Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

2021 rekorderei: a legnépszerűbb csomagok a Future-ben

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD EL2022. február 11.   08:20

A rövid távú megtakarítások számára ideális, kiszámítható és stabil befektetési csomagok voltak a legnépszerűbbek tavaly, a legtöbben és a legtöbbet is ezekbe fektettek a befektetők 2021-ben – derül ki összesítésünkből. A hosszabb időtávra ajánlott, kockázatosabb, inkább a részvénybefektetéseket előnyben részesítő csomagok közül a Jövőtech-et és a Zöldet választották leginkább – ezek végeztek szinte holtversenyben a harmadik helyen.

Megvan az érzés, amikor a műszaki boltban az ember tanácstalanul áll a TV-kből kirakott fal előtt és képtelen dönteni, pedig tudja, hogy okosat akar, méretet, meg képátlót is választott, de még így is száz fajta maradt? A döntéseknek óriási gátja az a gondolat, hogy nem a legjobbat választjuk (vagyis szaknyelven: közgazdasági veszteséget érünk el). És miközben a televíziók esetében nehéz ezt a veszteséget érzékelhetővé tenni, hiszen nem tudjuk mit nyertünk volna a másik készülékkel (azt nem visszük haza), addig a befektetéseknél ez ott van eléggé feketén-fehéren, a számok nyelvén.

A túl nagy választék sokszor lehet elbizonytalanító egy döntés esetén. A befektető persze képes lehet a kockázatait csökkenteni azzal, hogy megosztja a pénzét különböző területek, cégek, ágazatok között, vagy rendszeres folyamatos vásárlással kiküszöböli a piaci mozgásokból fakadó, a befektetési időpont megválasztásával keletkező rizikót. Ugyanakkor – ahogy a tévénél – még így is óriási a választéka. De akkor hogyan döntsünk?

Utólag mindenki okos, vagyis azt viszonylag könnyen meg lehet állapítani, hogy az elmúlt egy, öt vagy tíz évben mibe kellett volna fektetni a pénzt, hogy az a lehető legnagyobb hasznot hajtsa. Ám a múlt teljesítényei nem jelentenek ígéretet a jövőre: lehet, hogy tavaly jól ment egy területnek, ágazatnak, cégnek, de arra nincs garancia, hogy ez idén is így lesz. (Sőt! Egy csúcs után ritkán jön azonnal az újabb).

Egy befektetés kiválasztásánál a legfontosabb kérdés annak a célja, ami nagyjából meghatározza az időtávot és a vállalható kockázatok mértékét is – mondják, és itt már valószínűleg kezd az az érzésünk lenni, ami a TV-fal előtt fog el, ha a fényerő és hangminőség adatait kezdik sorolni. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha azt írnák ki: ez nappal is jó, idősebbeknek is, ha fúrnak a szomszédban – ezen meg esténként lehet csak csendesen régi filmeket nézni, az effekteket nem fogjuk hallani.

Az Erste Future megtakarítási program előnye, hogy igyekszik a csomagokkal érthetőbbé tenni a döntést, vagyis a szerint kínálni megtakarítási lehetőséget, ami a befektető számára fontos: mi a cél, mennyi pénzre lenne szüksége, mennyi időre akarja félretenni a pénzt, mennyire kockáztató típus vagy keresi a biztonságot. Ezért lesz a befektetés valóban bárki számára elérhető. A csomagok között persze van olyan is, amely egy-egy területre koncentrál, így a nagyobb kockázatot vállalni tudó befektető választhat a szerint is, mely iparágban, területben hisz.

És, hogy segítsünk választani, most megnézzük, mely csomagok voltak a legnépszerűbbek 2021-ben, mert a végén úgyis azt a tévét vesszük meg, ami a szomszédnál jól működik.

Cash

Az elmúlt év legnépszerűbb befektetési csomagja a Cash volt, amelyet kifejezetten rövid távú megtakarítások számára ajánlanak, amikor fontos a kiszámíthatóság és a stabilitás. A konstrukció alacsony kockázatú befektetést jelent, az Erse Duett Alapok Alapját tartalmazza, amely különböző más pénzpiaci és ingatlan-alapokba fektet, ezzel az alacsony kockázaton belül is nagyon diverzifikált, megosztott portfoliót, még jobban csökkentett rizikót elérve. Az elmúlt évben – darabra számolva - a befizetések mintegy a fele érkezett ide a Future programon belül – akár a rendszeres, akár az egy összegű megtakarításokat nézzük. Azt, hogy ez egy tipikusan megtakarítási célú befektetés mutatja, hogy az átlagos rendszeresen befizetett összeg nem érte el a 40 ezer forintot (ami a legalacsonyabb a programon belül), míg az eseti befizetéseknél ez a csomag érte el a legnagyobb átlagot – hat millió forint feletti összeggel.

Cash + Globál

A Cash + Globál középtávú megtakarítás, amelyet legalább három éves időtávra ajánlanak. A csomag – mint neve is mutatja – két befektetési csomag kombinációja: a rövid távra ajánlott alacsony kockázatú Cash-ben található Erste Duett Alapok Alapja mellett tartalmazza a Globál Mix csomagban található Erste Multi Asset Diversified Alapok Alapját (Ez utóbbi célja, hogy hosszú távon államkötvény hozamokat meghaladó tőkenövekedést biztosítson, a széleskörűen megosztott, hazai és külföldi állampapírokat és részvényeket is tartalmazó portfolióban). A kettő között a befektetett összeget fele-fele arányban osztja meg a csomag, amelyet a Future program befektetőinek közel 20 százaléka választott. Jellemzőbb a rendszeres megtakarítás és itt már az átlagosan félretett összeg is magasabb: 60 ezer forint jut egy rendszeres befizetésre.

Jövőtech

A Jövőtech a technológiai cégekre és az ígéretes jövőbeni trendekre fókuszáló alapok csomagja, amely a hosszú távú (legalább hét évre ajánlott), kockázatosabb befektetések közül az egyik legnépszerűbb a Future megtakarítási programban részt vevők körében. Az csomagban két alap között osztják meg 50-50 százalékban a befektetéseket. Az Erste Future Invest alap olyan cégek részvényekbe fektet világszerte, amelyek az egészséges életmód és egészségügyi ellátás, életstílus, technológia és innováció, környezetvédelem és tiszta energiaforrások területén működnek, valamint a feltörekvő gazdaságokban. Az Erste Stock Techno vagyonát kifejezetten technológiai vállalatok részvényeibe fekteti, földrajzi korlátok nélkül (de azért jellemzően a portfolióban amerikai cégek vannak). A csomagba érkező rendszeres befizetések átlagos összege meghaladja a 70 ezer forintot, és a befektetők mintegy 10 százaléka választotta.

Zöld

A Zöld csomagot a társadalmi hatásokat is figyelembe vevő befektetőknek szokták ajánlani, hiszen olyan vállalatok részvényeit gyűjtő alapokat tartalmaz, amelyek kifejezetten a környezetvédelemmel kapcsolatos cégekbe vagy ESG, vagyis a társadalmi és környezeti szempontból hasznosnak minősített vállalkozások részvényeibe fektet. Erste Stock Environment kifejezetten környezetvédelmi szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeibe fektet be globálisan ( megújuló energiaforrások, energiatakarékosság és vízgazdálkodás fókuszú vállalatok), míg az Erste Green Invest az ESG-típusú befektetéseket célozza. Miután ezeket a területeket is a jövő iparágainak tekintik, így a befektetők nem feltétlenül csak a klímavédelmi szempontok kell vezéreljék, amit azért mutat, hogy a csomag holtversenyben a harmadik a Jövőtech csomaggal együtt a Future befektetői választásokban (szintén 10 százalék körüli részesedéssel). Az itt rendszeresen megtakarított átlagos összeg magasabb 80 ezer forint jut egy befizetésre.

Globál Mix

A Globál Mix egy klaszikus középtávú befektetésre ajánlott csomag, amelyet a Future csomagok befektetőinek hat százaléka választott. Viszonylag kockázatosabb alapot, az Erste Multi Asset Diversified Alapok Alapját tartalmazza. Ez – mint már fent említettük – hazai és külföldi állampapírokat, kötvényeket és részvényeket is vásárol, a célja, hogy az államkötvényeknél magasabb hozamot érjen el a közepes időtávon – de valóban azoknak ajánlott, akik öt éves időtávra is nélkülözni tudják a befektetett összeget. Ezt az alapot valamivel nagyobb mértékben választják azok, akik eseti befizetésekkel növelik a megtakarított összeget (8 százalék), de a félretett átlagos összeg ez esetben nem éri el a 3 millió forintot, és a rendszeres megtakarítók esetében sem túl magas, nem éri el a 60 ezer forintot.

Save

A Save rövidebb távú megtakarításokra, de legalább egy éves futamidővel számolóknak ajánlott csomag, amelynek bázisát az Erste Megtakarítási Alapok Alapja adja. Az alap alacsony és mérsékelt kockázatú alapok befektetési jegyeit vásárolja jellemzően pénzpiaci, kötvény és ingatlan alapokét. A csomag népszerűbb az egyszeri összeget befizetők körében (az eseti befizetések 24 százaléka érkezik ide), míg a rendszeres megtakarítók ritkábban választják ezt a lehetőséget és az általuk ide befizetett összeg is alig haladja meg a 60 ezer forintot.

Portfolio

A Portfolio a Save csomagban található Erste Megtakarítási Alapok Alapját és a Globál Mix-ben megismert Erste Multi Asset Diversified Alapok Alapját kombinálja, 75-25 százalékos arányban. Emiatt a csomag leginkább egy középtávú befektetési lehetőséget kínál, legalább három éves befektetésre ajánlott. A csomagot – a Save csomagoz hasonlóan – az eseti befizetések során választották gyakrabban az ügyfelek (7 százaléka), míg a rendszeres megtakarítóknál az arány itt is alacsonyabb volt 2021-ben és az általuk befizetett átlagos összeg is alacsonyabb volt, 40 ezer forint.

Reál Eszközök

A Reál Eszközök csomag tavaly tavasszal indult el, így részesedése is egyelőre alacsonyabb a Future programban részt vevők között. A csomag különlegessége azonban, hogy azok, akik ezt választják rendszeres befizetéseik célpontjául viszonylag nagyobb – alkalmanként 90 ezer forint feletti – összeget tesznek félre itt. A csomag az Erste Real Assets Alapok Alapját tartalmazza, amely ingatlanba fektető vállalatok részvényeit, ingatlan- és infrastruktúra fejlesztő vállalatok részvényeit vásárolja, nemesfém (kiemelten arany) befektetéseket és egyéb árupiaci befektetéseket hajt végre, valamint  inflációhoz kötött kamatozású kötvényeket vásárol.

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Címlapkép: GettyImages

 

WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben