Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Még a tavalyinál is magasabb infláció jön idén

PODCAST
PODCAST2022. január 19.   14:44

Trend FM podcast: Ezúttal sem emelheti tovább az egyhetes betéti eszköz kamatát a Magyar Nemzeti Bank, amely holnap tart betéti tendert, és a reggeli órákban hirdeti meg a kamatszinteket. Ugyanakkor ez messze nem jelenti a monetáris szigorítási ciklus végét, hiszen a jövő héten az alapkamathoz már hozzányúlhat a testület

A magyar gazdaságban effektívnek számító egyhetes betéti kamatot gyorsított ütemben, november óta szinte heti lépésekben vitte fel a Magyar Nemzeti Bank a négy százalékos szintre. Még karácsony és szilveszter előtt is emelt a monetáris tanács.

Sokáig úgy tűnt azonban, hogy a kamatok növelése nem okoz forinterősödést a piacon, csak a további gyengülést tudja megállítani. Az idei év elejére viszont úgy tűnik, hogy beérett a kamatemelések hatása – mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. A forint ugyanis lényegesen el tudott távolodni a 370 fölötti mélypontjáról az euróval szemben.

Bezavart a decemberi inflációs adat

Sokáig azonban nem örülhettek a forinterősödésnek a jegybank háza táján, ugyanis az év elején látott napvilágot a tavaly decemberi inflációs adat is, ami igencsak kellemetlen meglepetéssel szolgált: 7,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon. Eközben a maginfláció is 6 százalék fölött alakult. A teljes tavalyi éves infláció 5,1 százalékra gyorsult.

Nyeste Orsolya szerint az adat átrajzolta az idei évi inflációs pályát is. Egyértelműen felfelé mutatnak a kockázatok, a korábban várt 5 százalék helyett már 5,5-5,6 százalékos fogyasztói áremelkedést jeleznek előre a szakemberek. Ez pedig a monetáris politika további irányvonalát is meghatározhatja.

A műsorban szóba került még, hogy:

  • A FED mikor kezdheti meg a kamatemelési ciklusát
  • Még a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezet is fényévekre van a 2008-as válságot megelőző szintektől
  • Miért gondolja azt az Európai Központi Bank, hogy az Egyesült Államokkal szemben, az eurózónában nem lesz annyira tartós az inflációs nyomás?

Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben