Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb piacbefolyásoló intézkedés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 13.   11:17

Erste kommentár A kormány februártól befagyasztja néhány alap élelmiszer árát az októberi árszinten. Ezeknek közvetlen hatása nincs ugyan a tőzsdei cégekre, de közvetett igen, hiszen az újabb...

Erste kommentár

A kormány februártól befagyasztja néhány alap élelmiszer árát az októberi árszinten. Ezeknek közvetlen hatása nincs ugyan a tőzsdei cégekre, de közvetett igen, hiszen az újabb lépés tovább növeli a befektetői bizonytalanságot, a kockázati prémiumot, ami nagyobb mértékben csökkenti a vállalatok jövőbeli pénzáramának nettó jelenértékét, s így „ceteris paribus” leértékeli a részvényeket. Ugyanakkor ez a hatás csak kismértékű, de mégis csak lefelé mutat. Így a mai negatívabb piaci hangulatban a BUX relatíve nagyobbat esik, mint a régió többi indexek. Pl. Prága vagy Bécs kevesebb mint 0,2 százalékkal csökken, Varsó emelkedik, miközben Budapest 0,7 százalékkal van lejebb. Persze ebben benne van az is, hogy a tegnapi emelkedéssel az OTP gyakorlatilag bezárta a lemaradási rést az európai bankrészvényekhez képest, az intézkedés pedig felhívta a figyelmet az OTP-t is övező kockázatokra.


Összeségében kis csökkenést láthatunk ma reggel mind a DAX, mind a BUX indexben. Igaz, az utóbbiban kissé nagyobb a csökkenés az elmúlt napok felülteljesítése után.

Európa felülteljesítette a globális piacokat tegnap

Ázsiában ismét esnek az indexek. A Nikkei 225 és a Shanghai Composite 1%-kal értékelődik le, míg a Hang Seng index 0,2%-kal csökken, miután további nyomás nehezedik a kínai ingatlan szektorra.


Európa tegnap pluszban zárt, felülmúlva az amerikai társait. Az Euro Stoxx 50, a CAC 40 és a FTSE 100 is 0,8%-kal emelkedett, míg a DAX 0,4%-kal értékelődött fel.


Amerika szintén emelkedni tudott, bár a napvégére vesztett a lendületből. A Dow Jones így végül 0,1%-kal zárt magasabban, míg az S&P 500 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,2%-kal emelkedett. A határidős indexek kisebb csökkenést mutatnak.

A MOL benzinkutakat vásárol Magyarországon és Lengyelországban

A MOL hivatalosan bejelentette, hogy:



  • megveszi a Norm Benzinkút hálózatot, amely Lukoil logó alatt 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon. A vételárat nem közölte a cég.

  • megvásárol 417 benzinkutat Lengyelországban 610 millió dollárért a Lotos csoporttól.

  • elad a Lotos/PKN Orlen csoportnak 185 magyar és szlovák üzemanyag töltőállomást 259 millió dollárért. A töltőállomások közül 144 van Magyarországon és 41 található Szlovákiában.


Véleményünk: Szerintünk jó üzletet csinált a MOL a PKN Orlennel és a Lotosszal. Egyrészt a 417 töltőállomásért reálisnak tűnik a 1,46 millió dolláros kutankénti vételár. Másrészt ez a lengyel hálózat a MOL szerint 70 millió dollárral növeli az éves EBITDA-t. A Lotos üzemanyag állomásai jó helyen, főleg autópályák mellett találhatók, az átlagos értékesítési mennyiség meghaladja a MOL csoport átlagát. További növekedési lehetőség van a nem-üzemanyag értékesítés felfutásában, mivel ez alacsonyabb, mint a MOL jelenlegi hálózatának értékesítési volumene egységenként. A MOL által eladott benzinkutak árazása 1,4 millió dollár töltőállomásonként, ami alig marad el a megvásárolt kutak értékelésétől, miközben alapvetően magasabb forgalommal rendelkező egységekhez jut a magyar vállalat. Lengyelország pedig földrajzilag is illeszkedik a magyar vállalat stratégiájába. Ha sikerül előbb lezárni a Lukoil tranzakciót, akkor elképzelhető, hogy a MOL ezekből a most megvásárolt kutakból ad el a lengyel PKN Orlen/Lotos csoportnak. A Norm Benzinkút tranzakció lehetővé teszi, hogy a MOL fenntartsa 40% körüli magyarországi kiskereskedelmi piaci részesedését, így várhatóan nem lesz versenyjogi akadálya ezeknek a megállapodásoknak.

Rekord a BMW-nél, visszaesés a Volkswagen csoportnál

A BMW csoport 2,5 millió autót értékesített 2021-ben, ezzel új értékesítési rekordot állított be. Ez csoportszinten 8,4%-kal több autót eladását jelenti, mint egy évvel korábban. Főleg az év eleje volt erős az autógyártó számára.


A BMW-vel szemben a Volkswagen csoport 4,5%-os visszaesést volt kénytelen elkönyvelni 2020-hoz képest. Mindössze 8,88 millió gépkocsit értékesítettek, ami 2011 óta a legalacsonyabb érték. A visszaesés oka, hogy az ellátási gondok és a chiphiány különösen erősen érintették a cégcsoportot.


Az elektromos autók termelése ugyanakkor mindkét gyártónál gyakorlatilag duplázott, a Volkswagen esetében ez 453 ezer gépkocsit, a BMW esetében pedig 104 ezer darabos értékesítést jelentett.

Mexikóban terjeszkedne a Banco Santander

A Bloomberg értesülései szerint a Banco Santander is érdeklődik a Citigroup 15 milliárd dollárra taksált mexikói eszközei iránt. A spanyol bankcsoporton kívül még legalább két érdeklődő lehet a mexikói operációra. A lépéssel a Banco Santander a nagyobb kamatmarzsú térségben terjeszkedhetne, és a lépés jól illik a globális terjeszkedési terveibe is.

Ma sem változtatott az egyhetes betéti kamaton az MNB

4,00%-on hagyta az egyhetes betéti kamatot, azaz az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank. A forint már az MNB döntése előtt is ugrott, 355 fölött is járt az euróval szemben, most 354,5-en kereskedik. Ez kisebb gyengülés az idei szárnyalás után, melyben az is közrejátszhat, hogy túlvetté vált a deviza. A tegnapi napon előfordult, hogy 353 forintnál kevesebbet kellett fizetni egy euróért. A hazai fizetőeszköz mai teljesítménye picit gyengébb, mint a főleg stagnáló régiós devizáké, azonban 3 napos összevetésben még mindig a forint teljesítménye volt a leginkább elismerésre méltó.

Két hónapja nem volt ilyen erős az euró a dollárral szemben

Úgy tűnik, hogy a tegnap közzétett, 40 éve nem látott amerikai inflációs adat (7,0% év/év) volt az, ami elmozdította az EURUSD kurzust az eddigi „nyugalmi” állapotából. Ma reggel már 1,148 dollárt adnak egy euróért, ami legutóbb két hónapja fordult elő.

Az ázsiai keresleti hírek hatására gyengült az olaj árfolyama

Ma reggel a WTI 82,3, a Brent 83,7 dollár volt hordónként a legközelebbi határidőre. A gyengülés mögött főleg az áll, hogy a hírek szerint süllyed az üzemanyag kereslet Ázsiában, mivel az omikon variáns megjelenése visszavetette a mobilizációt a kontinensen. Ezzel együtt rengeteg hír érkezett, ami további olajár emelkedést vetít előre. A tegnapi amerikai tartalék adat például meglepetést okozott. A nyersolaj készlet 4,55 millió hordóval 413,3 millió hordóra esett, míg a piac csak egymillió hordós csökkenésre számított. A mostani amerikai nyersolaj készletszint 2018 óta a legalacsonyabb érték. Az EIA becslése szerint az idei első negyedévben az OECD nyersolaj tartalékai tovább zsugorodnak. A piacon tartanak attól, hogy az OPEC termelési tartalékai elfogynak a második félévben, főleg ha a járvány lecsillapodásával további kereslet növekedés mutatkozik.

Az arany erős, a Fed megnyugtatta a piacokat

Az arany 1.825 dollárig tudott erősödni ma reggel. A befektetők pozitívan reagáltak a Fed jegybankárok szavaira, mely szerint az infláció elleni küzdelem a legfontosabb, és a Fed képes lesz megakadályozni a folyamat elszabadulását. James Bullard St. Louis-i kormányzó szerint akár négy kamatemelés is jöhet az idén, az elsőre már márciusban sor kerülhet. A Fed bézs könyve szerint a gazdasági növekedés visszafogott volt az év utolsó heteiben. A 10 éves dollár hozam stabilan 1,75% körül van. Több vélemény is napvilágot látott ma, hogy a reálkamatok a legfontosabb indikátorok az arany esetében, a következő években várható negatív reálkamat pedig segíti a nemesfém árnövekedését.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben