Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Alacsony szintre süllyedtek a hazai földgázkészletek

PODCAST
PODCAST2022. február 2.   13:07

Trend FM podcast: Az európai uniós átlaghoz közelít a magyarországi tárolókban lévő földgáz mennyisége. Jelenleg 34 százalék környékén van a készletszint, ami főként azzal magyarázható, hogy nagyon magas volt az árkülönbség a tavaszi és a téli szezon között a földgázpiacon.

Ezért a kereskedőknek nem érte meg importálnia a földgázt, hanem a tárolókban lévő mennyiségből elégítették ki a lakossági igényeket – magyarázza az Erste gáz-és olajipari szakértője. Pletser Tamás szerint ugyanakkor ebben a 34 százalékos töltöttségi szintben nincs benne a stratégiai tartalék, ami további 1,2 milliárd köbméternyi energiahordozót jelent.

Tavasztól viszont vélhetően mindenki elkezd importálni, feltölteni a meglehetősen alacsony szinten lévő készleteket. Az eladók pedig dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen idén biztosan végig magas gázárakat láthatunk.

A magyar kormány is elkezdett már készülni a következő téli fűtési szezonra. Tegnap Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a jelenlegi 4,5 milliárd köbméterről szóló orosz-magyar hosszútávú gázmegállapodást növeljék meg további évi 1 milliárd köbméterrel.

Pletser Tamás szerint az, hogy csak áprilisban születhet erről döntés, egyértelműen jelzi, hogy az eladók diktálnak a földgázpiacon. Ha ugyanis azonnal megszületett volna a megállapodás a szállítások növeléséről, akkor Magyarország alacsonyabb áron tudott volna beszerezni gázt, mint azt áprilisban teheti majd.

Ennek oka, hogy a világpiaci árak csak néhány hónapos késéssel gyűrűznek be az orosz-magyar gázszerződés áraiba. Ez pedig magyarázhatja azt is, hogy Magyarország jelenleg az európai ár ötödéért kap fölgázt Oroszországtól. Vagyis ez az ár biztosan emelkedni fog a közeljövőben, és elképzelhető, hogy egy ponton magasabb lesz a világpiacinál.


Az interjúban még szó volt arról is, hogy:

  • Gúzsba köti-e a magyar kormányt a hosszútávú orosz gázmegállapodás?
  • A legnagyobb német energiaszolgáltató vezetője szerint szükségük van az orosz földgázra
  • Az olajpiacon a legtöbb nagy szereplő már nem tudja növelni a termelését. Kérdés, hogy mikor engedik vissza a szabadpiacra a jelenleg szankciókkal sújtott Iránt?

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. Az Erste olaj-és gázipari elemzőjével, Pletser Tamással Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben