Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Boldogság

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. február 9.   10:44

Erste kommentár Fontos dologra készül ma Amerika. A jelek szerint az általános pozitív tőkepiaci hangulatban, egy hónap szenvedés után, újra a 20 napos mozgóátlag fölé emelkedhetnek az indexek. Ugyan a Nasdaq...

Erste kommentár

Fontos dologra készül ma Amerika. A jelek szerint az általános pozitív tőkepiaci hangulatban, egy hónap szenvedés után, újra a 20 napos mozgóátlag fölé emelkedhetnek az indexek. Ugyan a Nasdaq esetében ez sovány vígasz, hiszen messze a 200 napos mozgóátlag alatt van az értéke, s míg itt van, addig az álmoskönyvek szerint medve piaci állapotban van. Az S&P500-nál jobb a helyzet, mert ott már a 200 napos mozgóátlag fölött járunk, így a 20 naposat is megugorva már egészen kedvező képben találjuk magunkat. A Dow Jones meg még inkább jó helyzetben van, hiszen itt nem a 20, hanem a magasabb szinten levő 30 napos mozgóátlagot készül átvinni az index. A DAX meg éppen egy brutális letöréstől menekül meg. Igen csak nagy platót épített az elmúlt hónapokban, egy komoly szinttel, amit már jó sokszor letesztelt. Azaz most egy darabig örülhetünk, de igazából addig nem igazán nyugodhatunk meg, amíg nem megy új csúcsra. Annak pedig egyelőre igen kicsi az esélye.


Az energia válság margójára: Azon túlmenően, hogy az európai földgázárak csökkentek és 75 euró körül járnak MWh egységekben, ma egy érdekes hír jöhet Angliából. Az oxfordi fúziós reaktor projekt, ami tavaly év közepén indult újra, nagy bejelentésre készül. A JET (Joint European Torus) egy kétórás videóadásban készül bejelenteni új eredményeit a világnak. Ez az a tokamak reaktor, ahol eddig a legnagyobb hatékonysággal, Q=0,67-es értékkel tudtak üzemeltetni fúziót 1997-ben. A Q=0,67 azt jelenti, hogy egységnyi betáplált energiára 0,67 energia jön ki. Ha ezt sikerülne 1 fölé javítani, akkor meglenne az új energiaforrás az emberiség számára. Persze most egyelőre még csak a 0,67-es érték megdöntése lehet a cél, nem az 1 fölötti érték elérése.


A DAX emelkedéssel nyitott, majd a technikai képnek megfelelően belehúzott, s ez így is van jól. A meglepő inkább a BUX index relatíve gyenge viselkedése, ami persze szintén a pozitív tartományban van.

A bikák visszaverték a medvéket, emelkedtek az indexek

Ázsiában magukra találtak a fontosabb indexek és menetelnek felfelé. Japánban a Nikkei 225 1,1%-kal értékelődik fel, míg Sanghajban 0,7%-kal kereskedik feljebb az index. A hongkongi tőzsde 1,9%-os pluszban van.


Szinte zöld hullám volt Európában is, az indexek többsége magasabban zárt, mint hétfőn. Az Euro Stoxx 50 és a DAX is 0,2%-kal lett értékesebb, míg a FTSE 100 0,1%-ot veszített értékéből. A francia CAC 40 0,3%-kal emelkedett.


Amerika szintén jól teljesített. A Dow Jones 1,1%-kal, az S&P 500 0,8%-kal, a Nasdaq pedig 1,3%-kal zárt magasabban. A határidős indexek emelkednek.

Csökkenhet a politikai kockázat a Meta-nál

A Facebook (Meta) piaci kapitalizációja tegnap 600 milliárd dollár alatt volt, miután az elmúlt napokban hatalmasat esett a részvény. A 600 milliárd dolláros piaci kapitalizáció megegyezik azzal az értékkel, amit a képviselőház törvényhozói a nagy technológiai cégeket (Big Tech) megcélzó verseny javaslatban megszabtak. Ha a Meta kapitalizációja ez alatt marad, akkor elkerülheti azokat a további akadályokat és korlátozásokat, amiket a törvényjavaslat állít, például hogy hogyan folytathatja üzleti tevékenységét és milyen üzleteket köthet. Eközben a nagyobb társai (Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft) a szabályok hatálya alá tartoznak, ami azt jelenti, hogy politikai ellenőrzés alatt lesznek, míg a Meta kevésbé.

Ismét elad a Deutsche Bank egyik nagytulajdonosa

A Deutsche Bank egyik legnagyobb tulajdonosa, a Cerberus Capital Management gyorsított könyvépítés keretében megint részvényeket adott el. 15 millió darab részvényt értékesítettek, amivel 37%-kal csökkent az általuk tulajdonolt részvénymennyiség. A beszámolók szerint a tranzakció 14,15 eurós árfolyamon történt, míg a tegnapi záróár 14,37 euró volt. A januári tranzakcióval ellentétben most nem adtak el Commerzbank részvényeket. Egyelőre nem tudni, hogy a januári tranzakcióhoz hasonlóan ezúttal is vállaltak-e 30 napos lockup-ot, vagyis, hogy ez alatt nem értékesítenek további részvényeket.

Kifulladni látszik a forint lendülete

Ma reggel 353,5 közelében járt a forint az euróval szemben, ez majdnem megegyezett az előző esti szinttel. Tegnap 353 alatt is járt a jegyzés, már-már úgy tűnt, hogy elérhető a 350-es szint. Viszont a jelek szerint ehhez további impulzusokra lenne szüksége a magyar devizának. Az utóbbi napokban egyértelműen az látszik, hogy kifulladt a forint lendülete, innen már nehéz lenne tovább kapaszkodni. Leghamarabb a pénteken megjelenő januári inflációs adat hozhat változást.

Stabilan 1,14 fölött az EURUSD

A dollár az utóbbi napokban próbál visszaerősödni az euróval szemben, de az 1,14 körüli árfolyam még mindig kifejezetten magasnak számít. Szerda reggel 0,1%-os erősödéssel kezdett az amerikai deviza.

Stabilizálódott az olaj árfolyama, az USA nyersolaj készlete tovább csökkent

A Brent 90,2, a WTI 87,4 dollár volt ma reggel az áprilisi határidőre. Az árfolyamot segítette az API jelentése, mely szerint az amerikai nyersolaj készlet 2 millió hordóval, a benzin tartalék pedig 1,14 millió hordóval csökkent a múlt héten. A szélesebb alapon becsült EIA adat ma lát napvilágot. A Biden kormányzat azon gondolkodik, hogy miként tudná orvosolni a szituációt, de a további stratégiai tartalék piacra dobásán kívül kevés eszköze van rövid távon. Ugyanakkor az ukrán-orosz konfliktus enyhülése vagy Irán kiengedése a világpiacra érezhető hatással lenne az olajárra. A hírek szerint az indiai finomítók jelentősen növelték olajvásárlásaikat, a kapacitáskihasználtság 100% fölé emelkedett a növekvő keresletre.

Az arany az inflációs félelmek miatt emelkedik

Az arany 1.826 dollárig emelkedett ma reggel, miután a befektetők egyre inkább az infláció elleni védekezés eszközének tekintik a nemesfémet. Ez egyre erősebb tényezőnek bizonyul, szemben az emelkedő kamatok miatti félelemmel. A 10 éves amerikai dollár hozam 1,94%-ra erősödött, amire 2019 óta nem volt példa. Csütörtökön lát napvilágot a januári fogyasztói inflációs adat, a piac 7,3%-ot vár. Ez az adat 1982 óta a legmagasabb éves infláció lehet az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a befektetők és az elemzők is elmondták, hogy már magasan állnak a várakozások erre az inflációs mutatóra, így egy csalódás, vagyis a vártnál kisebb fogyasztói infláció könnyen az arany árának esését hozhatja magával.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben