Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bullard elgáncsolta a piacot

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 11.   10:44

Erste kommentár Tegnap csúnya lett az amerikai infláció, mint ahogy ma reggel csúnya lett a magyar is. Meglepő módon a részvénypiacok nem igazán reagáltak rá tegnap, amíg James Bullard, St. Louis-i Fed elnök meg nem...

Erste kommentár

Tegnap csúnya lett az amerikai infláció, mint ahogy ma reggel csúnya lett a magyar is. Meglepő módon a részvénypiacok nem igazán reagáltak rá tegnap, amíg James Bullard, St. Louis-i Fed elnök meg nem szólalt, s el nem mondta, hogy bár ő kamatemelés párti, de bele kell húzni, s szeretné, ha július 1-én már 1 százalékkal magasabb lenne az alapkamat az USA-ban. Így márciusra egyre valószínűbb az 50 bázispontos, míg a következő két ülésen a 25-25 bázispontos emelés. A hozamoknak se kellett több, az amerikai 10 éves egészen 2,05 százalékig szaladt, így picit az 1,955 százalék körüli ellenállás szint fölé emelkedett. Ezzel több, mint kétéves csúcson állt egy darabig, de mára visszaesett a technikai szint közelébe (1,96 százalék). Az európai 10 éves is újra 0,25 bázisponton áll, amit egy kis időre meg is haladt. Az érdekesség az, hogy a hosszú hozamok újabb emelkedésére egyelőre elfogadható reakciót láthatunk megint, hiszen a technikai korrekció amúgy is benne volt a levegőben, hiszen a DAX a 200 naposnál, a Nasdaq a 30 naposnál, az S&P500 szintén a 30 napos mozgóátlagnál volt, ahonnan lefordult és a dinamikus indikátorok is inkább csökkenés irányába mutattak, mutatnak. Ahhoz képest, hogy két tényező is negatív a piacok számára, a reakció normálisnak mondható az USA-ban, és visszafogottnak Európában. Különben az amerikai infláció egyre nagyobb részéért a szolgáltató szektor és a termékárak felelősek az üzemanyagárak mellett. A Fed a szolgáltató szektorra tud hatni, míg az áruk árának inflációja nagy részben valószínűleg az ellátási zavaroknak tudható be. Mindenesetre szinte mindenhonnan árrobbanást láthatunk. A maginfláció is 6 százalékra emelkedett a korábbi 5,5 százalékról.


Itthon is elszállt az infláció, amiben jelentős szerepet játszik az élelmiszerárak 10,1 százalékos megugrása. Mivel ebben a termékkörben az alapvető élelmiszereknél jelent meg most fajsúlyosan az áremelkedés, ezért a február 1-től érvényes árbefagyasztás valószínűleg érzékelhető lesz a februári adatban.


A DAX és a BUX is óvatos eséssel kezdte a napot, aztán egyre inkább belehúzni látszik, amit fundamentális oldalról a várható kamatemelések, míg technikai oldalról, a korrekciót jelző napon belüli indikátorok fűtenek.

Nagy esést hozott a magas amerikai infláció

A vártnál magasabb amerikai inflációs adat magával hozta a kamatemelési várakozások emelkedését, amire beleadtak az amerikai részvénypiacba. A Dow 1,5%-ot, az S&P 1,8%-ot, a Nasdaq 2,1%-ot csökkent. A hozamemelkedésre leginkább érzékeny szektorok (közmű cégek, IT és ingatlancégek) estek a legnagyobbat. A nyersanyag és az energetikai szektor fellülteljesítőként kisebb eséssel megúszta, de így is mind a 11 szektor csökkent.


A negatív hangulat ma Ázsiára is átragadt. A Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot csökkent. Japánban az államalapítást ünnepelték, így a japán tőzsde ma zárva tartott.


Európában vegyes mozgást produkált a tegnapi nap. A FTSE100 0,4%-ot emelkedett, a DAX stagnált, a CAC40 pedig 0,4%-ot csökkent.

A Novavax kezdeményezheti vakcinájának engedélyezését a serdülőkorúak számára

A Novavax már ebben a hónapban kérelmezheti a Covid-19 elleni vakcinájának engedélyezését a 12-17 éves korosztály számára. A több, mint kétezer fős, serdülőkorúakon végzett klinikai teszt alapján a vakcina 82%-ban volt képes megelőzni a fertőzést (még a delta variánssal szemben), és nem azonosítottak szignifikáns biztonsági kockázatot. A Novavax kétadagos vakcinája már engedélyt kapott Európában a felnőttek oltására, az Egyesült Államokban pedig múlt hónapban kezdeményezték ennek engedélyeztetését.

Magas árak segítették a Mercedest

Ma reggel váratlanul előzetes eredményt publikált a Mercedes Benz (korábban Daimler). Ez alapján 14 milliárd eurós korrigált EBIT eredményt értek el 2021-ben, amit további 9-10 milliárdos egyszeri tétel is javít a kamion üzletág kiváláshoz kapcsolódóan. Az elemzői várakozások összesen 18 milliárdos EBIT várakozást tartalmaztak, melyet jelentősen felülteljesített a Mercedes. Az eredményt támogatta, hogy a magas értékesítési árak miatt a várt 10-12%-os marzs helyett 12,7%-ot ért el az autógyártó. A részletes eredményt február 24-én publikálják.

2007 augusztusa óta nem volt ilyen magas az infláció Magyarországon

Tegnap 356 közelében is járt az EURHUF árfolyam, miután a vártnál magasabb inflációs adat jelent meg a tengerentúlon. A KSH által ma reggel közzétett, a várt 7,4%-nál meglepően magasabb, 7,9%-os éves alapú januári inflációs adat megjelenése után röviddel nem volt nagy változás az EURHUF árfolyamában, így most 354,0 körül kereskedik a devizapár. A dollár drágulás következtében leértékelődtek a régiós devizák, az utóbbi két napban a forint és a zlotyi teljesít közülük leggyengébben.

Az újabb negyven éves csúcsot elérő amerikai infláció után esett az EURUSD

A dollár folytatja erősödését, a péntek reggeli 1,137-es kurzus az euróval szemben fél százalékos javulást jelent még tegnaphoz képest is. A vártnál magasabb inflációs adat hatására megnövekedtek a kamatemelési várakozások a tengerentúlon, a márciusi ülésen már az 50 bázispontos szigorítás sem kizárt.

Gyengült a kőolaj árfolyama, a heti teljesítmény is negatív

A Brent 90,7, a WTI 88 dolláron forgott ma reggel az ázsiai kereskedésben, ami azt jelenti, hogy a hetet jó eséllyel csökkenéssel fejezi be a kőolaj. Az árfolyamesés mögött elsősorban az iráni tárgyalásokról érkező kedvező hírek állnak. A diplomáciai erőfeszítések ugyanis növelik annak az esélyét, hogy idén megegyezés szülessen. A heti bécsi tárgyalásokon előremutató jelek látszottak, hogy a nyugatnak sikerül megegyeznie a perzsa állammal a vitás kérdésekben. A pénteki csökkenésben szerepet játszott a rossz tőzsdei hangulat is, ami főleg a vártnál magasabb inflációs adat miatt alakult ki. Az OPEC egyre nagyobb kőolaj áremelkedési potenciált lát, mivel a járvány lecsillapodásával az utazási kedv és a gazdasági aktivitás is nő. Az olajexportálók szervezete idén 4,2 millió hordó/nap keresletbővülésre számít. Az OPEC jelentése kiemeli, hogy ez a megnövekedett igény egyre nagyobb terhet ró a szövetségre, különösen annak fényében, hogy az OECD országok készletei 202 millió hordóval alacsonyabbak, mint a 2015 és 2019 közti átlag.

Az arany esett az amerikai inflációs jelentés után

Az arany 1.822 dollár volt ma reggel, miután a tegnapi januári inflációs jelentés szerint 7,5%-ra gyorsult év/év alapon a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban. A Fed már jelezte, hogy agresszívebb politikát fog folytatni a jövőben, a 10 éves hozam pedig jócskán 2% fölé emelkedett. James Bullard Fed kormányzó szerint júliusra már összesen 1%-os kamatemelésre kerülhet sor a mostani szinthez képest, ami 0,5%-os kamatemelést is jelenthet már most márciusban. A befektetők szerint az arany jól viselte ezeket a híreket, hiszen ilyen gyors hozamemelkedés mellett csoda, hogy nem esett össze az árfolyam. Ez némi bizalmat ad a jövőre nézve. Az aranyat részben az inflációs félelmek miatt veszik a befektetők, de a magas nominális kamatok negatív hatással lehetnek, mivel nő a kamatot fizető eszközök hozamelőnye a kamatot nem fizető arannyal szemben.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben