Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Gyorsan gyarapodott a privátbanki vagyon

SZTORI
SZTORI2022. január 26.   15:38

Megőrizte második helyét és tovább növelte előnyét versenytársaihoz képest az Erste Bank Privátbankja – derül ki a Portfolió privátbanki körképéből. A privátbankoknál kezelt vagyon jelentősen bővült Magyarországon, igaz, ebben azonban közrejátszott az is, hogy volt aki nagyon levitte a belépési szintet a szolgáltatásnál.

A múlt évihez képest közel 20 százalékkal nőtt a privátbankoknál kezelt vagyon, elérve a 7800 milliárd forintot – írta meg a portfolio.hu. A portál most már negyedévente készít körképet a privátbankok működéséről és várakozásairól, a nemrég kiadott év végi felmérés eredményeiből pedig kiderül, hogy a kezelt vagyont tekintve az Erste a maga 820 milliárdos teljesítményével nem csak megőrizte második helyét a piacon, de némileg növelni is tudta előnyét a versenytársakhoz képest. A körképből látszik, hogy a privátbankok meghatározása ma is vegyes a piacon: egyes szolgáltatók már 30 milliós vagyon esetén is így hívják a szolgáltatásukat, míg az ehhez a szinthez tartozó belépési küszöb az Ersténél az egyik legmagasabb (120 millió forint). A piacon kezelt vagyon növekedéséhez az is hozzájárult például, hogy volt olyan szolgáltató, amely a privátbanki vagyonkezelésbe emelte be a 30 milliós feletti vagyonokat is, míg a korábbi 100 millió forintos limit felett lévőket a „kiemelt privátbank” kategóriába sorolta. Hasonló megoldás egyébként látszik más, nagyobb ügyfélkörrel rendelkező pénzintézetek esetén is.

Az Erste egy év alatt több mint 21 százalékkal növelte a kezelt vagyont, míg az elmúlt év második félévében a növekedés 12 százalékos volt. Ez nagyrészt az ügyfélszámlákon gyarapodó összeg növekedéséből adódott: az Ersténél az egy számlára jutó ügyfélvagyon megközelítette a 300 millió forintot, ami 15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi értéknél. Az ügyfélszámlák száma az időszakban eközben több mint öt százalékkal növekedett. A piacon az átlagos egy számlára jutó ügyfélvagyon egyébként 145 millió forint, míg az ügyfelek száma egy év alatt 18 százalékkal, 53 ezer fölé nőtt – nem utolsó sorban a limitek módosítása miatt.

A körkép szerint december végén az 50 millió forint feletti privátbanki számlák aránya 73 százalék volt (június végén, még 78 százalék – ez a már említett limitmódosítás miatt esett). Igaz: a szolgáltatók többségénél eleve nem is lehet privátbanki ügyfél az, akinek nincs ekkora vagyona - jelenleg a piacon hat olyan szolgáltató van, amelynél 50 millió forintos vagyon alatt is privátbanki ügyfél lehet valaki. Az, hogy az ügyfélszámlák felén van 50 milliónál nagyobb vagyon azzal is magyarázható a portfolió szerint, hogy az ügyfelek több számla között osztják meg a szolgáltatónál tartott pénzt.

A Portfolio-nak küldött friss adatok szerint egy átlagos privátbanki portfólió nagyjából 13 százalékban tart részvényt és 31 százalékban befektetési alapot, mindkét kategória részesedése gyakorlatilag stagnált. Kissé csökkent egy év alatt a kötvények aránya, ami december végén 35 százalékot tett ki, a likvidebb befektetéseké, mint a bankbetét és a készpénz, pedig egy százalékponttal nőtt.

A felmérésben megkérdezték a várakozásokat is, e szerint a szolgáltatók többsége a saját vagyonától 8-12 százalék közötti növekedést vár egy éves időtávon, abban viszont már nagyobb a megosztottság, hogy a piac egésze hogyan teljesít majd: a várakozások többsége a 8-12, illetve a 12-16 százalék közötti vagyonnövekedésre esett. Hároméves időtávon nagyobb szórást láthatunk a becslések között, ha a saját vagyon növekedését nézzük, a piaci vagyont tekintve viszont az évi 4-8 százalék közötti bővülésre voksolók vannak többen.

A Portfolio Privátbanki Felmérésében a pénz- és tőkepiaci környezet kockázatait ítélték a legnagyobbnak a szolgáltatók, ezt a hazai gazdaságpolitika, majd fej-fej mellett a forintárfolyam alakulása és a magyar gazdaság általános helyzete követte. Nagy fejfájást okozhatnak az idei áprilisi választások is, mivel a monetáris szigorítás mellett költségvetési megszorítás is várható majd a választások után. Bár a forint az utóbbi időben jelentős erősödést mutat, a szolgáltatók a gyenge hazai deviza negatív hatásait is kiemelik: van, aki szerint a tendenciózusan gyengülő forintnál, mint védelmi mechanizmus, komoly devizakitettség alakulhat ki, ami által felértékelődhetnek akár a külföldi privátbanki ajánlatok is. Ugyanakkor van a gyenge forintnak jó oldala is: mivel a privátbanki ügyfelek portfólióban eleve nagyobb a devizakitettség, mint egy átlagos lakossági számlán, ez összességében segített nagyobb vagyonszámokat felmutatni tavaly, de a szolgáltatók ennek megismétlődésére idén már nem számítanak - derül ki az összegzésből.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben