Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Rekordot dönthet idén az olajfogyasztás is

SZTORI
SZTORIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. február 14.   16:23

A kőolaj év eleji erősödésének hátterében a keresletre vonatkozó spekuláció és az elégtelen kínálat áll. Az omikron a korábbinál vártnál jóval kisebb hatással volt a kereslet alakulására.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) januári elemzésében a 2021 és 2022-es keresleti előrejelzést 200 ezer hordó/nappal növelte, az idei évben az olajfogyasztás elérheti a 99,7 millió hordó/napot, ami hajszállal is, de meghaladja a 2019-es 99,6 millió hordó/nap mértéket. A járvány elmúltával az emberek igyekezhetnek bepótolni az elmaradt utazásokat, a bezártság érzése elől menekülve szinte biztos, hogy masszív keresletet fognak támasztani a kőolaj iránt.

Ezt a növekvő keresletet egy elég rugalmatlan kínálati oldal próbálja kielégíteni. Az OPEC+ egyre kisebb szabad kapacitással bír: bár papíron 4-5 millió hordó/nap lehet a szabad kapacitások mértéke, a valóságban a piac becslések szerint alig 1,5-2 millió hordó/nap ténylegesen gyorsan hozzáférhető mennyiség az, mely a kartell és szövetségesei részéről rövid idő alatt piacra dobható. Nem véletlen, hogy a decemberi 400 ezer hordó/nap kvóta növelés alig 260 ezer hordóval növelte csak meg a napi kihozatalt: Angola, Nigéria vagy Líbia jóval alatta termel a kvótának, de decemberben már Oroszország sem tudott annyit termelni, mint amennyit az OPEC-kel való megegyezés megengedne neki. A hírek szerint a fent említett tartalékok pedig főleg Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátus kezében vannak, így a februári 400 ezer hordó/nap termelésnövekedés zöme is ebből a két országból jöhet. Persze rajtuk kívül még Irán is rendelkezik 1,5-2 millió hordó/nap szabad kapacitással, de a szankcióktól sújtott ország egyelőre ezeket nem tudja felhasználni. A kérdés, hogy sikerül-e megegyezni az ország atomprogramjáról, és ha igen mikor. A mostani kilátások némileg kedvezőbbek, a legutóbbi értesülések szerint ugyanis közeledés van a perzsa állam és a nyugat között a vitás kérdésekben.

Az amerikai palaolaj szektor pedig még mindig a korábbi adósságok leépítésével és a tulajdonosok felé történő kifizetésekkel van elfoglalva. Bár az utóbbi időben nőtt az aktív fúróberendezés szám - a Baker Hughes becslése szerint már majdnem elérte az 500-at az USA aktív kőolaj fúrásra használt eszközeinek száma -az iparági szereplők szerint legalább száz dolláros olajár kell ahhoz, hogy a szektorba fektető befektetők kapzsisága igazából felélénküljön. Ez a többlettőke ugyanis szükséges ahhoz, hogy ismét a „Drill Baby drill” politika beinduljon, vagyis a növekedés legyen az elsődleges, ne a megtérülés. Az EIA, amerikai energiaügynökség mindenesetre csak 2023-ra várja, hogy az éves amerikai kőolaj termelés elérje a 12,4 millió hordó/napot, ami lényegében megfelel a 2019-es értéknek. Tehát szükséges a magasabb kőolaj ár ahhoz, hogy sebességet váltson az amerikai olajipar.

A cikk első alkalommal a vg.hu oldalon jelent meg 2022.02.11-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben