

Kevéssé alakult izgalmasan a Magyar Telekom árfolyama a 2021-es esztendőben, ugyanakkor azért a kockázatmentes hozamot erőteljesen meghaladta a negyedik blue chip éves teljesítménye is. A 400 forintos szintet már stabilan átütötte a részvény tavaly, a 440-es értékkel azonban azóta sem tudott mit kezdeni a Telekom árfolyama.

A legkisebb blue chipre hatnak a legkevésbé az általános nemzetközi befektetői hangulatból és az országspecifikus tényezőkből fakadó hatások. A Magyar Telekom szempontjából inkább a mobilszolgáltatók piacán lévő verseny a fontos, illetve az, hogy a különböző bevételi szegmensekben meg tudja-e őrizni piacvezető pozícióját a cég, gondolva itt a 4iG dinamikus terjeszkedésére. A 2022-es évben is így leginkább a negyedéves gyorsjelentések hozhatnak nagyobb hatást, illetve osztalékrészvény révén a kifizetendő osztalék mértéke.

Érdekes fordulat lenne, ha a Magyar Telekom évek óta élő felvásárlási pletykái valóra válnának. A Deutsche Telekom kapcsán már sokszor felmerült, hogy esetleg vételi ajánlatot tehetne a részvényekre – az utóbbi időben azonban elhalóban van ez a spekuláció.

Mindentől függetlenül azonban egy biztos: érdekes év vár a hazai piacra, azon belül is a blue chipek négyesfogatára, úgyhogy érdemes követni a 2022-ben várható hullámvasutat.

 

Források

https://elemzeskozpont.hu/osztalekfizeto-reszvenyek-magyar-tozsden-2021-ben-mit-erdemes

https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/a-mol-reszveny

https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/publikaciok/kulso-kornyezet

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Hirek/Ujabb_szloven_bankvasarlas

https://www.portfolio.hu/uzlet/20190403/besatirozza-a-regios-terkepet-az-otp-mar-megint-bankot-vett-319699

https://rgwebsite-prod-media-cdn.azureedge.net/-/media/sites/hq/documents/investors/financial-reports/quarterly-reports/hu/2021/rch211108qr01h.pdf?rev=10e46592e6f6441082be271071e9b012

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/ha-kitorne-az-orosz-ukran-haboru-az-a-magyar-gazdasagot-az-otp-t-es-a-richtert-is-meguthetne.html

A cikk első alkalommal a capitalblog.hu oldalon jelent meg.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben