Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

2022 évi előrejelzés az Erste elemzőinek tollából

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2022. február 1.   13:00

Erste World webinárium - Bencze Lajos, az Erste World vezetője a 2022-es év előrejelzéseiről beszélgetett vendégeivel, Murvai Ildikóval, az Erste Befektetési Zrt Vagyonkezelési Tanácsadás vezetőjével és Varga Ádámmal, az Erste Befektetési Zrt.Termékfejlesztés és Advisory Desk vezetőjével.

 

Érintett témáik: 2022 évi előrejelzés az Erste elemzőinek tollából.

  • Milyen befektetési termékekben látunk potenciált ebben az évben?
  • Összefoglaló az új termékeinkről.
  • A kamatemelések hatására most már szóhoz jutnak a kötvények is a részvények mellett?

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Milyen esélyt adnak annak, hogy a Portfolio által (január 21.) ismertetett forgatókönyv szerint a történelem legnagyobb összeomlása jöhet a "szuperbuborék" kipukkanásával?
A korábbi buborékok kipukkanásakor jellemzően nem volt rendben a gazdaság strukturálisan, vagy volt valami nagy félreárazás/hiba a várakozásokban. Például a dot-com lufi, vagy volt egy kiváltó termék/szabályozási baki (bár végülis ez is egy strukturális hiba a jelzálog és lakáspiacon), ami láncreakciót indított, az MBS-ek. Ilyen most úgy tűnik, nem áll fenn, a bika piac erejét a tech cégek adták, de ők most valóban remek növekedési kilátásokat tapasztalnak, rekord eredményekkel.

Torkollhat válságba a jelenleg megfigyelhető recesszív hangulat?
Sok múlik azon hogy mennyire lesz "könnyen" kezelhető az infláció, most ez a fő fókusz. Alapvetően a ha a jegybanki intézkedések elegendőnek bizonyulnak, korrekción túl nem tartunk válságtól.

Meddig eshetnek még az Amerikai részvények?
Az amerikai részvénypiacon nagy súllyal vannak jelen azok a magas értékeltségű növekedési cégek (pl. tech), amik 20-21 során óriási emelkedésen mentek át. Ezek a vállalatok érzékenyebben reagálnak a kamatemelésekre, így a FED előrevetített pályája alapján idén nem várható tőlük a tavalyihoz hasonló emelkedés. Ugyanakkor az fundamentumaik teljesen rendben vannak, tehát egy korrekción túl nem várunk tőlük beesést.

A tözsdéken most tapsztalható lejtmenet tartós, vagy ebben még várható visszaemelkedés az elkövetkező hetekben?
A január elején tapasztalt esés nem valószínű, hogy tartósan trenddé válik. Ugyanakkor idén kisebb ütemű növekedésre számítunk, mint tavaly.

Az Erste euro klimakötvényei (NNL, CPR) árfolyama december óta 25%-kal estek. Mi az oka ennek és mi várható a következő hónapokban ?
Ha jól értem befektetési alapokra gondol (NN Climate & Environment és CPR Climate Action). Ezek jelentős százalékban növekedési részvényeket tömörítenek (pl. tech vagy megújuló energia értékláncán elhelyezkedő vállalatok). Negatívan érinti őket a hozamemelkedés, de pl. szabályozói (USA) szigorítás miatt is visszaestek. A megatrend azonban fennmarad, hosszú távon jónak tűnnek az alapok.

Mibe fektessem a pénzem, hogy legalább a várható 6%-os inflációt kivédjem?
Infláció "biztos" kivédése inflációhoz kötött eszközökön keresztül lehetséges, pl. infláció követő állampapír vagy befektetési alap. Emellett az emelkedő forint hozamok mellett már az ingatlan alap is realizálhat 4-6% hozamot.

Növekedési vagy értékalapú részvényeket vegyünk?
Egy kiegyensúlyozott portfólió fenntartása célszerű hosszú távon. A növekedési részvények historikusan többször teljesítik túl az értékalapúkat, viszont kamatemelési ciklus jellemzően inkább a növekedési papíroknak szokott ártani. Így rövid távon most az értékalapú részvényeket részesítjük előnyben, de a növekedési részt sem érdemes likvidálni.

Környezetvédelem részvények, "zöld" részvények ajánlottak a portfólióba?
Hosszú távon igen, rövid távon viszont jelentős volatilitás fennmarad, így nem egyértelmű, hogy mikor lesz/van jó beszálló időpont. A kívánatos kitettséget ilyen körülmények között célszerű beátlagolva elérni.

Mikorra várható, hogy a tőzsdék visszatérnek a tavaly év végi szintekre?
Az S&P 500 kb -4%-ra van az évvégi szintektől. A DOW -2.6%-ra, a NASDAQ közel -9%. A jelenlegi volatilitás mellett elképzelhető, hogy hamar visszaérnek ezekre a szintekre. Viszont régiós különbségek is relevánsak, Európa a lazább jegybanki intézkedések miatt kisebbet korrigált, a szektormix is eltérő (value-jellegűbb), így hamarabb visszatérhet december végi szintre.

Egy ilyen ingadozó piac esetén elgondolkodom az ingatlan befektetéseim növelésén. Ez szembe megy a Bank érdekeivel, de ennek ellenére mi a véleményük?
A megfelelően diverzifikált vagyon fontos eleme lehet az ingatlan, önmagában így jó döntés lehet. Ugyanakkor az ingatlan értéknövekedése sem garantált, ugyanakkor reáleszköz lévén jól bírhatja a tartós inflációt. A magasabb hitelkamatok azonban megnehezítik az ingatlanvásárlók számára a vásárlást, ez nyomást helyez az árnövekedésre. Összességében a portfólió egy részét célszerű lehet ingatlan-kitettséggel feltölteni, erre azonban nem kizárólag a magas tőkeigényű fizikai ingatlan áll rendelkezésre, hanem értékpapírosított formában ingatlan alap.

A megnövekedett infláció és a részvénypiacok korrekciója milyen hatást gyakorol az ingatlan befektetésekre rövid és középtávon?
Az inflációt leginkább a reáleszközök képesek megbízhatóan átvészelni, az ingatlan ilyen eszköz, így ilyen szempontból jó eszközosztály. A részvénypiaci korrekció - amennyiben nem tartós - rövid távon nem várható, hogy negatív hatást gyakoroljon az ingatlan befektetésekre.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben