Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

A rendszeres befektetés titkos előnye: a kockázatcsökkentés

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD EL2022. február 3.   17:52

Ki ne szeretne sok pénzt keresni egy tuti befektetéssel? Csakhogy a piac változik, az árak mozognak - nem lehet előre megmondani, melyik döntés lesz a legjobb. A megoldás a kockázatok csökkentése, amit nem csak azzal érhetünk el, hogy megosztjuk a befektetett összeget különböző területek, iparágak és cégek között, de úgy is, ha nem egy adott időpontban fektetünk be, hanem folyamatosan, hosszú távon, rendszeresen vásárolunk. A rendszeres befektetésnek ez az egyik előnye.

Olcsón venni és drágán eladni – ez a tőzsdézés egyszerű szabálya. Némi problémát jelent persze, hogy nem tudjuk, mikor éri el a piac a gödör alját, amikor nagyon érdemes vásárolni, hiszen onnan már csak felfelé mennek az árak. Ezért a befektető sokszor kivár a lehető legalkalmasabb pillanatot keresve, mondván: „még megy az lejjebb, ne azon veszítsek, hogy túl korán szállok be”. De vár akkor is, ha csúcson vannak az indexek, hiszen jöhet a korrekció, ami azonnali veszteséget jelent. A sok várakozással viszont egyet érünk el: hagyjuk a pénzt parlagon heverni, ami így ez idő alatt nem hoz semmilyen hasznot.

Azt, hogy a befektetés kockázatát a portfolió diverzifikálásával lehet csökkenteni talán már nem is kell magyarázni. Például egyetlen vállalat részvényeit megvásárolni nagyobb rizikót jelenthet, mint több papírjaiba fektetni. Ha befektetésünk hozama egy cég jó vagy rossz döntésétől és teljesítményétől, vagy éppen az általa gyártott termékek iránti kereslettől, az őt érintő negatív vagy pozitív jogszabályi változásoktól, adómódosításoktól függ, akkor nagyobb a kockázat. Kisebb a rizikó, ha a befektetést többfelé osztjuk, főként akkor, ha nem csak egyetlen ágazatból választunk befektetési célpontot, vagy – akár – más és más országok cégeinek részvényeiből vásárolunk. Valahol vesztünk, máshol nyerhetünk – így lesz kiegyensúlyozott a befektetésünk teljesítménye. Ahhoz persze, hogy ezt közvetlen részvényvásárlásokkal tegyük meg, nagyobb vagyonra volna szükség: a befektetési alapok azonban éppen erre a problémára kínálhatnak megoldást.

A befektetési alapok jegyeit megvásárolva eleve diverzifikálabb portfoliót választunk – ilyenkor csak azt kell meghatároznunk, hogy mennyire legyen szerteágazó a befektetés. Egyes alapok széleskörű befektetési politikával rendelkezve tulajdonképpen mindenhol vásárolnak – mint például az Erste Future Globál Mix csomagjában találhatóak, amelyek fejlett és feltörekvő országok vállalatainak részvényeire, hazai és nemzetközi állam- és vállalati kötvényekre, aranyra, alternatív eszközökre és nyersanyagokra is építenek. Vannak olyan alapok, amelyek kifejezetten alacsony kockázatú befektetéseket céloznak meg, mint a Cash csomagban találhatóak, amely főleg pénzpiaci eszközökbe és ingatlanokba fektetnek. Más alapok egy-egy ágazatban céloznak meg befektetési lehetőséget, mint a JövőTech csomagban találhatóak, amelyek innovatív vállalatok részvényeiből válogatnak, vagy a Zöld csomagban lévők, amelyek a környezeti szempontból fenntartható cégekbe fektetnek.

Ám bármilyen gondosan választunk is alapot vagy alapokat, a befektetés időzítése még mindig kérdés, hiszen ha a piac éppen beesik – ahogyan az most az év elején is megtörtént -, akkor a befektetésünk veszít az értékéből. És ekkor jön a gondolkodás, hogy mikor is vásároljunk?

Ha hosszú távon, folyamatosan vásárolunk, rendszeresen fektetünk be akár kisebb összegeket is, akkor éppen az időzítéssel kapcsolatos kockázatot csökkentjük – és kihasználjuk a kamatos kamat hatását is. A rendszeres megtakarítással ugyanazért az összegért több befektetési jegyet lehet vásárolni, ha az árfolyam alacsonyabb, és kevesebbet, amikor magasabb: így átlagolódik az ár.

Ha az árfolyamok tartósan növekednek, nagyobb hozam érhető el, ha az elején kezdünk egy nagyobb összeggel. A rendszeres befektetés előnye ilyenkor azonban az, hogy nem jár túl nagy kezdeti elkötelezettséggel, és kisebb a kockázat is abban az esetben, ha a piaci hangulat változik. Folyamatosan romló környezetben, csökkenő árfolyamok mellett a rendszeres befektetéssel a veszteség kisebb lesz, míg ha a piac stagnál, oldalaz, a kétféle befektetési magatartás hozama között nincs érdemi különbség – ám a rendszeres megtakarítás esetén a likviditás nagyobb marad.

A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Címlapkép: GettyImages

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben