Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megcsinálták!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 10.   10:52

Erste kommentár Megtették tegnap az indexek, amit megkövetelt a haza! A DAX feljött a 20 naposig, s ma reggel már a 200 napos mozgóátlagot kóstolgatja. A Nasdaq átugrotta a 20 naposat, és közelíti a 30 napos...

Erste kommentár

Megtették tegnap az indexek, amit megkövetelt a haza! A DAX feljött a 20 naposig, s ma reggel már a 200 napos mozgóátlagot kóstolgatja. A Nasdaq átugrotta a 20 naposat, és közelíti a 30 napos mozgóátlagot. Az S&P500 ennél eggyel jobb, hiszen a 30 napos mozgóátlagon zárt. A király a Dow (pedig a három amerikai index közül ez emelkedett a legkisebbet) hiszen már minden fölött jár, a 20, a 30 és a 200 napos mozgóátlagokat is maga mögött hagyta. Ugyanakkor egy kicsit megállóssá vált a technikai kép, de ezzel nagy valószínűséggel nincs baj.


Mindeközben a JET nagy bejelentést tett a jövőnk vonatkozásában. Az oxfordi tokamakban több mint duplájára tudták növelni az energiatermelést, az 1997-es híres kísérletben megfigyelt 21,7 MJ-hoz képest 59 MJ-ra azzal, hogy a tórusz belsejében a korábban grafittal borított falat lecserélték berillium-volfrám borításra. Az eredményekből az is látszik (legalábbis én látni vélem, s az egyik kutató hölgy is ilyen értelemben nyilatkozott), hogy minél nagyobb a készülék, a kimeneti és betáplált energia görbe annál meredekebb (exponenciálisnak tűnik az összefüggés), s ez azt jelentheti, hogy egy megfelelő méretű erőműből már energiát fogunk kinyerni. Ez még nem az ITER lesz, ami 2025 júniusában kezdheti meg működését, és a fúzió annyi energiát fog termelni, ami önfenntartóvá fogja tenni a folyamatot. Csak a kezdeti energialökést kell majd megadni a rendszernek. Különben a JET esetében sem csak 5 másodpercig élt volna a plazma a kezdeti kb. 0,5 másodperces plazmahevítést követően, ha itt is szupravezető anyagból lenne az elektromágnes, viszont nem így van, sima réz, ami hevül. Mindez azt jelenti, hogy 10-20 év távlatában megépülhet a Földön az első energiatermelő fúziós reaktor. Egyesek szerint ez akár 5 év alatt is létrejöhet, de ennek a valószínűsége kicsi! Még valami, az 59 MJ energiát kevesebb, mint 0,2mg deutérium-trícium (a hidrogén egy és két neutronnal nehezebb verziói) keverékkel állították elő. Ez pedig kb. 1,7 köbméter földgáz fűtőegyenértékesnek felel meg! A deutériumot pedig a föld óceánjai kb. ötezer az egyhez tartalmazzák. A tríciummal kicsit nehezebb a helyzet, de az is megoldható. Az energiatárolásra továbbra is szükség lesz, amiben a szilárdtest akkumulátorok segíthetnek majd.


A DAX emelkedéssel kezdte a napot, erősített majd le is eresztett picit. A technikai kép alapján inkább oldalazás várható a mai napon, talán pozitív zárással. A BUX meg ma is gyengébb, mint a globális indexek, és a negatív tartományban van.

Hatalmasat emelkedtek tegnap a részvényindexek

Ázsiában a mai amerikai inflációs adat előtt vegyes képet mutatnak a legfontosabb részvényindexek. Japánban a Nikkei 225 0,4%-kal emelkedik, viszont Kínában a Sanghaj Kompozit index és a Hang Seng is 0,1%-kal csökken.


Magukra találtak a bikák, így Európa nagyot emelkedett tegnap. Az Euro Stoxx 50 1,8%-kal, a FTSE 100 1%-kal, a CAC 40 1,5%-kal, a DAX pedig 1,6%-kal zárt magasabban.


Amerika szintén jól teljesített. A Dow Jones index 0,9%-kal, míg az S&P 500 1,5%-kal lett értékesebb. A Nasdaq technológiai index 2,1%-os emelkedéssel zárta a napot. A határidős indexek vegyes képet mutatnak.

Kiemelkedően teljesített a Disney az első negyedévben

A Disney tegnap zárás után tette közzé első negyedéves eredményét, ami jobb lett a várakozásoknál. A befektetők legnagyobb örömére a Disney+ streaming szolgáltatást már 129,8 millió ember használja (várakozás: 125,1 millió), ami 37%-os emelkedés éves alapon. A vállalat 21,82 milliárd dolláros bevétele szintén jó lett, s felülmúlta a 20,85 milliárd dolláros várakozást. Az 57 centes elemzői várakozást jócskán meghaladta az 1,06 dolláros egy részvényre jutó eredmény. Az első negyedévben a Disney+ szolgáltatásra közel 12 millió új felhasználó fizetett elő, és az élményparkok is újra rendesen üzemletek a negyedév során. A jelentést követően több, mint 6%-ot emelkedett az árfolyam.

Kiemelkedően nyereséges negyedévet tud maga mögött a Siemens

A vártnál jobb első gazdasági negyedéves jelentést tett közzé a Siemens. A 16,5 milliárd eurós bevétel éves szinten 17%-os növekedést jelent, és meghaladta az elemzők 15,92 milliárdos konszenzusát. Nyereségesség tekintetében még erősebb volt a vállalat, ugyanis a 2,05 eurós részvényenkénti profit több, mint 30%-kal meghaladta az 1,57 eurós várakozást. A megrendelések éves szinten 52%-kal 24,2 milliárd euróra nőttek, míg a nettó bevétel 1,8 milliárd lett a várt 1,36 milliárddal szemben. A 2022-re vonatkozó előrejelzéseken nem változtattak (8,70-9,10 euró közötti egy részvényre jutó eredmény), azonban szerdán bejelentették, hogy két kevésbé jövedelmező üzletüket is eladják, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a jobb marzzsal rendelkező szoftver termékekre. A jelentés után a korai órákban több, mint 1 százalékos pluszban voltak a cég részvényei.

Enyhe keresletélénkülést vár az ArcelorMittal

A várt 19,8 milliárd dollárnál magasabb, 20,8 milliárd dolláros árbevételt ért el a negyedik negyedévben az Arcelormittal. Ennek ellenére az 5,05 milliárd dolláros EBITDA a magas energiaárak miatt elmaradt a várt 5,2 milliárd dollártól. Az adózott eredmény 4,05 milliárd dollár lett, ami viszont már ismét felülmúlta a 3,4 milliárd dolláros várakozást. Az idei évre globálisan 0-1% közötti acél kereslet növekedésre számít a társaság. Brazíliában 8-10%-kal, Kínában pedig 0-2%-kal csökkenhet a kereslet, míg Európában 0-2%-kal, az USA-ban pedig 1-3%-kal élénkülhet. A társaság 38 dollárcentes osztalékot fizet részvényenként, és 1 milliárd dolláros sajátrészvény vásárlást is indít, azonban a részvényesi juttatások összege még így is alacsonyabb, mint amire a piac számított.

Felülmúlta a várakozásokat a Thyssenkrupp

A Thyssenkrupp 378 millió eurós EBIT eredményt ért el az első üzleti negyedévben, felülmúlva a 289 millió eurós elemzői várakozást. A 9,0 milliárdos árbevétel szintén pozitív meglepetést okozott a 8,8 milliárd eurós előrejelzéshez képest. Az idei évre a társaság 1,5-1,8 milliárd eurós EBIT eredményt és 1 milliárd eurós adózott eredményt vár. Ez lényegében összhangban van az idei évre vonatkozó elemzői előrejelzésekkel.

A TotalEnergies erős negyedévet zárt és a jövőben is növekvő profit várható

A TotalEnergies 6,83 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a negyedik negyedévben, szemben az 5,93 milliárd dolláros piaci várakozással. Az EBITDA is meghaladta a várakozásokat: a tényadat 14,3 milliárd dollár lett szemben a piacon várt 12,87 milliárd dollárral. A cég 5%-kal emeli osztalékát jövőre, és 2 milliárd dollárnyi részvényvisszavásárlást is tervez az első félévben. A vállalat az elmúlt negyedévekben 66 eurócentet fizetett részvényenként, vagyis az elmúlt négy negyedévben összesen 2,64 eurót részvényenként. A megemelt osztalék 5,3%-os osztalékhozamot jelent. A vállalat optimista 2022-vel kapcsolatban is, mivel továbbra is magas olaj- és gázárakra, illetve finomítói- és kereskedelmi marzsokra számít. A zöld fordulat mellett növelni szeretnék a befektetők felé történő kifizetések mértékét is, mivel a teljes beruházások nagyságát visszafogják, így nő a készpénztöbblet.

Gyorsan javul a légitársaságok foglaltsága

A január végi gyorsjelentésében a Ryanair még arról panaszkodott, hogy nagy a bizonytalanság a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban, ami alacsonyan tartja a foglalások alakulását. Tegnap viszont már arról beszélt a vezérigazgató, hogy az elmúlt két hétben jelentősen felfutottak a foglalások, ahogy az európai országok sorra jelentik be a járványügyi szabályok enyhítését. A nyilatkozat hatására tegnap megugrott a légitársaságok árfolyama.

Szinten maradt az egyhetes betét kamata

Tegnap is maradt tér a forint további erősödésére. A nyitó 353,7-ről zárásra összességében 353-ra csökkent az EURHUF devizapár, s ma reggel stabilan 353 alatt nyitott a kurzus. Nem számított meglepetésnek, hogy ma az MNB 4,30%-on szinten tartotta az egyhetes betéti kamatlábat. A holnap esedékes januári inflációs adatok előtt kivárás jöhet ma a piacon.

Fókuszban a januári amerikai infláció

A nemzetközi devizapiacon az euró valamelyest erősödött a dollárral szemben. Az EURUSD kurzusa 1,143-nál áll ma reggel. Az amerikai januári inflációs adatok mozgathatják meg jelentősebben a kurzust, várhatóan tovább erősítve a Fed kamatemelési várakozásokat. A Cleveland-i Fed elnöke, Loretta Mester is gyorsabb ütemű kamatemeléseket ígért ebben a ciklusban.

Stabil maradt a kőolaj ára, az iráni tárgyalások vannak a figyelem középpontjában

A WTI 88,3, a Brent típusú kőolaj 91,4 dolláron forgott ma reggel az áprilisi határidőre. Az EIA jelentés is megerősítette az API becslését, mely szerint az USA nyersolaj tartaléka 4,8 millió hordóval csökkent a múlt héten szemben a Bloomberg konszenzussal, ami enyhe emelkedést mutatott. A piac emellett az iráni tárgyalásokra figyel. A felek továbbra is sok nehézséggel küzdenek, de a Fehér Ház szerint látható a megoldás. Ez a sajtóközlemény segítette az olajárak féken tartásán. Az Irán elleni szankciók feloldása és az ország világpiacra lépése fél éven belül akár napi 2 millió hordó extra kínálatot is jelenthet, ami jelentősen csökkenti a felfelé mutató kockázatokat. Tegnap Joe Biden a szaúdi koronaherceggel, Mohammed bin Salmannal tárgyalt, a megbeszélések során az energiaárak kérdését is megvitatták. Joe Biden szorgalmazza, hogy Szaúd-Arábia nagyobb termelés növelést vállaljon a jövőben, ezzel segítve a kőolajárak csökkenését.

Az arany tovább erősödik, ma jön a januári inflációs adat az USA-ból

Az arany 1.835 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy a nemesfém már a negyedik napja erősödik kismértékben. A befektetők a ma megjelenő amerikai januári fogyasztói inflációs adatra várnak, ami a várakozások szerint elérhette a 7,3%-ot. A legtöbb vásárló az aranyat az infláció elleni védekezés jegyében vette, vagyis egy magasabb ütemű pénzromlás tovább lendítene a nemesfém kurzusán. Ugyanakkor a nagyon magas nominális kamatok emelik annak a költségét, ha valaki aranyat tart, mivel az utóbbi nem fizet kamatot. A 10 éves irányadó USA dollár kötvények ma reggel 1,93%-os hozam mellett forogtak, ami lényegében a tegnapival azonos szinten van.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben