Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál nagyobbat emelt az MNB; beindultak a gyorsjelentések az USA-ban

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2022. január 25.   16:46

Az elemzők által várt 30 bázispontos emelés helyett 50 bázisponttal, egészen 2,90%-ig emelte a jegybanki alapkamatot az Magyar Nemzeti Bank. Ezzel egyidejűleg a kamatfolyosó is 0,5 százalékponttal csúszott feljebb, így az irányadó kamatként használt egyhetes betéti kamatot...

Az elemzők által várt 30 bázispontos emelés helyett 50 bázisponttal, egészen 2,90%-ig emelte a jegybanki alapkamatot az Magyar Nemzeti Bank. Ezzel egyidejűleg a kamatfolyosó is 0,5 százalékponttal csúszott feljebb, így az irányadó kamatként használt egyhetes betéti kamatot potenciálisan 90 bázisponttal is magasabbra emelheti a következő kamatdöntő ülésig a jegybank. A kamatdöntés után közel három órával egészen 358,8-ig süllyed az euró/forint.

Jelentős mínuszban kezdték a mai kereskedési napot a főbb amerikai indexek. A Dow Jones 1,2%-kal, az S&P 500 1,9%-kal, míg a Nasdaq Composite pedig 2,4%-kal kereskedik lejjebb, mint a tegnapi záróár.

A vártnál jobb 2021 negyedik negyedéves eredményt jelentett a Verizon. A 34,1 milliárd dolláros működési bevétel ugyan nem sokkal, de meghaladta a 34,04 milliárdos várakozást, és a részvényenkénti nyereség is kedvezően alakult, 1,31 dollár lett a becsült 1,28 helyett. A működési bevételeken belül a fogyasztói piaci bevétel 25,7 milliárd lett a becsült 25,5 helyett. A vezeték nélküli szolgáltatást igénybe vevők száma 1,06 millióval nőtt a 978 ezres várakozással ellentétben, míg a telefonszolgáltatást igénybe vevők 558 ezerrel lettek többen az 581 ezres várakozással ellentétben. A 2022-re vonatkozó előrejelzésben egész évre vonatkozóan 5,40-5,55 dolláros EPS-t várnak, a vezeték nélküli szolgáltatás bevételeiben 9-10%-os bővülést, és 16,5-17,5 milliárd dolláros capex beruházást (amelyre a konszenzusos várakozás 15,7 milliárd volt). A részvény a nyitás után 0,3%-os mínuszban volt.

Meghaladta az elemzői várakozásokat az American Express 2021 negyedik negyedéves bevétele és nyeresége is. A nyitás előtt közzétett jelentésből kiderül, hogy a 12,15 milliárd dolláros bevétel 30%-os év/év bővülést jelent, és jobb, mint a 11,50 milliárdos konszenzus, míg az EPS 2,18 dollár lett a várt 1,83 helyett. A pozitív jelentés mellett a 2022-re becsült bevétel is biztató: a bevételekben 18-20%-os nevekedést várnak, míg az EPS-t 9,25 és 9,65 dollár közé becsülik (ami azonban elmarad a piac 9,71 dolláros becslésétől). Az AMEX papírja közel 4%-os pluszban volt a nyitás után.

A General Electric ipari konglomerátumrészvényei több, mint 6%-kal értékelődtek le közvetlen a mai kereskedés indulása után, ugyanis a cég negyedik negyedéves eredménye elmaradt a várakozásoktól. A 20,3 milliárd dolláros bevétel éves szinten 3,5%-ot csökkent, és nem érte el a 21,38 milliárd dolláros várakozást. Itt kiemelendő a villamosenergia szegmens 13%-os bevételcsökkenése, illetve hogy a repülőgép szegmensen kívül az összes részleg bevétele csökkent éves alapon. A profit oldalon derűsebb a kép, hiszen a 92 centes eredmény felülmúlja a 84 centes elemzői konszenzust. A kilátások viszont nem jók, mivel az EPS 2022-ben elmaradhat a várakozásoktól. A cég vezérigazgatója ugyanakkor optimista az üzleti környezettel kapcsolatban, mivel a negyedik negyedéves teljesítményt sújtó ellátásilánc problémák enyhülhetnek.

A Lockheed Martin negyedik negyedéves teljesítménye jól alakult, hiszen a 17,73 milliárd dolláros bevétel illetve a 7,47 dolláros EPS is felülmúlta az elemzők 17,66 milliárdos és 7,17 dolláros várakozását. A vezérigazgató jónak értékelte a negyedévet, mivel képesek voltak 4%-os bevételnövekedést produkálni éves alapon, és az üzemi eredmény is több, mint 7%-kal, 2,46 milliárd dollárra nőtt (elemzői konszenzus: 2,4 milliárd dollár). További hírt kaptunk az Aerojet RocketDyne védelmi cég felvásárlásával kapcsolatosan is. Úgy tűnik, hogy az amerikai versenyhivatal valószínűleg nem fog rábólintani, de erről hivatalos döntés január 27-én várható legkorábban. Az évi kilátások megegyeznek a várakozásokkal. Nyitás után 1,4%-os pluszban volt a cég papírja.

Az omikron variánsra célzott oltást fejleszt a Pfizer, melynek klinikai vizsgálatát a BioNTech-kel közösen már el is indították. A cég vakcina fejlesztésért felelős vezetője szerint ugyan az eddigi adatok szerint az emlékeztető oltások jó hatékonysággal képesek megakadályozni a fertőzés súlyos lefutását, azonban fel kell készülniük arra, hogy a jövőben ez a védelem elgyengülhet az omikron ellen, illetve potenciálisan más, egyelőre nem ismert vagy nem létező variánsok esetén.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben